0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím solit? Božskou solí

sůl
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Pohádkové „sůl nad zlato“ platí beze zbytku. Sůl není jen slaná, ale má odlišné odstíny chuti vhodné pro různé úpravy jídel. 

Jíst každý den jídlo bez soli jako tvrdohlavý král v pohádce by chtěl málokdo. Sůl dokonale zvýrazňuje chuť jídla, proto má v receptech své čestné místo. A neomezuje se jen na jídlo slané. Špetka soli umí dobře vytáhnout sladkou chuť. Toho si všimli i mistři chocolatiéři a začali připravovat čokolády a pralinky s jemnými krystalky mořské soli

Kolik solí máš

Každá sůl má v kuchyni své místo, proto se vyplatí mít jí v kuchyni víc druhů. Jako základ doporučujeme jemnou mořskou pro běžné vaření (např do polévek, omáček, kde se snadno rozpustí) a hrubozrnnou, která skvěle křupe na krekrech nebo pečené zelenině. Ve vaší kuchyni by neměla chybět ani Fleur de Sel, která se perfektně hodí do studené kuchyně na dokončování pokrmů.

Křehké tenké krystalky vyniknou na steaku i zelenině. Pusťte se do slaných experimentů. Chuťově zajímavá je růžová himálajská sůl, černá vulkánová havajská i uzená dánská. Přisolujte s nimi opatrně, mohou vás zaskočit svojí slaností i odlišnou chutí.

Bylinková sůl

Dejte slané chuti další rozměr. V hmoždíři důkladně rozdrťte sůl a bylinky (například nať petržele, koriandru nebo lístky bazalky), až bude mít sůl výrazně zelenou barvu. Pak ji sesypte do skleničky a nechte pár dní otevřenou vyschnout. Použít ji můžete hned, třeba na chleba s máslem nebo pečené brambory. 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč