Vypadá to jako kouzlo. Minutu šleháte a ze lžíce instantní kávy, lžíce cukru a lžíce horké vody vznikne hustá pěna, která vydrží dlouhé hodiny našlehaná a pevná.
Frčí na TikToku i Instagramu. Co to je dalgona coffee? Proč je tak zábavné? A jaktože se dá z kávy našlehat pevná pěna a co s ní lze všechno dělat?
Dalgona coffee je fenomén, který se z Asie rozletěl do světa v období covidové karantény. Jméno odkazuje ke karamelovému dezertu, k němuž kávovou pěnu přirovnal v televizní show populární korejský herec Jung Il–woo.
Ve věku sociálních sítí se zábavná videa šíří snad ještě větší rychlostí než epidemie. A tak každý, kdo zhlédl, jak ze seurovin, která jsou běžně k mání doma, vznikne luxusní kávová pochoutka, musel zkusit, zda to funguje. Do šlehání jsme se pustili i v redakční kuchyni Apetitu.
Vyzkoušeli jsme za vás
Kávový obláček vypadá efektně, ale jeho příprava je až směšně jednoduchá. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, trochu horké vody a šlehač.
- V různých videích, která jsme zhlédli, se doporučuje šlehat kávu s cukrem a vodou ve velké míse, protože směs jednak nabyde na objemu, jednak od šlehače odletují kapičky.
Zjistili jsme, že abyste nebyli vy i vaše kuchyň kropenatí, je mnohem efektivnější šlehat směs ve vysoké úzké nádobě. Všechna pěna zůstane uvnitř, a navíc se zkrátí čas šlehání.
Nestačíte ani dvakrát mrknout a máte krémovou, hustou, nadýchanou, světle béžovou pěnu, která chutná hořce po kávě a současně lehounce sladce po cukru.
Směle se vyrovná jakémukoli složitě připravenému kávovému krému a působí tak luxusně, že by nikoho nenapadlo z jak prostých ingrediencí vznikla.
Proč to funguje?
Princip je totožný jako při přípravě klasického frappé, takže vlastně nejde o nic nového. Instantní káva je (na rozdíl od zrnkové) téměř zbavena tuku a díky tomu je pěna stálejší.
Šleháním se do směsi vhání vzduch, jehož bublinky jsou uzavřeny v roztoku kávy a cukru. Čím déle a rychleji šleháte, tím více malých vzduchových bublin v pěně vzniká. Zároveň se zpevňuje spojení mezi jednotlivými složkami, až je výsledkem pěna, kterou můžete krájet lžičkou.
Jak na to
Na osobu počítejte s 1 lžící instantní kávy, 1 lžící cukru, 1 lžící horké vody a 150–200 ml mléka.
Kávu s cukrem a vodou vyšlehejte ručním šlehačem – jde to i bez něj metlou, pak ale počítejte s delším časem. Vzniklou pěnu posaďte do hrnečku či sklenice s mlékem.
Mléko můžete podle svých preferencí ohřát či servírovat studené a před konzumací se směs doporučuje zamíchat, aby se chuti spojily.
Nápady, co podniknout s dalgona coffee
Pohár! Kávová pěna si přímo říká o spojení se zmrzlinou či šlehačkou. Vymysleli jsme pro vás Dalgona coffee pohár a přidáme i tipy na další možné kombinace.
Dalgona coffee pohár
Na 1 pohár
- kávová pěna (připravená z 1 lžíce instantní kávy, 1 lžíce cukru, 1 lžíce horké vody)
- 2 kopečky vanilkové nebo smetanové zmrzliny
- 1 lžíce sladké smetany (33%) nebo kopeček šlehačky
- 1/2 lžíce opražených sekaných mandlí
Postup: Ušlehejte pěnu podle návodu v článku. Do misky či poháru posaďte 2 kopečky zmrzliny, na ni navrstvěte kávovou pěnu a zalijte smetanou či dozdobte šlehačkou. Podávejte posypané plátky mandlí.
Obměny kávového poháru
Kávová pěna funguje dobře s podobně laděnými příchutěmi, můžete ji ale zkusit kombinovat i s ovocem.
- kávová pěna + 1–2 kopečky karamelové zmrzliny + 1/2 banánu na krájeného na kolečka + posyp z opražených, nasekaných arašídů
- kávová pěna + mandlový či kávový či vaječný likér + ušlehaná smetana
- kávový pěna + 1–2 kopečky čokoládové zmrzliny + višňový kompot marinovaný v griotce + ušlehaná smetana
- kávová pěna + 1–2 kopečky zmrzliny turecká káva + nasekané nesolené pistácie
- kávová pěna + 1–2 kopečky zmrzliny s lískovooříškovou příchutí + ušlehaná smetana + posyp z griliáše
Zdroje informací: Tasty, BBC Good Food