0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dalgona coffee: Jak si připravit kávu s krémovou pěnou, která vydrží hodiny

Dalgona Coffee
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Vypadá to jako kouzlo. Minutu šleháte a ze lžíce instantní kávy, lžíce cukru a lžíce horké vody vznikne hustá pěna, která vydrží dlouhé hodiny našlehaná a pevná.

 

Frčí na TikToku i Instagramu. Co to je dalgona coffee? Proč je tak zábavné? A jaktože se dá z kávy našlehat pevná pěna a co s ní lze všechno dělat?

Dalgona coffee je fenomén, který se z Asie rozletěl do světa v období covidové karantény. Jméno odkazuje ke karamelovému dezertu, k němuž kávovou pěnu přirovnal v televizní show populární korejský herec Jung Il–woo. Ve věku sociálních sítí se zábavná videa šíří snad ještě větší rychlostí než epidemie, a tak každý, kdo zhlédl, jak z ingrediencí, která jsou běžně k mání doma, vznikne luxusní kávová pochoutka, musel zkusit, zda to funguje. Do šlehání jsme se pustili i v redakční kuchyni Apetitu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Kávový obláček vypadá efektně, ale jeho příprava je až směšně jednoduchá. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, trochu horké vody a šlehač. V různých videích, která jsme zhlédli, se doporučuje šlehat kávu s cukrem a vodou ve velké míse, protože směs jednak nabude na objemu, jednak od šlehače odletují kapičky a kousky.

Zjistili jsme, že abyste nebyli vy i vaše kuchyň kropenatí, je mnohem efektivnější šlehat směs ve vysoké úzké nádobě. Všechna pěna zůstane uvnitř, a navíc se zkrátí čas šlehání. Ani nestačíte dvakrát mrknout a máte krémovou, hustou, nadýchanou, světle béžovou pěnu, která chutná hořce po kávě a současně lehounce sladce po cukru. Směle se vyrovná jakémukoli složitě připravenému kávovému krému a působí tak luxusně, že by nikoho nenapadlo z jak prostých ingrediencí vznikla.

Proč to funguje?

Princip je totožný jako při přípravě frappé, takže vlastně nejde o nic nového. Instantní káva je (na rozdíl od zrnkové) téměř zbavena tuku a díky tomu je pěna stálejší. Šleháním se do směsi vhání vzduch, jehož bublinky jsou uzavřeny v roztoku kávy a cukru. Čím déle a rychleji šleháte, tím více malých vzduchových bublin v pěně vzniká. Zároveň se zpevňuje spojení mezi jednotlivými komponenty, až je výsledkem pěna, kterou můžete krájet lžičkou.

Jak na to

Na osobu počítejte s 1 lžící instantní kávy, 1 lžící cukru, 1 lžící horké vody a 150–200 ml mléka. Kávu s cukrem a vodou vyšlehejte ručním šlehačem – jde to i bez něj metlou, pak ale počítejte s delším časem. Vzniklou pěnu posaďte do hrnečku či sklenice s mlékem. Mléko můžete podle svých preferencí ohřát či servírovat studené a před konzumací se směs doporučuje zamíchat, aby se chuti spojily.

Nápady, co podniknout s dalgona coffee

Pohár! Kávová pěna si přímo říká o spojení se zmrzlinou či šlehačkou. Vymysleli jsme pro vás Dalgona coffee pohár a přidáme i tipy na další možné kombinace.

Dalgona coffee pohár

Na 1 pohár

  • kávová pěna (připravená z 1 lžíce instantní kávy, 1 lžíce cukru1 lžíce horké vody)
  • 2 kopečky vanilkové nebo smetanové zmrzliny
  • 1 lžíce sladké smetany (33%) nebo kopeček šlehačky
  • 1/2 lžíce opražených sekaných mandlí
     

Postup: Ušlehejte pěnu podle návodu v článku. Do misky či poháru posaďte 2 kopečky zmrzliny, na ni navrstvěte kávovou pěnu a zalijte smetanou či dozdobte šlehačkou. Podávejte posypané plátky mandlí.

Obměny

Kávová pěna funguje dobře s podobně laděnými příchutěmi, můžete ji ale zkusit kombinovat i s ovocem. 

  • kávová pěna + 1–2 kopečky karamelové zmrzliny + 1/2 banánu na krájeného na kolečka + posyp z opražených, nasekaných arašídů
  • kávová pěna + mandlový či kávový či vaječný likér + ušlehaná smetana
  • kávový pěna + 1–2 kopečky čokoládové zmrzliny + višňový kompot marinovaný v griotce + ušlehaná smetana
  • kávová pěna + 1–2 kopečky zmrzliny turecká káva + nasekané nesolené pistácie
  • kávová pěna + 1–2 kopečky  zmrzliny s lískovooříškovou příchutí + ušlehaná smetana + posyp z griliáše

Zdroje informací: Tasty, BBC Good Food

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč