Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se ty nejlepší sušenky a na kupované už si rodina ani nevzpomene

Naučte se ty nejlepší sušenky a na kupované už si rodina ani nevzpomene
sdílet:

Domácí sušenky jsou tématem pro všechny rodiče, kteří chtějí svým dětem přibalit do školy nebo na výlet něco sladkého. Pusťte se s námi do výroby domácích sušenek a vyberte si z našich receptů ty, které vás nejvíce lákají. Druhů a chutí je nespočet. Sušenky pak stačí vložit do vzduchotěsné nádoby a vychutnat si je můžete kdykoli, když vás přepadne chuť na sladké. Připravili jsme si pro vás spoustu zajímavých tipů, ze kterých si určitě vyberete svého sušenkového favorita.

Není to však pouze o mlsání, do domácích sušenek totiž můžete rafinovaně schovat i spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek, jako například vlákninu bohatě obsaženou v ovesných vločkách. Nebojte se experimentovat, stačí jen dodržet pár základních tipů, jak na domácí sušenky a začít můžete třeba základním sušenkovým těstem.

Sušenky jako zdravá snídaně nebo svačinka

Sušenky jsou ideální volbou, když nás přepadne hlad nebo chuť na sladké.

  • Pokud na vás padá únava, zkuste si k odpolední kávě připravit domácí oříškové sušenky a dodejte svému tělu energii v podobě křupavého potěšení plného vlákniny a vitaminů.
  • Nemáte-li ráno času nazbyt, připravte si dopředu snídaňové sušenky a v ranním shonu budete mít zdravou snídani připravenou na několik dní dopředu. 
  • Na snídani nebo na svačinu do krabičky vyzkoušejte ovesné sušenky s ovocem a ořechy. Na výletě si pak můžete vychutnat tuto kombinaci sladké a zároveň zdravé svačinky.
  • Mezi naše oblíbené recepty, o které bychom se s vámi rádi podělili, nesporně patří i sušenky, kde hlavní roli vedle másla hraje překvapivě mrkev. Pusťte se do přípravy chutných karotkových sušenek a mlsejte zdravě.
  • S chutí a kombinací surovin si můžete opravdu vyhrát. Zkuste třeba ubrat klasického másla a spojit jej půl na půl s arašídovým máslem. Výsledkem budou lahodné sušenky z arašídového másla, jejichž oříškovou vůni a chuť si zamilujete.

Velkou výhodou sušenek je jejich snadné uchovávání. V čistých a vzduchotěsných nádobách vydrží sušenky až několik týdnů. Z naší zkušenosti ale víme, že spíše nevydrží, jelikož jsou tak dobré, že častokrát mizí přímo z plechu.

Hříšné sušenky jako sladké potěšení

Pokud si chcete dopřát sušenky spíše jako dezert než plnohodnotnou svačinu, připravte si je tak, jak si je přejete dostat v té nejlepší kavárně k šálku kávy nebo čaje. Přidat můžete čokoládu, karamel, ořechy či kandované ovoce. Myslet musíte jen na ideální poměr, aby sušenky držely pohromadě, povrch byl krásně křupavý a střed vláčný. Při jejich výrobě doporučujeme zejména dodržet důležitý čas těsta v lednici, který je v tomto receptu zásadní, aby byl výsledek křupavý a sušenky se neslily dohromady.

  • Mezi naše nejoblíbenější hříšné sušenky (hříšné proto, že při jejich ochutnání si doslova rozmazlíte chuťové pohárky) patří popraskané čokoládové sušenky.
  • Dalším typem sušenek, které nebezpečně rychle mizí, jsou zázvorové sušenky s kandovaným zázvorem obalené v cukru, který dotváří jejich řízně sladkou chuť. Chcete-li vyzkoušet něco netradičního, dejte se do přípravy citronovo-rozmarýnových sušenek, v jejichž chuti, jak už název napovídá, hraje prim kombinace citronu a rozmarýnu.   

Věděli jste, že sušenky mohou být i slané? Připravte si zdravé slané mlsání inspirované Itálií v podobě sušenek s olivami a sušenými rajčaty. Nebo přidejte k základním surovinám trochu strouhaného parmazánu a vyzkoušejte náš recept na parmazánové sušenky. Jejich příprava vám zabere jen pár minut a výsledkem budete ohromeni.    

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín