Domácí játrovou paštikou můžete udělat díru do světa. Nebo jí aspoň pohostit rodinu, mazat ji k svačině či podávat jako pohoštění přátelům. Paštika umí být obyčejně lahodná stejně jako noblesní. Záleží jen na tom, jaké pečivo a suroviny ji doprovázejí i jak ji naservírujete.
Pokud si ale chcete na voňavé domácí paštice pochutnat hned, stačí, když vyrazíte do nejbližšího obchodu. S vlastní paštikou budete ovšem sklízet ovace. Navíc si do ní dáte jenom to, co chcete. Chuť a kvalita domácí paštiky tak bude záviset jenom na vás! Co budete na přípravu paštiky potřebovat?
1. Játra jako základ
Jestliže dáváte přednost tradiční receptuře, sáhnete při přípravě domácí paštiky nejspíše po kuřecích játrech. Rozhodně se nemusíte omezovat: vynikající jsou také kachní nebo vepřová játra. Skuteční gurmáni si možná rádi smlsnou na kančí paštice.
- Obsah jater v paštice by měl být alespoň 50 %. Před namletím je nejdříve očistěte, aby byla paštika co nejjemnější.
- Syrová játra nakrájejte na stejně velké kousky, tepelná úprava není potřeba.
2. Máslo nebo sádlo?
Jakmile máte kachní játra připravena, rozpalte pánev, na kterou naneste menší množství másla nebo domácího sádla. Záleží, co máte zrovna po ruce, případně čemu dáváte přednost.
3. Zeleninou ku zdraví
Na rozpuštěném tuku je možné osmahnout šalotku. Pokud máte rádi výraznější chuť pokrmů, můžete přidat také česnek, který dodá paštice to správné aroma. Kromě toho je to také účinný antioxidant.
4. Objevte kouzlo ovoce
Opravdoví gurmáni vědí, že do domácí paštiky je možné přidat téměř jakoukoli dobrotu – třeba i tu alkoholickou. Jakmile přidáte na pánev játra, stačí je pár minut restovat a následně přidat brandy, whisky nebo kapku bílého vína.
- Jestli máte raději klasické ovoce, můžete před mletím přidat do paštiky brusinky, borůvky nebo hrušky.
5. Ořechy: Bonusový tip pro náročné
Chcete-li dodat vaší paštice šmrnc, přidejte do ní pár vlašských ořechů, které předtím můžete nadrtit. A kdybyste se našim závěrečným tipem cítili trošku zklamaní, vyměňte ořechy za mandle nebo pistácie.
Jak dlouho domácí paštika vydrží?
Až budete mít hotovo, uložte ji do lednice. Průměrně paštika vydrží 4 až 5 dní. Pokud jste si dali záležet, nejspíš z ledničky zmizí do druhého dne.
- Bez obav ji můžete také zamrazit: budete mít jistotu, že se vám nezkazí a zároveň ji zbylí domácí strávníci nespořádají najednou.
Paštika z masa, hub ji jater
Paštiky mají dlouhou tradici: pojídali je už staří Egypťané, Řekové nebo Římané. Zvláštní oblibě se těší ve Francii a Belgii.
- O moderní podobu paštiky se ale v 18. století zasloužil štrasburský šéfkuchař Jean Pierre Klaus, který ji připravoval z přetučněných husích jater.
- Pochoutka získala věhlas i za hranicemi Rakouska a své (paštikové) renomé si město udržuje dodnes.
- V levných paštikách byste maso hledali těžko. Kolik je v nich jater, se taky prakticky nedovíte.
- Drahé paštiky sice obsahují maso a výrazné koření, ale nedají se kupovat pořád. Proto je vůbec nejlepší si takovou domácí paštiku vyrobit doma. Jednak víte, co jíte, a rozhodně se vyplatí i finančně.
Játrovka s jablečno-šafránovým čatní se pyšní vysokou kvalitou, o čemž svědčí i koňak, který je v základu a který se přidává pouze do opravdu dobrých paštik. Připravte se na dobrodružné zapalování koňaku na pánvi s bylinkami.
Jestliže si na zapálenou paštiku netroufáte, zkuste klidnější domácí paštiku z kuřecích jater, která se setkala s úspěchem na letním Prague Food Festivalu.
Srnčí paštika se skvěle hodí k probíhající sezoně zvěřiny. Získá krásnou vůni díky vonné kytičce, která sestává z tymiánu, bobkového listu, šalvěje a citronové kůry. Rozdělit ji můžete do malinkých mističek, které pak rozdáte svým hostům.