Máte doma zbytek vánočky, pár jablek a načatou láhev vaječného likéru? Proměňte je v žemlovku, která voní Vánocemi a chutná ještě lépe než linecké cukroví. Tato varianta se smetanou a vaječným likérem posouvá tento klasický recept z kategorie jídla ze zbytků k luxusním dezertům.
Žemlovka z vánočky je dokonalý recept, ve kterém využijete suroviny, které vám po svátcích zbyly. Trocha času v kuchyni a vaječný likér – najednou máte na stole dezert, který chutná jako Vánoce samy. Připravte si lžíce – tahle dobrota se na talíři dlouho neohřeje.
Co budete potřebovat?
Suroviny: 12 plátků vánočky, 1 plnotučný tvaroh ve vaničce, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml vaječného likéru, 3 jablka, 30 g rozinek (zalité tuzemákem), 300 g krupicového cukru, 1 žloutek, 2 bílky, lžičku skořice, máslo na vymazání formy.
Postup přípravy krok za krokem
- Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte vaječný likér se smetanou a plátky vánočky (nebo světlého chleba) namočte do směsi, aby nasákly.
- Tvaroh utřete se 2 lžícemi krupicového cukru a žloutkem do hladké konzistence.
- Oloupejte 3 jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na plátky.
- Na středním plameni rozpusťte zbylý cukr na zlatý karamel. Opatrně přilijte 100 ml vody (pozor, bude prskat!), přidejte skořici a jablka. Míchejte, dokud se karamel nerozpustí.
- Našlehejte bílky do řídké pěny, přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh.
- Pekáček vymažte máslem. Na dno rozprostřete navlhčené plátky vánočky nebo chleba. Přidejte vrstvu tvarohu, poté karamelová jablka s rozinkami, a nakonec navrstvěte sníh.
- Vložte do trouby a pečte asi 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku podávejte teplou.
Tipy a triky na dokonalou žemlovku:
- Nemáte vánočku? Nevadí! Skvělou žemlovku upečete i z panettone, briošky nebo obyčejného toustového chleba.
- Zkuste vyměnit vaječňák za kávový likér nebo domácí Baileys, žemlovka si rozumí se všemi vánočními likéry.
- Přidejte do tvarohu pár lžic jemného mascarpone nebo jím tvaroh zcela nahraďte.
Zdroj: Apetit