0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co pít k dezertům

Co pít k dezertům
sdílet:

Vylepšená sladká tečka. Nejen hlavní chod si zaslouží pečlivý výběr nápoje. Snoubit můžete i víno s dezertem. Máme pro vás jednoduchý přehled.

Slámové víno

Speciální přírodně sladké víno s vysokým zbytkem cukru a nižším obsahem alkoholu. Vyrábí se z hroznů sušených na slámě a chutná a voní po medu, rozinkách a kandovaném ovoci. Pijte ho na závěr menu při teplotě 8–9 °C a jen ‚kapku‘. Kromě sýrů s modrou plísní a foie gras je skvělé k dezertům.

Ledové víno

Podobá se slámovému vínu. Je medově sladké, plné chutí, vůní a mívá svěží kyselinku. Vyrábí se z hroznů sbíraných za mrazu -7 °C, které se lisují ještě zmrzlé.

Sladké víno

Víno s minimálním obsahem zbytkového cukru 45 g pijte jen tak i k lehčím dezertům a vychlazené na teplotu okolo 10 °C.

Šumivé

Polosuché víno pijte k lehkým ovocným polévkám či jahodám se smetanou. Vždy ho podávejte vychlazené na ledu.

Tokajské

Chutná skvěle samo i s kávovými a čokoládovými dezerty.

Sherry

Nejznámější španělské fortifikované (dolihované) víno. Vyrábí se v různých stylech – jako suché, polosuché i sladké víno – a rozumí si s hořkou čokoládou.

Chceme, aby váš život byl sladký, a tak jsme pro vás připravili Apetit speciál Světové dezerty. Koupíte je v novinových stáncích v České i Slovenské republice. Více se dozvíte tady.

 

Související články

Slámové víno
  • Tipy a triky

Slámové víno

Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!...
Ledové víno
  • Tipy a triky

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit