Čím solit? Božskou solí

sdílet:
Pohádkové „sůl nad zlato“ platí beze zbytku. Sůl není jen slaná, ale má odlišné odstíny chuti vhodné pro různé úpravy jídel. 

Jíst každý den jídlo bez soli jako tvrdohlavý král v pohádce by chtěl málokdo. Sůl dokonale zvýrazňuje chuť jídla, proto má v receptech své čestné místo. A neomezuje se jen na jídlo slané. Špetka soli umí dobře vytáhnout sladkou chuť. Toho si všimli i mistři chocolatiéři a začali připravovat čokolády a pralinky s jemnými krystalky mořské soli

Kolik solí máš


Každá sůl má v kuchyni své místo, proto se vyplatí mít jí v kuchyni víc druhů. Jako základ doporučujeme jemnou mořskou pro běžné vaření (např do polévek, omáček, kde se snadno rozpustí) a hrubozrnnou, která skvěle křupe na krekrech nebo pečené zelenině. Ve vaší kuchyni by neměla chybět ani Fleur de Sel, která se perfektně hodí do studené kuchyně na dokončování pokrmů. Křehké tenké krystalky vyniknou na steaku i zelenině. Pusťte se do slaných experimentů. Chuťově zajímavá je růžová himálajská sůl, černá vulkánová havajská i uzená dánská. Přisolujte s nimi opatrně, mohou vás zaskočit svojí slaností i odlišnou chutí.

Bylinková sůl


Dejte slané chuti další rozměr. V hmoždíři důkladně rozdrťte sůl a bylinky (například nať petržele, koriandru nebo lístky bazalky), až bude mít sůl výrazně zelenou barvu. Pak ji sesypte do skleničky a nechte pár dní otevřenou vyschnout. Použít ji můžete hned, třeba na chleba s máslem nebo pečené brambory. 


Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit