Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí ravioly krok za krokem + 7 božských náplní, kterými strávníky omráčíte

Domácí ravioly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ravioly nebo také ravioli představují nejsnadnější variantu plněných těstovin. Mohou být kulaté, čtvercové nebo jaké prostě vyjdou. Zvolte si takový tvar, který se vám bude vyrábět lehce. Plnit je pak můžete masem, ricottou i špenátem. Tím však možnosti nekončí. 

Pružné těsto

Plněné těstoviny se vždy připravují z čerstvě uhněteného těsta, na které stačí hladká mouka, vejce a špetka soli. Pro větší vláčnost se přidává i trocha oleje či másla. Dlouhým, poctivým hnětením zpracujte v pružné a hladké těsto. Můžete dosypat trochu mouky nebo přidat lžičku či dvě vody. 

Na 4 obědové porce domácích těstovin potřebujete:

  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky olivového oleje nebo rozpuštěného másla.

Tip: Na vyvalování těstovinových plátů odeberte vždy jen část, zbytek zabalte do igelitové fólie, která v těstě uchová vlhkost a zabrání vysušení. Těsto, do kterého balíte náplň, je potřeba mít co nejvíc vláčné a přilnavé, proto je důležité chránit ho před osycháním.

Aby domácí těstoviny nelepily

Pokud nebudete dělat plněné těstoviny jako tortellini nebo ravioli, pak možná budete část těstovin chtít schovat na později. K tomu je zapotřebí, aby těstoviny po vytvarování řádně proschly. Aby mohly proschnout, je potřeba je nechat schnout odděleně, aby nedošlo k jejich slepení vlivem vlhkosti. Dobře usušené těstoviny vydrží i několik měsíců. 

  • Lepkavost snížíte tak, že pláty těsta zavěsíte na šňůru, přes opěradlo židle nebo na suchou čistou utěrku a necháte zaschnout.

Jak vytvarovat ravioly?

  1. Začněte tím, že si těsto rozdělíte na menší části. Jednu si vezměte a vyválejte z ní co nejtenčí plát těsta (těstovinovým strojkem nebo válečkem). Položte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu. 
  2. Na plát v pravidelných rozestupech naneste vždy malý kopeček náplně. Prostor mezi náplněmi lehce navlhčete vodou
  3. Poté připravte druhý plát, vyválejte stejně tenký a velký plát jako byl tento první, na který jste nanesli náplň. Plát položte na ten první. 
  4. Těsto kolem každé hromádky náplně dobře přitiskněte a buď vykrajujte kulatým vykrajovátkem nebo rozřežte rádýlkem na jednotlivé čtverce. 
  5. Pokračujte dál, hotové těstoviny skládejte na lehce pomoučenou pracovní desku, aby se navzájem nedotýkaly.

Těstoviny vařte v plném hrnci horké, osolené vody. Vařte je po částech, at mají dostatek prostoru.

Čerstvým těstovinám stačí jen pár minut – až vyplavou na hladinu, potřebují už jen 2 až 3 minuty na dovaření a šup z hrnce do cedníku a na talíř.

Náplň plná chuti

Těstovinové polštářky můžete naplnit prakticky čímkoliv, co neobsahuje příliš tekutiny. Mějte na paměti zlaté italské pravidlo „méně je více“. Kombinujte osvědčené ingredience, které se vzájemně nepřebíjejí. Tady jsou některé oblíbené variace:

  • ricotta, špenát, česnek
  • hruška, modrý sýr, šalvěj
  • dýně, maso, parmazán
  • mascarpone, cuketa, česnek
  • několik druhů sýra
  • šunka, žloutky, parmezán
  • masové ragú

Plněné těstoviny v Itálii nejčastěji doprovází typická „omáčka“ z rozpuštěného másla a šalvějových lístků. Díky své nenápadnosti dává vyniknout pečlivě ochucené náplni těstovin. Doplnit je však můžete také rajčatovými či smetanovými omáčkami.

Jak si usnadnit práci?

  • Hnětení těsta usnadní kuchyňský robot, při ručním hnětení si však můžete užít příležitost k meditaci v kuchyni. V každém případě i těsto z robotu po základních spojení potřebuje trochu vaší péče a dohnětení na pracovní desce.
  • Práci výrazně usnadní také těstovinový strojek s paralelními válci, kterými proženete těsto, aby vznikl tenký plát. Pokud strojek nemáte, můžete těsto vyvalovat ručně dřevěným válečkem. Chce to ale ten správný grif a trochu zkušeností. 
  • Hrnec na vaření těstovin by měl být dostatečně velký, aby v něm měly těstoviny prostor při vaření, ale současně lehký, aby se vám s ním snadno manipulovalo, až budete slévat horkou vodu.
  • Praktický je také cedník s nožičkami, který postavíte rovnou do dřezu. Příjemnou vychytávkou je i kovová vložka do hrnce. Těstoviny vaříte přímo v ní, po uvaření ji z hrnce jednoduše vyjmete a cedník nepotřebujete.

Jak zamrazit ravioly?

Ravioly se dají zmrazit. Až je budete chtít uvařit, rychlý oběd nebo večeři budete mít v cukuletu.

  • Nevařené ravioly rozložte na pečicí papír a dejte zmrazit.
  • Až budou dobře zmražené, přendejte je do mikrotenového sáčku nebo uzavíratelné krabičky.
  • Až je budete chtít použít, prostě je hoďte do osolené vody a vařte asi 10 minut. Rozhodně je nerozmrazujte předem.

Zdroje informací: InsideTheRusticKitchen, TheSpruceEats

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč