Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalé koblihy: Důležité je dobře vykynuté těsto a ideální teplota tuku, radí redaktorka Apetitu Katka

Jak smažit koblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš postup a povedou se vám koblihy jedna báseň. Dobrá kobliha je nadýchaná a nenasáklá tukem a má zlatou barvu se světlým prstýnkem kolem středu. Jak na to?

 

Jaká mouka na koblihy?

Začněte hladkou pšeničnou moukou, díky které budou krásně nadýchané. Navíc se dobře zpracovává a vysoké množství lepku zaručí dobré kynutí. Před zaděláním těsta mouku prosejte.

Dobře vykynuté těsto

Nejprve si zadělejte kvásek z teplého mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Jakmile začne pěnit, pustíte se do přípravy těsta. Suroviny přidávejte podle receptu na koblihy (pozor, tuk vždy přijde až jako poslední) a důkladně propracujte.

  • V míse byste na konci svého snažení měli mít hladké těsto, které se nelepí na vařečku a je trochu tužší než kynuté na buchty.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Kouzelná ingredience této fáze? Teplo, teplo a zase teplo.

Tip: Aby koblihy příliš nenasákly, přidává se do těsta rum.

Kde se stala chyba?

Těsto na koblihy kyne celkem třikrát a koblihy se ještě zvětší při smažení. Je-li nedokynuté, koblihy se potápějí, jsou tuhé a mastné,‘  říká redaktorka Apetitu Katka Kočičková.

Vykrajování a plnění

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Bude se vám s ním lépe pracovat. Rozválejte ho na pláty tlusté cca 1 cm. A teď si můžete vybrat jeden ze tří postupů:

  1. Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka. Dělejte je těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny. Zbytek koleček vykrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje k sobě důkladně přitlačte, a ještě jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Díky tomuto triku se okraje hladce a pevně spojí a zavařenina při smažení nevyteče. 
  2. Sklenkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček dejte džem a přikryjte je zbývajícími kolečky. Okraje pečlivě spojte a koblížky nechte dokynout. 
  3. Pokud si na plnění koblihů netroufnete před smažením, vykrajujte pouze kolečka, která necháte vykynout a naplníte cukrářskou plničkou po usmažení, je to bezpečnější, nehrozí totiž, že džem vyteče do žhavého oleje.

Jak smažit koblihy 

Do široké pánve nebo hrnce, ke kterému máte poklici, nalijte nejméně 4cm vrstvu oleje vhodného na smažení a pořádně ji rozpalte. Pokud se nebojíte sádla, je ke smažení také vhodné. Některé kuchařky dokonce ani koblihy jinak nesmaží.

  • Vysoká vrstva oleje či rozpuštěného sádla je nezbytností. Koblihy by měly v tuku plavat a nedotýkat se dna. Nesmažte jich příliš mnoho současně – kynuté těsto při smažení ještě nabude.

Je-li tuk příliš horký, těsto se na povrchu rychle spálí a uvnitř zůstane polosyrové. V nedostatečně rozehřátém se kousky málo nafouknou, nasáknou tukem a mají hrubý povrch. Ideální teplota je 160-175 stupňů, nejlepší je použít teploměr,‘ radí Katka Kočičková.

Do rozpáleného tuku vložte první koblížek. Pokud se kolem něj hned začnou dělat bublinky, je tuk správně rozpálený a vy můžete vložit další koblihy.

Koblížky vkládejte dolů tou stranou, která byla nahoře při kynutí. Poté je hned přiklopte poklicí. Díky páře koblihy krásně vyběhnou, budou vzdušné a nadýchané. Pokud se vám zdá, že koblihy příliš rychle tmavnou, ztlumte plamen.

Smažte cca 2 minuty, až koblihy na spodní straně zezlátnou, pak je otočte a dozlatova dosmažte i z druhé strany, tentokrát však už bez poklice. Hotové koblihy vyjměte z oleje a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. 

Jak naplnit koblihy

A hotovo! Pokud jste koblihy naplnili před smažením, nyní je stačí už jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem, nejlépe ovoněným vanilkou.

Prázdné koblihy v tuto chvíli můžete naplnit s pomocí cukrářského sáčku s rovným širokým nástavcem. Zvolit můžete klasiku v podobě džemu nebo si dopřát nutelovou náplň či hedvábný žloutkový krém. Jezte hned, tak chutnají koblihy nejlépe.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...