Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí sušená rajčata: Jaká jsou nejlepší na sušení a proč?

Sušená rajčata
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Sušená rajčata jsou dokonalým doplňkem salátů, pomazánek, dipů i omáček.  Jsou totiž voňavá, s intenzivní chutí a všestranně použitelná. Snadno si je připravíte i sami v domácích podmínkách, z výsledku budete nadšeni. Jak správně usušit rajčata? S naším průvodcem zvládnete jejich sušení na slunci, v troubě i v sušičce!

Na sušení jsou nejlepší menší, masitá rajčata, jako jsou například odrůdy Roma nebo San Marzano. Tyto druhy mají méně vody a více dužiny. Rajčata by měla být zralá, ale ne přezrálá.

Jak správně sušit rajčata?

Rajčata důkladně omyjte a osušte. Nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtiny, podle velikosti a prosolte je mořskou solí.

  • Sušení na slunci. Rajčata rozložte nejlépe do sušicí sítě na ovoce a zeleninu. Můžete k nim přidat oblíbené bylinky, například tymián nebo rozmarýn. Zakryjte je a nechte sušit na přímém slunci. Sušení může trvat několik dní, záleží na počasí.
  • Sušení v troubě. Nastavte troubu na nejnižší možnou teplotu (cca 50 – 60° C). Rajčata rozložte na plech s pečicím papírem a sušte je v troubě přibližně 6 – 12 hodin. Pravidelně kontrolujte a otáčejte.
  • Sušení v sušičce. Pokud máte sušičku na ovoce a zeleninu, máte zpola vyhráno. Je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak rajčata usušit. Postupujte podle pokynů výrobce sušičky. Obvykle trvá sušení 6 – 8 hodin.

Skladování sušených rajčat

Sušená rajčata uchovávejte v dobře utěsněných a uzavřených sklenicích nebo uzavíratelných sáčcích na chladném a tmavém místě. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, můžete je naložit do olivového oleje s bylinkami nebo česnekem.

Tipy a triky

  • Při sušení na slunci se ujistěte, že rajčata jsou chráněná před hmyzem a prachem.
  • Pokud používáte troubu, nechte dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost.
  • Nebojte se experimentovat s kořením i různými druhy rajčat.

Zdroj: La Cucina Italiana, Food & Wine, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín