Co pít k dezertům

sdílet:
Vylepšená sladká tečka

Nejen hlavní chod si zaslouží pečlivý výběr nápoje. Snoubit můžete i víno s dezertem. Máme pro vás jednoduchý přehled.
 

Slámové víno


Speciální přírodně sladké víno s vysokým zbytkem cukru a nižším obsahem alkoholu. Vyrábí se z hroznů sušených na slámě a chutná a voní po medu, rozinkách a kandovaném ovoci. Pijte ho na závěr menu při teplotě 8–9 °C a jen ‚kapku‘. Kromě sýrů s modrou plísní a foie gras je skvělé k dezertům.

 

 

Ledové víno


Podobá se slámovému vínu. Je medově sladké, plné chutí, vůní a mívá svěží kyselinku. Vyrábí se z hroznů sbíraných za mrazu -7 °C, které se lisují ještě zmrzlé.

 

 

 

 

Sladké víno


Víno s minimálním obsahem zbytkového cukru 45 g pijte jen tak i k lehčím dezertům a vychlazené na teplotu okolo 10 °C.

 

 

 

Šumivé


Polosuché víno pijte k lehkým ovocným polévkám či jahodám se smetanou. Vždy ho podávejte vychlazené na ledu.

 

 

 

Tokajské


Chutná skvěle samo i s kávovými a čokoládovými dezerty.

 

 

 

 

Sherry


Nejznámější španělské fortifikované (dolihované) víno. Vyrábí se v různých stylech – jako suché, polosuché i sladké víno – a rozumí si s hořkou čokoládou.

Chceme, aby váš život byl sladký, a tak jsme pro vás připravili Apetit speciál Světové dezerty. Koupíte je v novinových stáncích v České i Slovenské republice. Více se dozvíte tady.

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit