0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím solit? Božskou solí

Čím solit? Božskou solí
sdílet:
Pohádkové „sůl nad zlato“ platí beze zbytku. Sůl není jen slaná, ale má odlišné odstíny chuti vhodné pro různé úpravy jídel. 

Jíst každý den jídlo bez soli jako tvrdohlavý král v pohádce by chtěl málokdo. Sůl dokonale zvýrazňuje chuť jídla, proto má v receptech své čestné místo. A neomezuje se jen na jídlo slané. Špetka soli umí dobře vytáhnout sladkou chuť. Toho si všimli i mistři chocolatiéři a začali připravovat čokolády a pralinky s jemnými krystalky mořské soli

Kolik solí máš


Každá sůl má v kuchyni své místo, proto se vyplatí mít jí v kuchyni víc druhů. Jako základ doporučujeme jemnou mořskou pro běžné vaření (např do polévek, omáček, kde se snadno rozpustí) a hrubozrnnou, která skvěle křupe na krekrech nebo pečené zelenině. Ve vaší kuchyni by neměla chybět ani Fleur de Sel, která se perfektně hodí do studené kuchyně na dokončování pokrmů. Křehké tenké krystalky vyniknou na steaku i zelenině. Pusťte se do slaných experimentů. Chuťově zajímavá je růžová himálajská sůl, černá vulkánová havajská i uzená dánská. Přisolujte s nimi opatrně, mohou vás zaskočit svojí slaností i odlišnou chutí.

Bylinková sůl


Dejte slané chuti další rozměr. V hmoždíři důkladně rozdrťte sůl a bylinky (například nať petržele, koriandru nebo lístky bazalky), až bude mít sůl výrazně zelenou barvu. Pak ji sesypte do skleničky a nechte pár dní otevřenou vyschnout. Použít ji můžete hned, třeba na chleba s máslem nebo pečené brambory. 


Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit