Doplňte tělu vitamin D vhodnými potravinami

sdílet:
Nedostatek vitaminu D má podstatný vliv na náš imunitní systém, což se může projevovat různými onemocněními. Doplnit jej můžete hned několika způsoby a zejména v zimě je vhodné jej tělu dopřát v hojné míře. Hlavním přírodním zdrojem vitaminu D je sluneční svit, kterého máme oproti letním měsícům v zimě značný nedostatek. Zkuste se proto zaměřit na jeho doplnění v potravinách a dopřejte si nálož energie pro své zdraví a boj s neduhy. Máme pro vás tipy na vaření s potravinami, které by díky vysokému obsahu vitaminu D neměly ve vašem jídelníčku chybět.

Proč naše tělo potřebuje vitamin D?

Vitamin D působí blahodárně na celý náš organismus a jeho fungování. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník, což z dlouhodobého hlediska podporuje stabilitu kostí a svalů. Vitamin D se dělí na vitamin D2 (odborně nazývaný ergokalciferol) a vitamin D3 (rovněž v odborných kruzích zvaný jako cholekalciferol), které se liší svým původem. Zatímco vitamin D2 patří mezi složky rostlinného původu, vitamin D3 je původu živočišného. Nejpřirozenější možností, jak tělu dopřát dostatečnou dávku vitaminu D, je sluneční svit, jehož vliv dokáže naše tělo přepracovat ke svému užitku a dočerpání chybějícího vitaminu D. Proto by prvním krokem ke zvýšení vitaminu D v těle měl být častý pobyt venku na denním světle, a to i pokud nesvítí přímé slunce. I když je venku pod mrakem, slunce má na náš organismus blahodárný vliv. Vitamin D pomáhá nejen zdraví svalů a kostí, výrazně působí také na celý imunitní systém. Jelikož v zimě není možné trávit venku tolik času jako v létě, patří tak mezi nedostatečné komodity našeho plného zdraví. Doplnit jej můžete ve vhodných potravinách, podívejte se s námi, jaké to jsou.

Jak si v zimě doplnit vitaminy? Odšťavněte je

Více

Potraviny s obsahem vitaminu D 

Důležitý vitamin D můžeme našemu organismu dodat konzumací potravin s jeho obsahem. Mezi nejdůležitější potraviny, které by tak ve vašem jídelníčku neměly chybět, patří ryby, zejména ty tučnější, jako například losos, tuňák nebo makrela. Dalším stěžejním zdrojem jsou také vejce, mléko nebo hovězí játra. Zatímco mléčné výrobky a vejce všichni konzumujeme více či méně pravidelně, ryby v domácím jídelníčku stále nedosahují požadovaného množství, jaké bychom si ve vyvážené stravě měli dopřát. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak snadno a efektivně zařadit do jídelníčku ryby.

5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vám potřebné vitaminy

Více

Ryby snadno a efektivně

Připravte si lahůdky z ryb a dopřejte svému tělu nálož vitaminu D. Mezi naše oblíbené recepty z lososa, kterým zaručeně podlehne každý příznivec této jemné a lahodné mořské ryby, patří losos zapečený s mandlemilosos s vejcem nebo efektivní příprava lososa v papilotěOblíbeného tuňáka můžete připravit buď v podobě čerstvého steaku, použít můžete i tuňáka v konzervě. Vitaminovou bombu dopřejete svému tělu lahodným tuňákem v pepřové krustě se žloutkovou omáčkou, připravit jej můžete také společně se zeleninou na grilu nebo máte-li ve spíži konzervu s tuňákem, připravte si luxusní tuňákovou pomazánku s kapary. Chutné a jemné rybí maso s cenným zdrojem vitaminu D najdeme také v makrele, kterou máme nejradši na grilu. Pusťte se do přípravy snadného receptu na grilovanou makrelu nebo vyzkoušejte připravit lahodný salát s čočkou a uzenou makrelou.   

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak správně uvařit vejce

Uvařit vajíčka tak, aby vyhovovala všem, je někdy oříšek. Zvlášť, pokud je má každý rád jinak. Můžete si pořídit nejrůznější kuchyňské pomocníky, kteří vám s ohlídáním správného času pomohou. Čas vaření je důležitý, ale není to všechno, co...
  • Novinky a zajímavosti

Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Jak vznikají kysané mléčné výrobky?Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko) a zakysané smetany. K výrobě těchto produktů jsou zapotřebí dvě základní...
  • Tipy a triky

Jak na to: šťavnatý losos z pánve

Rybu opékejte i s kůží. Ta filety chrání před vysušením i přílišným opečením. Navíc je jednodušší odstranit kůži z hotové než ze syrové ryby.Lososa smažte cca 4 minuty na oleji, teprve pak v pánvi rozpusťte máslo a rybu v něm obalte. Pánev...
  • Tipy a triky

Jak opéct játra

Hlavně pamatujte, že játra se solí, až když jsou hotová. Jinak by ztuhla. ...
  • Tipy a triky

Dnes k večeři: losos se salátem

Losos patří k oblíbeným rybám. Snad díky příjemné chuti a bleskové úpravě. Ochutnejte ho v kombinaci s lehkým zeleninovým salátem. Nabízíme vám hned dva na výběr – osvěžující okurkový a křupavý listový. Pokud vás na čerstvou zeleninu...

Obchod Apetit