Gouda: žluté zlato z Nizozemska

sdílet:
Říká se mu gouda, ale nezrodil se ve městě Gouda. Někdy vyniká oříškovou chutí, jindy z něho cítíme ovoce. Je pro něj charakteristická tmavě žlutá barva, avšak není výjimkou, když se setkáme i se světlou barvou. Sýr gouda je jednoduše unikát mezi sýry, a nutno podotknout, že výborný unikát.

Nizozemský sýr gouda rozhodně patří k protřelým matadorům. Podle historiků spatřil světlo světa už ve 12. století, a tudíž se právem řadí mezi nejstarší dochované druhy sýrů na světě. Většina lidí se domnívá, že se sýr „zrodil“ ve stejnojmenném městě na jihu Nizozemska. Pravdou ale zůstává, že sýr získal jméno gouda díky tomu, že se ve městě Gouda mohlo se sýry obchodovat. Ve středověku totiž mohla nizozemská města získat feudální práva, která jim dávala přednost nebo úplný monopol na prodej určitého zboží. Město Gouda se pyšnilo tržním právem na sýry, což v praxi znamenalo, že pouze na místním trhu mohli lidé z celého kraje prodávat své sýry. Označení gouda tedy odkazuje spíše na obecný styl výroby sýru než na konkrétní druh. I proto se dnes setkáme s mnoha druhy sýry gouda, které se od sebe liší vzhledem i chutí.

Výroba stejná, zrání odlišné

V tradiční receptuře nalezneme nepasterizované kravské mléko, které je v dnešní době mnohými velkovýrobci vyměněno za mléko pasterizované. Po srážení kultivovaného mléka se část syrovátky nechá odkapat, a následně se přidá voda. V rámci tohoto procesu vzniká sladší sýr, protože dochází k odstranění části laktózy, což následně vede ke snížení produkce kyseliny mléčné. Asi 10 % směsi následně tvoří tvaroh, který se několik hodin lisuje do kruhových forem. Poté je sýr namočen do solanky, která se postará o jeho výraznou chuť. Následně se sýr několik dnů suší, poté ho výrobce potáhne žlutým voskovým obalem, který zabrání vysoušení. Třešničkou na dortu v celém procesu výroby je zrání, během kterého se sýr změní z polotvrdého na tvrdý. Doba zrání se pohybuje od jednoho měsíce do dvou let. Čím starší sýr, tím je jeho konzistence tvrdší a barva tmavší.

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Více

Jak se vyznat v etiketě?

Natrefit v supermarketu na goudu není nic složitého. Problém nastává v samotné kvalitně tohoto sýru. Pravdou totiž zůstává, že označení gouda se neomezuje pouze na sýry nizozemského původu. Pokud tedy chcete tradiční goudu, pak se zaměřte na sýry, které se pyšní názvem Boerenkaas, Noord-Hollandse Gouda a Gouda Hollanad. Pouze tyto tři sýry mají chráněné zeměpisné označení EU, a tudíž máte jistotu, že byly nejen vyrobeny v Nizozemsku, ale navíc jejich výroba probíhala tradičním způsobem.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Více

Gouda v kuchyni

Výrazná chuť goudy se postarala o to, že mnoho kuchařů a kuchařek na ni nedá dopustit. Zkuste ji například vyměnit za eidam a vytvořte z něj výtečný smažený sýr s tatarskou omáčkou. Goudu můžete použít také do salátů, například do jablečno-sýrového salátu. O chuťově jedinečný zážitek se postará recept na pilaf s meruňkami, pistáciemi a goudou. Samozřejmě můžete goudu využít také při přípravě cibulačky nebo zeleninové polévky se sýrovými nočky. V neposlední řadě je důležité zmínit, že sýr gouda vynikne i jako solitér. Co takhle ho nakrájet na malé kousky a vychutnávat si jeho chuť společně s doušky červeného vína? Věříme, že možností, jak v kuchyni využít tento nizozemský sýr, je nespočet. Důležité je pouze to, abyste v lednici měli opravdu kvalitní sýr gouda, který se co možná nejvěrněji podobá tradičnímu nizozemskému originálu.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Řecko na talíři: sýry

FETA je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se ve škále měkký až polotvrdý a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho...
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí sýr

Jak připravit domácí sýrV našem receptu sýr připravujeme z plnotučného čerstvého mléka a tekutého syřidla. Mléko by mělo být co nejtučnější. My jsme zvolili biomléko Amálka, které se nám osvědčilo nejlépe. Tekuté syřidlo Laktosin jsme...
  • Novinky a zajímavosti

Souboj sýrů: Francie vs. Švýcarsko

Co: Degustace sýrůKdy: 13. 4. 2010 od 19.00Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1Za kolik: 600 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

ŠvýcarskoNejvětším vývozním artiklem země s 8 miliony obyvatel jsou právě sýry. Ve Švýcarsku se vyrábí přes 400 druhů sýrů, je tedy opravdu z čeho vybírat. Historicky se na území Švýcarska vyráběly sýry již za vlády Římanů. Po...
  • Novinky a zajímavosti

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize...
  • Novinky a zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před...

Obchod Apetit