Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén aperitivo: Naučte se namíchat si vlastní osvěžující spritz

aperol spritz
ZDROJ: Victoria Shes/Unsplash
sdílet:

Populární aperol spritz všichni dobře známe. Oblíbený oranžový nápoj je už řadu let synonymem léta, uvolněných prázdninových večerů z přáteli a bezstarostné pohody. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a naučíme vás namíchat i další lehké letní drinky typu spritz.

V jednom z dřívejších článků jsme se rozepsali o italském podvečerním rituálu zvaném peritivo. Dnes se blíže podíváme na nápoj, který aperitivo provází už celá desetiletí. Řeč je o spritzu.

Není jen aperol – poznejte i další italské likéry

Aperol spritz je bezpochyby díky zdatnému marketingu celosvětově nejznámějším zástupcem svého druhu. Ale rozhodně není jediný.

Itálie produkuje mnoho likérů typu bitter (jazykem země původu amaro čili hořký), z nichž namícháte lehké alkoholické nápoje jako stvořené k podávání před večeří.

  • Bittery jsou založené na bylinách louhovaných v alkoholu a původně často vznikaly jako léčivé prostředky.
  • Jejich stáří sahá mnohdy do 19. století a leckterý z nich se nejdříve prodával v lékárnách.
  • Dnešní lékaři už na příznivý účinek alkoholu nevěří, a tak se hořké bylinné likéry přesunuly z apatyk do barů.

Campari

Do stejné skupiny jako aperol patří slavná milánská značka Campari. Likér vznikl už 60. letech 19. století. Má o něco tmavší červenou barvu než oranžový aperol, obsahuje větší podíl alkoholu (25 % oproti 11 %). Je také více hořký.

  • Vermut Campari se skládá z více než 60 ingrediencí a jeho receptura je – podobně jako u ostatních likérů – pečlivě střeženým tajemstvím.
  • Výrobce z přísad prozrazuje pouze pomeranč, ostatní chuti se můžete pokusit odhalit ve sklence sami.
  • Připravují se z něj klasické kokteily Americano a Negroni.

Contratto Bitter

Contratto Bitter patří také mezi likéry červené barvy. Dříve se k barvení červených bitterů používala kyselina karmínová, což byl výtažek z broučka jmenem košenila, které se připisuje nežádoucí vliv na zdraví.

  • Dnes vděčí likéry za svoji oslnivovou červeň rostlinným barvivům přírodního původu. Za jeho hořkou chuť opět stojí výtažky z 24 bylin, rostlin a koření.
  • Je méně hořký než Campari, ale blíží se mu obsahem alkoholu (22 %). A podobně jako jeho ostatní oranžovo-červení bratranci se uplatní při míchání spritzů i klasických koktejlů.
  • Historie značky, která produkuje i šumivá vína a vermuty, sahá do 19. století, receptura samotného likéru je z 30. let 20. století.

Cynar

Poněkud jinak vypadá i chutná další ze skupiny amari – Cynar. Chuť mu mimo dalších dvanácti rostlin a bylin dodávají listy artyčoku (Cynara scolymus). Na artyčok se odvolává i jeho viněta a název.

  • Má velmi tmavou barvu a je výrazně hořký.
  • Obsah alkoholu je 16,5 %.
  • Vyrábí se od roku 1952 a nejlépe mu sluší kombinace s kvalitním tonikem.

Předchůdce spritzu – vinný střik

Pokud už vás omrzel aperol, vyzkoušejte podobné typy nápojů. Spritz má dlouhou historii a mezi jeho předchůdce se počítá i oblíbený bílý vinný střik, jehož popíjení prý v severní Itálii zavedli císařstí důstojníci, když v 19. století toto území ovládalo Rakousko-Uhersko.

  • Příprava je prostá – bílé víno ve sklence doplní stejný díl sodovky.

Dědicem vinného střiku je koktejl Hugo, populární na rakouské i italské straně Alp. Jde o kombinaci bílého (obvykle šumivého) vína, likéru z bezových květů a sodovky.

  • Servíruje se ve vinné sklence a míchá se v poměru 1/2 dávky bezového likéru na 4 dávky vína a 1 dávku sodovky. Podávat ho můžete ozdobený mátou a nutností je spousta ledu. Místo likéru lze s úspěchem použít sirup z bezových květů.

Jak namíchat dokonalý spritz

  1. Základem nápoje typu spritz je likér (obvykle hořký) a složka obsahující bublinky, což může být sodovka, šumivé víno či obojí.
  2. Často se přidávají i další ingredience, jimiž mohou být: vermuty, sirupy, likéry i destiláty a šťáva z čerstvého ovoce.
  3. Podstatou spritzu je jednoduchost, neměli byste použít všechny možnosti najednou. Tři až čtyři složky bohatě stačí: dvě jsou dané (bitter a šumivé víno či soda), zbytek už je na fantazii barmana.
  4. Důležitý je led a dobře vychlazená sklenice.

Populární aperol spritz je postaven na klasickém receptu na Venetian spritz (neboli benátský spritz) a ikonický poměr složek je 2 díly bitteru na 3 díly prosecca a 2 díly sodovky.

  • Míchání spritzů je jednoduchost sama, protože nepotřebujete žádné náčiní. Ve výše uvedeném pořadí jen nalijete jednotlivé komponenty do vysoké sklenice na několik kostek ledu a doplníte plátkem pomeranče

Zkusit můžete třeba spritz zvaný Bicicletta - název prý odkazuje na nejistý styl, jímž opouštěli místní muži na kolech po několik sklenkách bar. Nápoj pochází z Lombardie, a proto si žádá coby hořkou složku Campari.

  • Poměr a postup jsou následující: do vychlazené vinné sklenice nalijte na led 1–2 díly Campari, doplňte 3 díly bílého vína a podle vlastního uvážení dolijte sodovkou.
  • Podávejte ozdobené plátkem citronu.

Do třetice uvedeme recept na nápoj, který sice neodpovídá charakteristice spritzu, protože v něm chybějí bublinky, ale doslova dýchá létem a jeho barvy vám připomenou zapadající slunce: Orange Bitter.

  • Do širší vychlazené sklenice připravte několik kostek ledu, vlijte na ně 1 díl bitteru (můžete použít Contratto, Campari či jakýkoli jiný červený bitter) a doplňte 1 dílem čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
  • Podávejte ozdobené snítkou čerstvé bazalky.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín