0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dobroty, které musíte přivézt z dovolené v Itálii

Dobroty, které musíte přivézt z dovolené v Itálii
sdílet:

Budete se vracet z Itálie a přemýšlíte o tom, jaké drobnosti dovézt přátelům, jaké do vlastní spíže? Z předchozí věty je jasné, že o oblečení ani oblázcích z pláže řeč nebude. My totiž věříme, že nejlepší vzpomínky jsou ty kulinární, a tak v Itálii nakupujeme místo suvenýrů lokální potraviny.

Léto u moře i ve vnitrozemí Itálie má své nepopiratelné kouzlo. Jestliže je nechcete kamarádům a rodině zprostředkovat jen pomocí fotografií a dlouhého vyprávění , vsaďte na jeden z důležitých smyslů. Chuť. Dopřejte svým nejbližší možnost okusit, proč se země těstovin, olivového oleje, silné kávy i smyslně silného vína tak rádi vracíte.

Rizika převozu

Až se vydáte na trh a budete vybírat, které z místních dobrot, byste si chtěli vzít s sebou domů, byste měli zvážit, jestli potraviny a další pochutiny v pořádku dovezete. V chladicím boxu by mohla přežít cestu například i mortadela velikosti XXL. Na druhou stranu nikdy nevíte, kdy uvíznete v koloně a potraviny podléhající zkáze by tak mohly přijít vniveč.

Pokud vám zachutnaly místní masové výrobky, volte proto vždy raději takové, které přežijí i bez chlazení – sušenou šunku, tvrdé salámy či klobásky. Jako jeden příklad za všechny jmenujme třeba slavnou parmskou šunku – prosciutto di Parma. Každý region má své lokální speciality, a tak se nebojte ochutnávat a vybrat si z místních lahůdek přesně takovou, která zalahodila vašemu jazyku nejvíce. Z praktického hlediska je kvůli převozu dobré zakoupit na cestu výrobky, které jsou zavakuované. Ty by měly vydržet určitou (omezenou) dobu i mimo lednici.

parmazán
ZDROJ: Unsplash.com

Sýry nejen na pizzu

Itálie patří mezi sýrařskou velmoc a tato pochutina patří na každý večírek, který Italové pořádají. Nechte si proto poradit od místních, ochutnávejte i neznámé druhy, a možná narazíte na poklad, o kterém jste dosud nevěděli.

Přímo se nabízí varianta přivézt si ze země původu pořádný blok pravého parmazánu. Vydrží opravdu dlouho a potěšíte jím téměř každého. Nebojte se ale sáhnout i po méně známých sýrech, například těch z buvolího mléka, mezi něž patří i klasická mozzarella di bufala. Ale skvělé jsou i další italské sýry. Vyzkoušejte třeba alpský sýr fontina z údolí Aosty, jemně uzenou scarmorzu, pecorino z ovčího mléka nebo provolone picante, který zraje až 3 roky. To, zda si troufnete na transport voňavé gorgonzoly naočkované ušlechtilou plísní, necháme raději na vás.

Zelené zlato – olivy

K nákupu pak přidejte olivy, nakládané tak, jak to mají rádi v oblasti, ve které se právě nacházíte. Na Sicílii se připravte na kořeněné skleničky, na severu spíše nakyslé. Tam se už mísí chuť Itálie s tou zaalpskou. Skvělým suvenýrem je balzamikový ocet, který milují všichni ti, kdo si rádi dopřávají italská jídla ve všech částech planety. Původní a jediný originál pochází z oblasti Modeny, je ale vyráběn v malých dílnách napříč celou Itálií. A receptury jsou vždy pečlivě střežené.

V neposlední řadě je třeba zmínit olivový olej. Jeho vlastí je právě Itálie, i když o ten samý status se hlásí také Řecko – a tento spor nejspíš nikdo nerozsoudí. Je považován za národní zlato a není určen jen ke konzumaci, ale také jako léčebný prostředek. Italové se jím masírují, užívají jej jako lék a je jedním z tajemství dlouhověkosti lidí žijících v jižní Evropě. Vždy je nutné, abyste sáhli po dražším extra panenském oleji, lisovaném za studena. Skvělou pověst mají ty z oblasti Gargana, nebojte se ale nakoupit také u místních producentů. Nemůžete pochybit a může se naopak stát, že si pro tento elixír, který jinde neseženete, budete jezdit pravidelně každý rok.

Dolce gusto

Skvělým dárkem jsou sladkosti. Italové je milují ke kávě, kterou si nesladí. Místo cukru v kávě tak doplňují chuťové spektrum v ústech sladkými drobnostmi. Sáhnetě po mandlových sušenkách cantuccini, ultrasladkém nugátu torrone nebo po panforte, trvanlivém koláči plném sušeného ovoce z oblasti kolem Sieny. Všechny cestu v klidu přežijí.

káva
ZDROJ: Unsplash.com

Pro milovníky kávy

Kávu můžete dovézt taky, aniž by došlo cestou k jejímu znehodnocení. Mějte ale na paměti, že v obchodech seženete většinou typ míšené arabicy s robustou tak, aby dohromady vytvářela intenzivní a silnou chuť.  Je vhodná pro přípravu espressa, případně americana.

Vína patří k životu

V neposlední řadě je na místě zmínit vína. Od lehkých šumivých po ta silná, těžká a červená. V každé oblasti Itálie si můžete vychutnat a také odsud odvézt jinou odrůdu. Regiony Itálie se totiž přímo předhánějí v různorodosti produkce. V každém případě ochutnejte a jako dáreček dodejte červené Chianti, Barolo, bíle aromatické Frascati, šumivé Lambrusco. Lokální pálenkou je Grappa, kterou ocení milovníci něčeho ostřejšího. Tato pálenka prý posiluje kořeny života. Tvrdí Italové. Tak to otestujte na těch vlastních.

Když si jako vzpomínku na Itálii zvolíte některou z místních trvanlivých potravin, můžete se cítit jako na dovolené pokaždé, když otevřete spíž. A až zásoby dojdou, vydejte se do skvělých italských obchůdků, které dnes najdete v každém středně velkém městě. Takže Salute!

Související články

Vánoce po italsku: panettone
  • Tipy a triky

Vánoce po italsku: panettone

Samozřejmě že milujeme českou klasiku a tradiční vánoční dobroty. Stejně tak nás ale baví občas nahlédnout za hranice a ochutnat i jiné než české Vánoce. ...
6 kuchařek, které vás naučí vařit italsky
  • Zajímavosti

6 kuchařek, které vás naučí vařit italsky

1. Marcella Hazan: Klasická italská kuchyně Klasická příručka patří k nejopěvovanějším knihám italské kuchyně. Recepty jsou rozděleny tak, aby si každý našel své, od začátečníka až po zkušeného profesionála. Autorka vysvětluje velmi...
Škola vaření: italská zmrzlina semifreddo
  • ARCHIV / nepridavat nove

Škola vaření: italská zmrzlina semifreddo

Základní recept na semifreddo Na 2 litry zmrzliny     3 vejce 2 žloutky 1 lžička vanilkového extraktu 220 g krupicového cukru 500 ml smetany ke šlehání Dejte do ohnivzdorné mísy vejce, žloutky navíc...
Rychlé těstoviny jako z italského venkova
  • Tipy a triky

Rychlé těstoviny jako z italského venkova

Tak prosté, a přitom tak variabilní! Připravte si snadno a rychle těstoviny inspirované kuchyní prostých italských venkovanů – jsou stejně zemité, vřelé a veselé jako oni....

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit