Hermelín v kuchyni: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

sdílet:
Hermelín má v české kuchyni své nezastupitelné místo – vždyť do ní patří už bezmála sto let. Milovníkům českých sýrů se ale jen tak neomrzí. Z hermelínu totiž připravíte výtečné teplé i studené speciality, stačí si jen vybrat. Máme pro vás pětici oblíbených receptů, s nimiž u velkých i malých strávníků spolehlivě zabodujete.

Dějiny hermelínu v kostce: dlouhá cesta na (sýrový) trůn

Počátky hermelínu sahají až do 20. let minulého století. V roce 1923 založilo několik zemědělců družstvo na zpracování mléka a zahájilo výrobu sýra s bílou plísní na povrchu. Inspirací se jim stal francouzský camembert, který tehdy v Československu znalo nemnoho zdejších sýrařů.

Camembert s omáčkou z černého rybízu

Více

V následujících letech byl o sýr stále větší zájem a výrobci stáli před důležitou otázkou: jak oblíbený sýr pojmenovat, aby na něj domácí gurmáni jen tak nezapomněli? A protože velkolepý sýr si zaslouží honosné jméno, dostal v roce 1946 název hermelín: pojmenování se užívalo pro kožešinu hranostajů, ze které se vyráběla roucha nejurozenějších králů.

Obrázek krále se na obalu hermelínu objevil ale teprve na sklonku 80. let. V roce 1996 se sýr začal oficiálně titulovat jako Král sýrů a pod touto značkou se objevuje dodnes. Pokud si také potrpíte na sýrové speciality, máme pro vás pět osvědčených tipů, jak si hermelín připravit. Vyzkoušejte a uvidíte, že si tyhle recepty zamilujete.

1. Nakládaný hermelín

Správně naložený hermelín má nádherné aroma, a ještě lepší chuť. Abyste si tuhle delikatesu mohli skutečně užít, je ale potřeba trpělivosti: nakrájené hermelíny nechejte řádně uležet: optimálně asi dva dny při pokojové teplotě a následujících pár dní v lednici. Sýry můžete obložit papričkami nebo feferonkami (např. pokud hermelíny naskládáte do sklenice).

Nakládaný hermelín

Více

2. Smažený hermelín s česnekem nebo kokosem

Jestliže si rádi smlsnete na smaženém jídle, kvalitní plísňový sýr je nevšední alternativou k milovanému smaženému sýru. A pokud nejste zrovna příznivci smažení? Natřete hermelín marinádou, zabalte do alobalu a nechte sýr na 20–25 minut péct v troubě při teplotě asi 200 °. Kdybyste se přeci jen chtěli nechat přesvědčit na smažené dobroty můžete vyzkoušet "zdravější" verzi: třeba hermelín s kokosem nebo s pořádnou porcí česneku.

Smažený hermelín s česnekem

Více

3. Šlehaný hermelín se salátem

Jednoduchý, rychlý a sytý pokrm, kterým doplníte v těle celou řadu důležitých živin. Když si navíc hermelín připravíte s předstihem a necháte ho pár dní odstát, odměnou vám bude lahodný a nadýchaný sýr, o který se nebudete chtít s nikým moc dělit.

Šlehaný hermelín se salátem a ořechy

Více

4. Hermelínový sendvič

Čeká vás náročný den? Posilněte se před odchodem z domu pořádnou snídaní. Stačí opéct několik kousků toustového chleba a potřít je máslem. Naložte na opečené krajíce pořádnou porci šunky, sýra (nebo třeba slaniny) a navrch přijdete několik hrubších koleček hermelínu. Když navíc přidáte ještě smetanu a několik lžiček brusinek, bude váš den ihned o poznání lepší.

Rozpečený sendvič s hermelínem a brusinkami

Více

5. Hermelín s kapkou vína

Plánujete-li posezení s přáteli, které chcete spojit s lehkým popíjením, hermelín je ideálním společníkem. Skvěle doplní chuť červeného vína a zároveň dodá vašemu stolování punc vznešenosti. Pokud si k uleželému sýru otevřete například lahvinku Rulandského modrého, můžete si setkání zpříjemnit jedinečným chuťovým zážitkem.

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit