Dokonalá krémová polévka a jak na ni

sdílet:
Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany.

Krémová papriková polévka s fazolemi

Více

Krátké vaření

Kouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině. Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší přípravu vyžadují krémy obsahující maso, doporučujeme použít kuřecí či rybí, červené maso na krémy není vhodné. Příprava polévek bývá podobná, na másle či oleji osmahneme cibulku, přidáme základní ingredience, povaříme ve vývaru či vodě do změknutí surovin, přidáme smetanu, rozmixujeme, dochutíme a dozdobíme pevnými částmi, které jsme si odebrali, či dalšími ingrediencemi.

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Více

Barevné zdobení krémů

Pokud jste si před vařením či mixováním neodebrali základní surovinu v pevném stavu, talíř ozdobíte nepřeberným množstvím dalších přísad. Využít můžete čerstvé bylinky, dodávající polévce svěžest, osmahnutou slaninu či šunku, lžíci zakysané smetany, olej, semínka, krutony, cizrnu, kousky restovaného či uzeného masa, houby, pečenou zeleninu nebo třeba domácí pesto. Meze se nekladou, čím barevnější vytvoříte pastvu pro oko, tím chutnější polévka bude.

Krémová polévka z pečených kaštanů

Více

Smetana dělá konzistenci

A také chuť. Smetana krásně zjemní chuť zeleniny, dodá polévce hebkost, hustotu a právě onu požadovanou krémovitost. Ve většině receptů se přidává až na úplném konci vaření, metličkou důkladně vmícháme, necháme probublat a do 10 minut bychom měli odstavit již hotovou polévku z plotny. Pro lepší konzistenci polévky, ve které se nám ani po delším stání neoddělí jednotlivé a jinak husté vrstvy polévky (těžší rozmixovaná zelenina sedne na dno a nahoře zůstane vývar se smetanou), můžeme přidat smetanu už na počátku vaření. Probublá se se všemi ingrediencemi a výrazněji vylepší chuť celku. Při mixování nám také udělá hebkou pěnu. A jakou smetanu používat? Vždy tu ke šlehání. Není zrovna dietní, ale vězte, že smetanou na vaření byste výsledek neodlehčili, ale pokazili. V případě, že se vám smetana v polévce zdrcne, nezoufejte a přidejte lžičku kypřícího prášku.

Batátový krém s uzenou paprikou

Více

Z čeho krém uvařit?

Pokud máte krém spojen výhradně se zelenou barvou, budete nejspíš překvapeni, že se dá připravit téměř ze všech druhů zeleniny. Nejedná se tedy jen o hráškový, brokolicový a špenátový kartel. Nebojte se využít sezónní zeleninu, jakou je cuketa, ředkvička, paprika, kedlubna, chřest či dýně. Skvěle poslouží i další kořenová zelenina, mrkvový, celerový, řepný nebo pastiňákový krém přímo volá po vašich experimentech s dochucením – snese pálivé chilli, zázvor, kořeněné maso i cizrnu nebo pečený česnek. I z něj si připravíte lehčí a hustší verzi řízné česnečky. Houby jsou pro kombinování se smetanou jako stvořené, žampionový, hříbkový nebo liškový krém si každý vášnivý houbař oblíbí. V létě se můžete zchladit krémovou verzí španělského gazpacha i francouzské vichyssoise, svěžest dodá okurková i spojení hrášku a rukoly. Pro milovníky masa připravte krém s kuřecím či rybím vývarem, přidejte uzeného lososa do pórkového krému, nebo slaninu k celeru. Klasickou květákovou polévku na krém povznesete také velice jednoduše, navíc i s kuřetem. 

Krémová polévka z arašídového másla

Více

Krémové polévky se dají připravit z minima surovin, využijete přebytky zeleniny či bylinek ze zahrádky, nezaberou vám příliš času a přesto jsou chutným předkrmem i hlavním jídlem. Přinášíme vám další inspirativní recepty pod článkem, nebojte se vyzkoušet zdánlivě různorodé kombinace a napište nám, která si získala privilegium zůstat na vašem rodinném menu.

Obchod Apetit