0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Dokonalá krémová polévka a jak na ni
sdílet:

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany. 
 

Krátké vaření

Kouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině.

  • Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší přípravu vyžadují krémy obsahující maso, doporučujeme použít kuřecí či rybí, červené maso na krémy není vhodné.
  • Příprava polévek bývá podobná, na másle či oleji osmahneme cibulku, přidáme základní ingredience, povaříme ve vývaru či vodě do změknutí surovin, přidáme smetanu, rozmixujeme, dochutíme a dozdobíme pevnými částmi, které jsme si odebrali, či dalšími ingrediencemi.

Barevné zdobení krémů

Pokud jste si před vařením či mixováním neodebrali základní surovinu v pevném stavu, talíř ozdobíte nepřeberným množstvím dalších přísad.

  • Využít můžete čerstvé bylinky, dodávající polévce svěžest, osmahnutou slaninu či šunku, lžíci zakysané smetany, olej, semínka, krutony, cizrnu, kousky restovaného či uzeného masa, houby, pečenou zeleninu nebo třeba domácí pesto.
  • Meze se nekladou, čím barevnější vytvoříte pastvu pro oko, tím lákavější polévka bude.

Smetana dělá konzistenci

A také chuť. Smetana krásně zjemní chuť zeleniny, dodá polévce hebkost, hustotu a právě onu požadovanou krémovost. Ve většině receptů se přidává až na úplném konci vaření, metličkou důkladně vmícháme, necháme probublat a do 10 minut bychom měli odstavit již hotovou polévku z plotny.

  • Pro lepší konzistenci polévky, ve které se nám ani po delším stání neoddělí jednotlivé a jinak husté vrstvy polévky (těžší rozmixovaná zelenina sedne na dno a nahoře zůstane vývar se smetanou), můžeme přidat smetanu už na počátku vaření. Probublá se se všemi ingrediencemi a výrazněji vylepší chuť celku.
  • Při mixování smetana udělá hebkou pěnu.
  • Jakou smetanu používat? Nejlepší je smetana ke šlehání.
  • V případě, že se smetana v polévce zdrcne, nezoufejte a přidejte lžičku kypřícího prášku.

Z čeho krém uvařit?

Pokud máte krém spojen výhradně se zelenou barvou, budete nejspíš překvapeni, že se dá připravit téměř ze všech druhů zeleniny.

Krémové polévky se dají připravit z minima surovin, využijete přebytky zeleniny či bylinek ze zahrádky, nezaberou vám příliš času a přesto jsou chutným předkrmem i hlavním jídlem. Přinášíme vám další inspirativní recepty pod článkem, nebojte se vyzkoušet zdánlivě různorodé kombinace a napište nám, která si získala privilegium zůstat na vašem rodinném menu.

Související články

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
Polévka jako hlavní chod
  • Zajímavosti

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem podzimu. ...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit