
Bez vajec by Velikonoce nebyly Velikonocemi. Patří na stůl, do nádivky i do pomazánek, barví se, zdobí a věší na větvičky. Ale víte, jak poznat ta opravdu čerstvá? Kdy se hodí bílek a kdy žloutek? A jak na to, aby skořápka při vaření nepraskla? Připravili jsme pro vás velkého velikonočního průvodce vajíčky – od vaření po využití zbytků.
Ještě než se pustíte do čtení: Na teplotě záleží! Vejce by měla být při vaření pokojové teploty, ale při pošírování naopak studená – jinak se bílek nesrazí, ale rozuteče. Co dalšího byste o vejcích měli vědět?
Jak poznat čerstvá vejce?
Vyzkoušejte jednoduchý trik: napusťte do sklenice vodu a vložte do ni vejce. Klesne ke dnu? Je čerstvé. Pokud se drží u dna, ale trochu se zvedá, je ještě v pořádku. Jakmile se začne vznášet, raději ho nejezte – nejspíš je zkažené.
- Tip navíc: Na kvalitu vajec má vliv i to, co slepice jedí. Potřebují kvalitní směs s bílkovinami i vitamíny. Čerstvé vejce je nejchutnější, starší vejce řídne a pevná část bílku se rozpouští. Má to však i výhody: vařená je snáz oloupete.
Co dělat, aby při vaření nepraskla skořápka?
Vejce dejte do vody až poté, co mají pokojovou teplotu. Chladná skořápka totiž snáz praskne. Pomáhá i špetka soli nebo lžička octa ve vodě. Bílky se v kyselém prostředí srazí a znemožní tak jejich další únik.
Co prozradí barva žloutku?
Oranžový žloutek neznamená automaticky vysokou kvalitu vajec. Barva se odvíjí od přítomnosti červených a zelených barviv v krmivu. Pokud tedy slepice dostávají trávu, seno nebo kukuřici, snášejí vejce v tmavší barvě. Barviva však mohou být i uměle přidána do krmných směsí ve velkochovech.
Čím vejce obarvit přírodně?
Zapomeňte na chemii! Vejce dejte do hrnce se studenou vodou (na uvedené množství surovin na obarvení počítejte 4 hrnky vody), přidejte 2 lžíce octa a barvivo:
- Červená barva: 4 hrnky červené řepy
- Modrá: 4 hrnky červeného zelí
- Oranžovo-hnědá: 4 hrnky slupek z cibule
- Žlutá: 3 lžíce kurkumy
Barvivo přidejte do vody s vejci, přiveďte k varu a vařte 8 minut. Vejce nechte dojít ve vodě (klidně i přes noc), barva se tak lépe chytne.
Jak oddělit žloutek od bílku?
Nejjednodušší trik? Důležité je použít studená vejce. Žloutek je tuk a teplem se mění jeho konzistence. Po oddělení žloutky i bílky zakryjte potravinářskou fólií, aby nevysychaly. Pokud máte přebytky – obojí můžete zamrazit.
Kde skladovat vařená vejce?
Vařená (i ta obarvená) vejce patří do lednice – nejlépe do zadní části, kde je stabilní teplota. Ne do dvířek! Tam teplota kolísá. V chladu vydrží i týden.
- Pozor na koledu! Nevíte-li, jak byla vejce uvařená a jak dlouho ležela na stole. Takové vejce může být zdraví nebezpečné. Nejčastěji to poznáte po čichu, zkažené vejce páchne jako síra.

Jak snadno oloupat vejce?
Trik babiček: vařená vejce zchlaďte ve studené vodě, pak s nimi zatřeste v hrnci, aby skořápka popraskala. Nalijte na ně ledovou vodu a chvíli počkejte. Voda vnikne pod skořápky a loupání půjde snadněji. Když ne, pomůže je na chvíli dát do proudu studené vody. Potom už jen skořápku jemně sloupněte.
Jak využít skořápky?
Skořápky z vajec většinou končí v koši, je to ale škoda. Nevyhazujte je! Rozlámané se dají přidat do hlíny na zahradě nebo do zeminy pokojových květin, rostlinám dodají vápník. Poslouží i domácím mazlíčkům, třeba psům. Pod tekoucí vodou zbavené všech nečistot a důkladně usušené v mixéru zpracujte na jemný prášek, který pak přimíchejte do krmiva.
Jak nakrájet vařená vejce?
Aby se žloutek nedrobil a nelepil se na nůž, potřete čepel olejem. Ideální je olej ve spreji. Nebo vejce před krájením zchlaďte. Budou držet tvar a na chlebíčcích budou vypadat jako z učebnice.
Vajíčka malovaná, vařená i „pomazaná“. Každý rok je s nimi tolik práce – a přitom si Velikonoce bez nich nedovedeme představit. Jsou symbolem nového začátku, života i jara. A s těmito tipy už vás při jejich přípravě nic nepřekvapí. Možná jen to, jak rychle zmizí ze stolu.
Zdroj: Apetit