Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany.
Krátké vaření
Kouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině.
- Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší přípravu vyžadují krémy obsahující maso, doporučujeme použít kuřecí či rybí, červené maso na krémy není vhodné.
- Příprava polévek bývá podobná, na másle či oleji osmahneme cibulku, přidáme základní ingredience, povaříme ve vývaru či vodě do změknutí surovin, přidáme smetanu, rozmixujeme, dochutíme a dozdobíme pevnými částmi, které jsme si odebrali, či dalšími ingrediencemi.
Barevné zdobení krémů
Pokud jste si před vařením či mixováním neodebrali základní surovinu v pevném stavu, talíř ozdobíte nepřeberným množstvím dalších přísad.
- Využít můžete čerstvé bylinky, dodávající polévce svěžest, osmahnutou slaninu či šunku, lžíci zakysané smetany, olej, semínka, krutony, cizrnu, kousky restovaného či uzeného masa, houby, pečenou zeleninu nebo třeba domácí pesto.
- Meze se nekladou, čím barevnější vytvoříte pastvu pro oko, tím lákavější polévka bude.
Smetana dělá konzistenci
A také chuť. Smetana krásně zjemní chuť zeleniny, dodá polévce hebkost, hustotu a právě onu požadovanou krémovost. Ve většině receptů se přidává až na úplném konci vaření, metličkou důkladně vmícháme, necháme probublat a do 10 minut bychom měli odstavit již hotovou polévku z plotny.
- Pro lepší konzistenci polévky, ve které se nám ani po delším stání neoddělí jednotlivé a jinak husté vrstvy polévky (těžší rozmixovaná zelenina sedne na dno a nahoře zůstane vývar se smetanou), můžeme přidat smetanu už na počátku vaření. Probublá se se všemi ingrediencemi a výrazněji vylepší chuť celku.
- Při mixování smetana udělá hebkou pěnu.
- Jakou smetanu používat? Nejlepší je smetana ke šlehání.
- V případě, že se smetana v polévce zdrcne, nezoufejte a přidejte lžičku kypřícího prášku.
Z čeho krém uvařit?
Pokud máte krém spojen výhradně se zelenou barvou, budete nejspíš překvapeni, že se dá připravit téměř ze všech druhů zeleniny.
- Nejedná se tedy jen o hráškový, brokolicový a špenátový kartel. Nebojte se využít sezónní zeleninu, jakou je cuketa, ředkvička, paprika, kedlubna, chřest či dýně.
- Skvěle poslouží i další kořenová zelenina, mrkvový, celerový, řepný nebo pastiňákový krém přímo volá po vašich experimentech s dochucením – snese pálivé chilli, zázvor, kořeněné maso i cizrnu nebo pečený česnek. I z něj si připravíte lehčí a hustší verzi řízné česnečky.
- Houby jsou pro kombinování se smetanou jako stvořené, žampionový, hříbkový nebo liškový krém si každý vášnivý houbař oblíbí. V létě se můžete zchladit krémovou verzí španělského gazpacha i francouzské vichyssoise, svěžest dodá okurková i spojení hrášku a rukoly.
- Pro milovníky masa připravte krém s kuřecím či rybím vývarem, přidejte uzeného lososa do pórkového krému, nebo slaninu k celeru. Klasickou květákovou polévku na krém povznesete také velice jednoduše, navíc i s kuřetem.
Krémové polévky se dají připravit z minima surovin, využijete přebytky zeleniny či bylinek ze zahrádky, nezaberou vám příliš času a přesto jsou chutným předkrmem i hlavním jídlem. Přinášíme vám další inspirativní recepty pod článkem, nebojte se vyzkoušet zdánlivě různorodé kombinace a napište nám, která si získala privilegium zůstat na vašem rodinném menu.