0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hermelín: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Hermelín: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte
sdílet:

Hermelín má v české kuchyni své nezastupitelné místo – vždyť do ní patří už bezmála sto let. Milovníkům českých sýrů se ale jen tak neomrzí. Z hermelínu totiž připravíte výtečné teplé i studené speciality, stačí si jen vybrat. Máme pro vás pětici oblíbených receptů, s nimiž u velkých i malých strávníků spolehlivě zabodujete.

Dějiny hermelínu v kostce: dlouhá cesta na (sýrový) trůn

Počátky hermelínu sahají až do 20. let minulého století. V roce 1923 založilo několik zemědělců družstvo na zpracování mléka a zahájilo výrobu sýra s bílou plísní na povrchu. Inspirací se jim stal francouzský camembert, který tehdy v Československu znalo nemnoho zdejších sýrařů.

V následujících letech byl o sýr stále větší zájem a výrobci stáli před důležitou otázkou: jak oblíbený sýr pojmenovat, aby na něj domácí gurmáni jen tak nezapomněli? A protože velkolepý sýr si zaslouží honosné jméno, dostal v roce 1946 název hermelín: pojmenování se užívalo pro kožešinu hranostajů, ze které se vyráběla roucha nejurozenějších králů.

Obrázek krále se na obalu hermelínu objevil ale teprve na sklonku 80. let. V roce 1996 se sýr začal oficiálně titulovat jako Král sýrů a pod touto značkou se objevuje dodnes. Pokud si také potrpíte na sýrové speciality, máme pro vás pět osvědčených tipů, jak si hermelín připravit. Vyzkoušejte a uvidíte, že si tyhle recepty zamilujete.

1. Nakládaný hermelín

Správně naložený hermelín má nádherné aroma, a ještě lepší chuť. Abyste si tuhle delikatesu mohli skutečně užít, je ale potřeba trpělivosti: nakrájené hermelíny nechejte řádně uležet: optimálně asi dva dny při pokojové teplotě a následujících pár dní v lednici. Sýry můžete obložit papričkami nebo feferonkami (např. pokud hermelíny naskládáte do sklenice).

2. Smažený hermelín s česnekem nebo kokosem

Jestliže si rádi smlsnete na smaženém jídle, kvalitní plísňový sýr je nevšední alternativou k milovanému smaženému sýru. A pokud nejste zrovna příznivci smažení? Natřete hermelín marinádou, zabalte do alobalu a nechte sýr na 20–25 minut péct v troubě při teplotě asi 200 °. Kdybyste se přeci jen chtěli nechat přesvědčit na smažené dobroty můžete vyzkoušet "zdravější" verzi: třeba hermelín s kokosem nebo s pořádnou porcí česneku.

3. Šlehaný hermelín se salátem

Jednoduchý, rychlý a sytý pokrm, kterým doplníte v těle celou řadu důležitých živin. Když si navíc hermelín připravíte s předstihem a necháte ho pár dní odstát, odměnou vám bude lahodný a nadýchaný sýr, o který se nebudete chtít s nikým moc dělit.

4. Hermelínový sendvič

Čeká vás náročný den? Posilněte se před odchodem z domu pořádnou snídaní. Stačí opéct několik kousků toustového chleba a potřít je máslem. Naložte na opečené krajíce pořádnou porci šunky, sýra (nebo třeba slaniny) a navrch přijdete několik hrubších koleček hermelínu. Když navíc přidáte ještě smetanu a několik lžiček brusinek, bude váš den ihned o poznání lepší.

5. Hermelín s kapkou vína

Plánujete-li posezení s přáteli, které chcete spojit s lehkým popíjením, hermelín je ideálním společníkem. Skvěle doplní chuť červeného vína a zároveň dodá vašemu stolování punc vznešenosti. Pokud si k uleželému sýru otevřete například lahvinku Rulandského modrého, můžete si setkání zpříjemnit jedinečným chuťovým zážitkem.

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč