Jsou skvělé s čerstvě upečeným chlebem, v pomazánce i masopustním pečivu. Nejlepší vepřové škvarky jsou ty domácí. Čerstvé a voňavé.
2 kg syrového vepřového sádla nakrájejte na jedno- až dvoucentimetrové kostky. Vložte je do hrnce, podlijte 100 ml vody a škvařte dozlatova. Pokud chcete, můžete je nechat zezlátnout víc. Obsah hrnce slijte přes síto, abyste škvarky oddělili od sádla. Sádlo nechte vychladnout v misce. Škvarky důkladně vymačkejte, aby v nich nezůstalo moc sádla. Pak je osolte a nechte vychladnout.
Voňavé škvarky můžete přidat do škvarkových placek, škvarkového závinu nebo si z čerstvých hub a škvarků připravit staročeského kubu. Báječná je také škvarková pomazánka k čerstvě upečenému chlebu.