0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst před cvičením

mussli
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

V rámci jarního vzkříšení se někteří z nás snaží získat zpátky přes zimu ztracenou kondici. Víte ale, co jíst před cvičením, abyste dosáhli kýženého výsledku?

Žádná těžká jídla

Před náročným fyzickým výkonem potřebujeme doplnit energii, abychom během cvičení nebyli unavení a abychom měli z čeho spalovat. Obecně platí, že je značně kontraproduktivní konzumovat před a po zátěži těžká jídla, která nám budou ležet v žaludku. Z tohoto důvodu je nevhodná typická česká kuchyně. Kupříkladu strávit svíčkovou trvá 6–8 hodin. Vyhněte se taktéž vepřovému masu a hranolkům s majonézou.

Před sportem

Poslední jídlo si dejte minimálně 90 minut před cvičební lekcí. Neměli byste mít hlad ani se cítit plní. Preferujte uhlovodany v podobě rýže, brambor, těstovin, müsli či tmavého pečiva a krekrů třeba s arašídovým máslem.

Měli byste sami vyzkoušet, co vám jednoduše sedne a po čem vám bude na cvičení dobře. Těstoviny se sušenými rajčaty by mohly být správnou variantou. Porovnat je můžete třeba s bramborami se salsou verde, které dokonale zasytí. Anebo vyzkoušejte na sport přímo stvořené müsli tyčinky.

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Slaná granola: 10 tisíc let starý pokrm novinkou na vašem stole
  • Tipy a triky

Slaná granola: 10 tisíc let starý pokrm novinkou na vašem stole

Ovesné vločky se využívají v neuvěřitelném množství receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie. Ořechy a semínka tělu dodávají vitaminy, zdravé tuky, bílkoviny a minerální látky. Toto jsou hlavní suroviny slané granoly, která...
Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola
  • Tipy a triky

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Odlehčete s našimi dnešními tipy svůj jídelníček a snídejte zdravě. Připravte si křupavou domácí granolu, která vás příjemně zasytí a dodá tělu spoustu prospěšných látek. Těšit se můžete také na granolu s vůní perníku nebo přirozeně sladkou...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit