Domácí ravioly krok za krokem + 7 božských náplní

ravioli
ZDROJ: Akiragiulia/Pixabay
sdílet:

Ravioly představují nejsnadnějí variantu plněných těstovin. Mohou být kulaté, čtvercové nebo jaké prostě vyjdou. Zvolte si takový tvar, který se vám vyrábět lehce. 

Pružné těsto

Plněné těstoviny se vždy připravují z čerstvě uhněteného těsta, na které stačí hladká mouka, vejce a špetka soli. Pro větší vláčnost se přidává i trocha oleje či másla. 

Na 4 obědové porce domácích těstovin potřebujete:

  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky olivového oleje nebo rozpuštěného másla.

Dlouhým, poctivým hnětením zpracujte v pružné a hladké těsto. Můžete dosypat trochu mouky nebo přidat lžičku či dvě vody. 

Na vyvalování těstovinových plátů odeberte vždy jen část, zbytek zabalte do igelitové fólie, která v těstu uchová vlhkost a zabrání vysušení. Těsto, do kterého balíte náplň, je potřeba mít co nejvíc vláčné a přilnavé, proto je důležité chránit ho před osycháním.

Jak vytvarovat ravioly?

  1. Začněte tím, že si těsto rozdělíte na menší části. Jednu si vezměte a vyválejte z ní co nejtenčí plát těsta (těstovinovým strojkem nebo válečkem). Položte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu. 
  2. Na plát v pravidelných rozestupech naneste vždy malý kopeček náplně. Prostor mezi náplněmi lehce navlhčete vodou
  3. Poté připravte druhý plát, vyválejte stejně tenký a velký plát jako byl tento první, na který jste nanesli náplň. Plát položte na ten první. 
  4. Těsto kolem každé hromádky náplně dobře přitiskněte a buď vykrajujte kulatým vykrajovátkem nebo rozřežte rádýlkem na jednotlivé čtverce. 
  5. Pokračujte dál, hotové těstoviny skládejte na lehce pomoučenou pracovní desku, aby se navzájem nedotýkaly.

Těstoviny vařte v plném hrnci horké, osolené vody. Vařte je po částech, at mají dostatek prostoru.

Čerstvým těstovinám stačí jen pár minut – až vyplavou na hladinu, potřebují už jen 2 až 3 minuty na dovaření a šup z hrnce do cedníku a na talíř.

Náplň plná chuti

Těstovinové polštářky můžete naplnit prakticky čímkoliv, co neobsahuje příliš tekutiny. Mějte na paměti zlaté italské pravidlo „méně je více“. Kombinujte osvědčené ingredience, které se vzájemně nepřebíjejí. Tady jsou některé oblíbené variace:

  • ricotta, špenát, česnek
  • hruška, modrý sýr, šalvěj
  • dýně, maso, parmazán
  • mascarpone, cuketa, česnek
  • několik druhů sýra
  • šunka, žloutky, parmezán
  • masové ragú

Plněné těstoviny v Itálii nejčastěji doprovází typická „omáčka“ z rozpuštěného másla a šalvějových lístků. Díky své nenápadnosti dává vyniknout pečlivě ochucené náplni těstovin. Doplnit je však můžete také rajčatovými či smetanovými omáčkami.

Jak si usnadnit práci?

  • Hnětení těsta usnadní kuchyňský robot, při ručním hnětení si však můžete užít příležitost k meditaci v kuchyni. V každém případě i těsto z robotu po základních spojení potřebuje trochu vaší péče a dohnětení na pracovní desce.
  • Práci výrazně usnadní také těstovinový strojek s paralelními válci, kterými proženete těsto, aby vznikl tenký plát. Pokud strojek nemáte, můžete těsto vyvalovat ručně dřevěným válečkem. Chce to ale ten správný grif a trochu zkušeností. 
  • Hrnec na vaření těstovin by měl být dostatečně velký, aby v něm měly těstoviny prostor při vaření, ale současně lehký, aby se vám s ním snadno manipulovalo, až budete slévat horkou vodu.
  • Praktický je také cedník s nožičkami, který postavíte rovnou do dřezu. Příjemnou vychytávkou je i kovová vložka do hrnce. Těstoviny vaříte přímo v ní, po uvaření ji z hrnce jednoduše vyjmete a cedník nepotřebujete.

 

Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit