Domácí paštika: Delikatesa, kterou zvládnete během chvilky

Domácí paštika: Delikatesa, kterou zvládnete během chvilky
sdílet:

Paštiku ochutnal snad každý z nás. Jako malí jsme ji baštili k svačině, kterou nám připravily maminky. Jako velcí si ji hravě zvládnete připravit i sami. Stačí pár kvalitních ingrediencí a špetka fantazie. Poradíme, jak připravit lahodnou domácí paštiku, po které se doma jen zapráší.

Paštiky mají ve světě překvapivě dlouhou tradici: pojídali je už staří Egypťané, Řekové nebo Římané. Zvláštní oblibě se těší ve Francii a Belgii.

  • O moderní podobu paštiky se ale v 18. století zasloužil štrasburský šéfkuchař Jean Pierre Klaus, který ji připravoval z přetučněných husích jater.
  • Pochoutka získala věhlas i za hranicemi Rakouska a své (paštikové) renomé si město udržuje dodnes.

Paštika z husích jater

Paštika z husích jater

Více

Pokud si ale chcete na voňavé domácí paštice pochutnat hned teď, stačí, když vyrazíte do nejbližšího obchodu. Vlastní paštika vás ale vyjde jen na několik desítek korun. A navíc přesně víte, co obsahuje, což se o paštice z velkovýroby vždy říct nedá.

Co budete na přípravu paštiky potřebovat?

1. Játra jsou základ

Jestliže dáváte přednost tradiční receptuře, sáhnete při přípravě domácí paštiky nejspíše po kuřecích játrech. Rozhodně se ale nemusíte omezovat: vynikající jsou také kachní nebo vepřová játra. Skuteční gurmáni si možná rádi smlsnou na kančí paštice.

  • Obsah jater v paštice by měl být alespoň 50 %. Před namletím je nejdříve můžete očistit a zbavit blanek, aby byla hotová paštika co nejjemnější.
  • Syrová játra nakrájejte na stejně velké kousky, tepelná úprava není potřeba.

Jak opéct játra

Jak opéct játra

Více

2. Je libo máslo, nebo sádlo?

Jakmile máte kachní játra připravena, rozpalte pánev, na kterou nanesete menší množství másla nebo domácího sádla. Záleží, co máte zrovna po ruce, případně čemu dáváte přednost.

3. Zeleninou ku zdraví

Na rozpuštěném tuku je možné osmahnout šalotku. Pokud máte rádi výraznější chuť pokrmů, můžete přidat také česnek, který dodá paštice to správné aroma. Kromě toho je to také účinný antioxidant.

4. Objevte kouzlo (kvašeného) ovoce

Opravdoví gurmáni vědí, že do domácí paštiky je možné přidat téměř jakoukoli dobrotu – třeba i tu alkoholickou. Jakmile přidáte na pánev játra, stačí je pár minut restovat a následně přidat brandy nebo kapku bílého vína.

  • Jestli máte raději klasické ovoce, můžete před mletím přidat do paštiky brusinky, borůvky nebo hrušky. Inspiraci najdete v jednom z našich receptů, o který se rádi podělíme.

5. Ořechy: Bonusový tip pro náročné

Chcete-li dodat vaší paštice šmrnc, přidejte do ní pár vlašských ořechů, které předtím můžete nadrtit. A kdybyste se našim závěrečným tipem cítili trošku zklamaní, vyměňte ořechy za mandle nebo pistácie.

Jak dlouho domácí paštika vydrží?

Až budete mít hotovo, uložte ji do lednice. Průměrně paštika vydrží 4 až 5 dní. Pokud jste si dali záležet, nejspíš z ledničky zmizí do druhého dne.

  • Bez obav ji můžete také zamrazit: budete mít jistotu, že se vám nezkazí a zároveň ji zbylí domácí strávníci nespořádají najednou.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Více

Domácí paštika se neobejde bez čerstvého pečiva. Chcete se zakousnout do křupavých houstiček nebo si odkrojit z nadýchaného bochníku chleba? Pár inspirativních receptů najdete v sekci pod článkem.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Autor: petr.suth

Obchod Apetit