Sýr si běžně kupujeme zabalený ve fólii nebo na váhu u pultu. Víte ale, že ho zvládnete vyrobit i doma – a bez toho, abyste přestavěli kuchyň na miniaturní mlékárnu? Stačí základní suroviny, trocha trpělivosti a správný recept. Výsledkem budete překvapeni!
Domácí „sýrování“ je čím dál populárnější a my se tomu vůbec nedivíme. Není to složité a navíc víte, co jíte. Ať už máte rádi jemné sýry, které si natřete na čerstvý chléb, nebo vláčnou ricottu či mozzarellu – poradíme vám, s čím začít a jak na to.
Co budete potřebovat?
Základem je plnotučné mléko (ideálně čerstvé, ale zvládnete to i s pasterizovaným), kyselina (citronová šťáva nebo ocet), sůl a čas. Dál se vám bude hodit plátýnko nebo čistá utěrka, větší cedník a hrnec s tlustým dnem. Všechno, co už pravděpodobně máte doma.
- Ptáte se, jak dlouho sýr zůstane čerstvý? Domácí sýr vydrží v lednici pár dní – pokud ho rovnou nesníte. Můžete si ho dochutit podle nálady, zabalit jako jedlý dárek nebo ho jen tak nenápadně přidat do zapékaných pokrmů. Každý druh chutná jinak, ale jedno mají společné: je v nich kus vaší práce a na chuti je to znát.
Čerstvý domácí sýr – základ, který vás naučí trpělivosti
Pouštíte se do přípravy domácího sýra poprvé? Pak pro vás máme ideální recept, který ale nezklame ani ty, kteří už mají pár pokusů za sebou. Stačí jen mléko, podmáslí, sůl a trocha trpělivosti. Když si pohlídáte teplotu a dodržíte postup, odměnou vám bude jemný čerstvý sýr, který si můžete dochutit podle sebe – bylinkami, česnekem, pepřem nebo třeba jen kapkou olivového oleje.
- Čerstvý sýr skvěle chutná na chlebu s ředkvičkami, v sendviči místo pomazánkového másla nebo smíchaný s pečenou zeleninou. Hodí se i jako základ do domácích pomazánek.

Měkký čerstvý sýr – krémovější varianta na mazání
Postup je podobný jako u základního čerstvého sýra, ale výsledek je o chlup jemnější, vláčnější a krémovější. Jde o přesně ten typ sýra, který si běžně mažete na pečivo a kupujete jako „lučinu“ – jenže tentokrát si ho vyrobíte doma a přesně podle své chuti. Výroba se syřidlem podle receptu z knihy Domácí mlékař není nijak složitá a zvládnete ji i bez předchozích zkušeností. Stačí jen začít.
- Měkký sýr můžete přidat do rizota, smíchat s česnekem a udělat z něj dip ke grilované zelenině nebo ho použít do slaných koláčů místo tvarohu.

Panýr – indická klasika, která drží tvar
Indický sýr panýr (paneer) je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Panýr je pevnější sýr, který se neroztéká, takže ho můžete opéct na pánvi. Díky absenci soli je chuťově neutrální, ale nasákne všechno, co k němu přidáte. A opět: mléko + citron. Nic víc.
- Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku. Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

Domácí ricotta – krémová, jemná, lehce nasládlá
Ricotta je jemný, lehce nasládlý sýr původem z Itálie, který se tradičně vyrábí ze syrovátky. Jeho domácí výroba může být technicky náročnější, ale my pro vás máme zjednodušenou verzi – s použitím mléka a smetany. Výsledek je téměř k nerozeznání: krémová struktura, jemná chuť a široké možnosti použití.
- Ricottu využijete do lívanců, palačinek, cheesecaků, lasagní, ale i jako jemný krém s medem k ovoci.

Mozzarella – lekce pro pokročilé
Zkuste si vyrobit populární italskou mozzarellu doma. Potřebujete jen mléko, syřidlo a kyselinu citronovou – do hodiny máte hotovo. Tady už je ale potřeba trochu cviku a přesnosti: hlídat teplotu, správně ohřívat a vytahovat sýr ve správný moment. Když se to povede, výsledek stojí za to.
- Mozzarella si rozumí s rajčaty a bazalkou v salátu caprese, na domácí pizze, v panini nebo zapečená v těstovinách.

Vyrobit domácí sýr je nová výzva, ale i radost! Vyberte si recept podle chuti i odvahy – a klidně začněte hned dneska. Sýr, který si vyrobíte doma, bude totiž vždycky chutnat trochu líp. Ne proto, že je dokonalý. Ale protože je váš.
Zdroj: Apetit