0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím solit? Božskou solí

sůl
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Pohádkové „sůl nad zlato“ platí beze zbytku. Sůl není jen slaná, ale má odlišné odstíny chuti vhodné pro různé úpravy jídel. 

Jíst každý den jídlo bez soli jako tvrdohlavý král v pohádce by chtěl málokdo. Sůl dokonale zvýrazňuje chuť jídla, proto má v receptech své čestné místo. A neomezuje se jen na jídlo slané. Špetka soli umí dobře vytáhnout sladkou chuť. Toho si všimli i mistři chocolatiéři a začali připravovat čokolády a pralinky s jemnými krystalky mořské soli

Kolik solí máš

Každá sůl má v kuchyni své místo, proto se vyplatí mít jí v kuchyni víc druhů. Jako základ doporučujeme jemnou mořskou pro běžné vaření (např do polévek, omáček, kde se snadno rozpustí) a hrubozrnnou, která skvěle křupe na krekrech nebo pečené zelenině. Ve vaší kuchyni by neměla chybět ani Fleur de Sel, která se perfektně hodí do studené kuchyně na dokončování pokrmů.

Křehké tenké krystalky vyniknou na steaku i zelenině. Pusťte se do slaných experimentů. Chuťově zajímavá je růžová himálajská sůl, černá vulkánová havajská i uzená dánská. Přisolujte s nimi opatrně, mohou vás zaskočit svojí slaností i odlišnou chutí.

Bylinková sůl

Dejte slané chuti další rozměr. V hmoždíři důkladně rozdrťte sůl a bylinky (například nať petržele, koriandru nebo lístky bazalky), až bude mít sůl výrazně zelenou barvu. Pak ji sesypte do skleničky a nechte pár dní otevřenou vyschnout. Použít ji můžete hned, třeba na chleba s máslem nebo pečené brambory. 

Související články

Znáte růžovou sůl?
  • Tipy a triky

Znáte růžovou sůl?

Himalájská růžová sůl je čistě přírodní sůl, která obsahuje pro tělo důležité minerály. Můžete se s ní setkat v kosmetice, přírodní medicíně a jedlá varianta má samozřejmě své místo i v kuchyni.     ...
Udělejte si vlastní ochucenou sůl
  • Tipy a triky

Udělejte si vlastní ochucenou sůl

Pravou, domácí ochucenou sůl, bez chemie a zbytečných přísad si můžete připravit snadno a rychle. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je kvalitní sůl, bylinky a trocha té fantazie. Pro začátek pro vás máme pár tipů. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit