0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Dokonalá krémová polévka a jak na ni
sdílet:

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany. 
 

Krátké vaření

Kouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině.

  • Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší přípravu vyžadují krémy obsahující maso, doporučujeme použít kuřecí či rybí, červené maso na krémy není vhodné.
  • Příprava polévek bývá podobná, na másle či oleji osmahneme cibulku, přidáme základní ingredience, povaříme ve vývaru či vodě do změknutí surovin, přidáme smetanu, rozmixujeme, dochutíme a dozdobíme pevnými částmi, které jsme si odebrali, či dalšími ingrediencemi.

Barevné zdobení krémů

Pokud jste si před vařením či mixováním neodebrali základní surovinu v pevném stavu, talíř ozdobíte nepřeberným množstvím dalších přísad.

  • Využít můžete čerstvé bylinky, dodávající polévce svěžest, osmahnutou slaninu či šunku, lžíci zakysané smetany, olej, semínka, krutony, cizrnu, kousky restovaného či uzeného masa, houby, pečenou zeleninu nebo třeba domácí pesto.
  • Meze se nekladou, čím barevnější vytvoříte pastvu pro oko, tím lákavější polévka bude.

Smetana dělá konzistenci

A také chuť. Smetana krásně zjemní chuť zeleniny, dodá polévce hebkost, hustotu a právě onu požadovanou krémovost. Ve většině receptů se přidává až na úplném konci vaření, metličkou důkladně vmícháme, necháme probublat a do 10 minut bychom měli odstavit již hotovou polévku z plotny.

  • Pro lepší konzistenci polévky, ve které se nám ani po delším stání neoddělí jednotlivé a jinak husté vrstvy polévky (těžší rozmixovaná zelenina sedne na dno a nahoře zůstane vývar se smetanou), můžeme přidat smetanu už na počátku vaření. Probublá se se všemi ingrediencemi a výrazněji vylepší chuť celku.
  • Při mixování smetana udělá hebkou pěnu.
  • Jakou smetanu používat? Nejlepší je smetana ke šlehání.
  • V případě, že se smetana v polévce zdrcne, nezoufejte a přidejte lžičku kypřícího prášku.

Z čeho krém uvařit?

Pokud máte krém spojen výhradně se zelenou barvou, budete nejspíš překvapeni, že se dá připravit téměř ze všech druhů zeleniny.

Krémové polévky se dají připravit z minima surovin, využijete přebytky zeleniny či bylinek ze zahrádky, nezaberou vám příliš času a přesto jsou chutným předkrmem i hlavním jídlem. Přinášíme vám další inspirativní recepty pod článkem, nebojte se vyzkoušet zdánlivě různorodé kombinace a napište nám, která si získala privilegium zůstat na vašem rodinném menu.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč