Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dalgona coffee: Jak si připravit kávu s krémovou pěnou, která vydrží hodiny

Dalgona Coffee
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Vypadá to jako kouzlo. Minutu šleháte a ze lžíce instantní kávy, lžíce cukru a lžíce horké vody vznikne hustá pěna, která vydrží dlouhé hodiny našlehaná a pevná.

 

Frčí na TikToku i Instagramu. Co to je dalgona coffee? Proč je tak zábavné? A jaktože se dá z kávy našlehat pevná pěna a co s ní lze všechno dělat?

Dalgona coffee je fenomén, který se z Asie rozletěl do světa v období covidové karantény. Jméno odkazuje ke karamelovému dezertu, k němuž kávovou pěnu přirovnal v televizní show populární korejský herec Jung Il–woo.

Ve věku sociálních sítí se zábavná videa šíří snad ještě větší rychlostí než epidemie. A tak každý, kdo zhlédl, jak ze seurovin, která jsou běžně k mání doma, vznikne luxusní kávová pochoutka, musel zkusit, zda to funguje. Do šlehání jsme se pustili i v redakční kuchyni Apetitu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Kávový obláček vypadá efektně, ale jeho příprava je až směšně jednoduchá. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, trochu horké vody a šlehač.

  • V různých videích, která jsme zhlédli, se doporučuje šlehat kávu s cukrem a vodou ve velké míse, protože směs jednak nabyde na objemu, jednak od šlehače odletují kapičky.

Zjistili jsme, že abyste nebyli vy i vaše kuchyň kropenatí, je mnohem efektivnější šlehat směs ve vysoké úzké nádobě. Všechna pěna zůstane uvnitř, a navíc se zkrátí čas šlehání.

Nestačíte ani dvakrát mrknout a máte krémovou, hustou, nadýchanou, světle béžovou pěnu, která chutná hořce po kávě a současně lehounce sladce po cukru.

Směle se vyrovná jakémukoli složitě připravenému kávovému krému a působí tak luxusně, že by nikoho nenapadlo z jak prostých ingrediencí vznikla.

Proč to funguje?

Princip je totožný jako při přípravě klasického frappé, takže vlastně nejde o nic nového. Instantní káva je (na rozdíl od zrnkové) téměř zbavena tuku a díky tomu je pěna stálejší.

Šleháním se do směsi vhání vzduch, jehož bublinky jsou uzavřeny v roztoku kávy a cukru. Čím déle a rychleji šleháte, tím více malých vzduchových bublin v pěně vzniká. Zároveň se zpevňuje spojení mezi jednotlivými složkami, až je výsledkem pěna, kterou můžete krájet lžičkou.

Jak na to

Na osobu počítejte s 1 lžící instantní kávy, 1 lžící cukru, 1 lžící horké vody a 150–200 ml mléka.

Kávu s cukrem a vodou vyšlehejte ručním šlehačem – jde to i bez něj metlou, pak ale počítejte s delším časem. Vzniklou pěnu posaďte do hrnečku či sklenice s mlékem.

Mléko můžete podle svých preferencí ohřát či servírovat studené a před konzumací se směs doporučuje zamíchat, aby se chuti spojily.

Nápady, co podniknout s dalgona coffee

Pohár! Kávová pěna si přímo říká o spojení se zmrzlinou či šlehačkou. Vymysleli jsme pro vás Dalgona coffee pohár a přidáme i tipy na další možné kombinace.

Dalgona coffee pohár

Na 1 pohár

  • kávová pěna (připravená z 1 lžíce instantní kávy, 1 lžíce cukru1 lžíce horké vody)
  • 2 kopečky vanilkové nebo smetanové zmrzliny
  • 1 lžíce sladké smetany (33%) nebo kopeček šlehačky
  • 1/2 lžíce opražených sekaných mandlí
     

Postup: Ušlehejte pěnu podle návodu v článku. Do misky či poháru posaďte 2 kopečky zmrzliny, na ni navrstvěte kávovou pěnu a zalijte smetanou či dozdobte šlehačkou. Podávejte posypané plátky mandlí.

Obměny kávového poháru

Kávová pěna funguje dobře s podobně laděnými příchutěmi, můžete ji ale zkusit kombinovat i s ovocem. 

  • kávová pěna + 1–2 kopečky karamelové zmrzliny + 1/2 banánu na krájeného na kolečka + posyp z opražených, nasekaných arašídů
  • kávová pěna + mandlový či kávový či vaječný likér + ušlehaná smetana
  • kávový pěna + 1–2 kopečky čokoládové zmrzliny + višňový kompot marinovaný v griotce + ušlehaná smetana
  • kávová pěna + 1–2 kopečky zmrzliny turecká káva + nasekané nesolené pistácie
  • kávová pěna + 1–2 kopečky  zmrzliny s lískovooříškovou příchutí + ušlehaná smetana + posyp z griliáše

Zdroje informací: Tasty, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín