Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Což takhle dát si pohanku? Ochrání váš imunitní systém i cévy

pohanka
ZDROJ: u11116/pixabay.com
sdílet:

Někdo si k pohance díky její charakteristické chuti dlouho hledal cestu, jiný ji odepsal hned. Dejte ji ještě jednu šanci, je velmi prospěšná našemu zdraví a snadná na přípravu. Představíme vám recepty, které zachutnají každému. Co třeba takové pohankové palačinky?

Pohanka patří mezi jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů mezi obilninami a pseudoobilninami. Obsahuje okolo 12 % hodnotných bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamin E, měď, zinek, vápník, hořčík, železo. Navíc je přirozeně bezlepková.

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Více

Odkud k nám pohanka přišla

  • První zmínka o pěstování pohanky je z 11. století před naším letopočtem a pochází z Číny.
  • Do Evropy ji přes Rusko přivezli mongolští a turečtí vojáci, kteří si z ní vařili kaši plnou potřebných živin.
  • A právě podle těchto pohanských vojsk získala obilnina své české označení.
  • Pohanka je velmi nenáročná rostlina, proto se ji na území Čech i Moravy dařilo pěstovat v horských a podhorských oblastech už ve 12. století.
  • Své oblibě se ve staročeských kuchyních těšila do 18. století. Vytěsnily ji kukuřice, rýže, pšenice a brambory.
  • S nástupem pečiva přestala být kašovitá strava atraktivní a postupně z jídelníčků vymizela.

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Více

Velké znovuobjevení zažila na začátku 21. století, kdy se lidé pomalu začali zajímat o zdravý životní styl a „jídla našich babiček“. V současné době je na trhu k mání pohanka v mnoha podobách.

Neloupaná pohanka

Je v takové formě, v jaké se sklidí. Drobné nažky jsou v tvrdé tmavé slupce, která je nepoživatelná. Proto je nutné semínka vyloupat. Tmavé slupky se dají v obchodě pořídit samostatně. Jsou vhodné jako čaj nebo tvoří výplň nahřívacích polštářků.

Loupaná pohanka – kroupy

Vyloupaná semínka se označují jako kroupy a dostávají se ze slupek dvojím způsobem.

  • Mechanické loupání – dochází při něm k opakovanému obrušování nažek mezi mlýnskými kameny. Při tomto zpracování si pohanka zachová nutriční benefity i chuťové vlastnosti. Je však technologicky náročnější a má menší výtěžnost. V obchodě ji poznáme podle světlé barvy.
  • Termické loupání – nažky se napařují horkou vodou a následně rychle vysuší. Oplodí pukne a snadno se od semínka oddělí. Tímto technologickým zpracováním pohanka ztrácí na svých nutričních vlastnostech. Získá výraznou oříškovou chuť a tmavě hnědou barvu.

Její příprava je skutečně velmi snadná:

  • Propláchnutou pohanku zalijte 1,5 až dvojnásobným množstvím vody a přiklopenou vařte asi 10 min a dalších přibližně 15 minut nechte dojít.

Vařená pohanka je chuťově velmi zajímavá a má sypkou konzistenci. Sluší jí kombinace s masem, tofu, špenátem, kapustou, kořenovou zeleninou, dýní, červenou řepou, paprikou. Můžete ji zamíchat do salátů, použít místo rýže do rizota nebo zapéct s houbami.

Pohanka se žampiony a polníčkem

Pohanka se žampiony a polníčkem

Více

Uvařená pohanková kroupa plnohodnotně zastoupí i klasické nudličky v polévce. Navíc ji dodá výraznou silnou, až zemitou chuť a ocení ji i lidé, kteří nejí lepek.

Slepičí polévka s pohankou

Slepičí polévka s pohankou

Více

Pohanku použijte bez obav i do sladkých receptů. Podobně jako rýžový nebo jáhlový, můžete upéct i pohankový nákyp. Do máslem vymazaného pekáčku dejte uvařenou pohanku smíchanou s ovocem, oříšky, přidejte trochu skořice a vanilky pro vůni. Vše zalijte smetanou a zapečte.

Pohankový pohár s kokosem a javorovým sirupem

Pohankový pohár s kokosem a javorovým sirupem

Více

Jednou z možností, jak připravit bezlepkovou náplň do paprik, špalíčků cuket, zelných a kapustových listů i do drůbeže místo nádivky, je právě pohanka. Uvařené kroupy společně s osmaženou cibulkou, česnekem a bylinkami vytvoří směs, která chutí trochu připomíná chuť masa.

Pohanka v kuřeti

Pohanka v kuřeti

Více

Lámanka

Jedná se o nalámané kroupy na menší kousky. Uvařená lámanka má kašovitou konzistenci, proto se hodí k přípravě sladkých i slaných kaší, karbanátků a placiček. Také z ní můžete připravit rychlou a velmi chutnou pomazánku.

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

Více

Vločky

Vyrábí se napařováním a následným lisováním pohankových krup. V tomto případě jsou již částečně tepelně upravené, proto je není potřeba dále nějak upravovat. Nasypejte je do jogurtu, přimíchejte do müsli, zalijte je horkou vodou a udělejte si kaši. Kombinujte je i s ostatními vločkami (ovesné, žitné, pšeničné).

Domácí müsli s jahodami a jogurtem

Domácí müsli s jahodami a jogurtem

Více

Mouka

Vyzkoušet můžete také pohankovou mouku. Využití najde všude tam, kde pšeničná nebo jiná mouka. Neobsahuje lepek, takže je nutné počítat s tím, že její zahušťovací schopnosti jsou menší.

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Více

Těstoviny – soba nudle

Na trhu jsou k dostání i pohankové těstoviny. Těmi nejznámějšími jsou japonské soba nudle. Pokud jste milovníky asijské kuchyně, rozhodně je vyzkoušejte. Ať už v silném kachním vývaru nebo osmažené na pánvi společně se zeleninou a žampiony.

Miska s lososem a nudlemi soba

Miska s lososem a nudlemi soba

Více

Mladé natě, klíčky 

Pohanku lze snadno naklíčit. Ideální jsou ke klíčení celá zrna, tedy i ta s tvrdou tmavou slupkou, ale pokud se vám ji nepodaří sehnat, použijte kroupy.

  • Semínka nechte dvě hodiny namočené ve vodě, pak vodu zceďte a pohanku přesypejte buď do nakličovací misky nebo nechte v sítku.
  • Ráno i večer je propláchněte a za dva až tři dny máte klíčky hotové.
  • Když je necháte klíčit déle, vykouknou i mladé natě.
  • Právě klíčky a mladé výhonky obsahují velký podíl retinu, látky, která příznivě působí na imunitní systém a podporuje pružnost cév.

Jak přijít pohance na chuť

  • Když pečete moučník, část pšeničné mouky nahraďte pohankovou. Uvidíte, že ji v zákusku vůbec neucítíte, a navíc dezert obohatíte o mnoho zdraví prospěšných látek.
  • Pohankové vločky smíchejte s ovesnými a vyrobte si domácí granolu nebo müsli.
  • Smíchejte pohankový bulgur s pšeničným. Mají podobný tvar i chuť. Ze začátku přidejte víc toho pšeničného a postupně můžete poměr obracet. Podobně můžete pohanku kombinovat s celozrnnou rýží.
  • Kořeňte a dochucujte. Její zvláštní chuť zamaskuje česnek, cibule, majoránka, oregano, houby ale také med, skořice a ovoce.

Související články

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit