Hitovky ze školní jídelny - chutně a moderně

koprovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne školní jídelna, každému se vybaví nějaká ta „pochoutka“, kterou dodnes nemůže pozřít. Ať už je to koprová omáčka, hrachová kaše nebo rýžový nákyp. My ale věříme, že každé jídlo může být chutné, když se připraví z dobrých surovin a s trochou péče.

Spousta hromadných stravovacích zařízení je nechvalně proslulá svými pokrmy „bez chuti a bez zápachu“. Školní jídelny nevyjímaje. Ty jsou omezeny tzv. spotřebním košem, tedy normou, která stanovuje, jaké výživové požadavky mají pokrmy splňovat, a také také nízkým rozpočtem.

Proto není divu, že některá jídla příliš vábně nevypadají, ani nechutnají. A někteří je proto dodneška nejíme.

Vzpomeňte si však na skutečnost, že člověku se během života mění chutě. A to, co nás v dětství odrazovalo, můžeme dnes považovat za lahůdku. Nevěříte?

Pojďte si s námi oprášit některé "hitovky" ze školní jídelny – chutně a moderně!

Koprová omáčka

Patří mezi favority neoblíbených jídel. A přitom stačí tak málo, aby se z nevábné omáčky stal úžasný oběd. Právě v tomto případě platí, že šetřit se nevyplácí. Co je při vaření koprové omáčky zásadní?

  • Silný a chutný vývar – z kvalitního hovězího masa, který tvoří základ. Pokud jste vývar ještě nevařili, v článku Jak na dokonalý vývar se dozvíte vše potřebné.
  • Čerstvý kopr – ten můžete přidat před dokončením syrový, nebo spařený vodou a octem. Připravte si do misky syrový nakrájený kopr. Přiveďte k varu vodu s octem a kopr jím přelijte. Nechte ho v nálevu asi 2-3 minuty a následně potřebné množství vložte do omáčky. Zbylý octový výluh použijte k závěrečnému dochucení omáčky.
  • Smetana – smetana na šlehání omáčku krásně zjemní. Přidávejte ji až na závěr.
  • Vejce – je pomyslnou „třešničkou na dortu“. Pokud si na koprovce chcete dát opravdu záležet, zapomeňte na vejce natvrdo a přichystejte vejce zastřené.

Jak uvařit ty nejlepší knedlíky? V páře!

Více

Hrachová kaše

Hrachovka by se dala přirovnat k Popelce. Na první pohled nic moc, ale když si s ní vyhrajete, je neodolatelná. Možná nebudete věřit, že i tento strašák školních jídelen u vás může zabodovat. Zapomeňte na zelenou nevzhlednou hmotu na talíři, jde to i jinak.

  • Žlutý hrách – pokud na zelený hrách nemáte příjemné vzpomínky, dejte šanci žlutému. Protože je k dostání loupaný a často i půlený, není nutné ho předem namáčet. O to je jeho příprava rychlejší. Má jemnější chuť a absence slupek snižuje nadýmání.
  • Není párek jako párek – zapomeňte na nekvalitní uzeniny. Doplňte hrachovou kaši výbornou klobásou nebo přichystejte úžasné hovězí žebro podle našeho receptu.

Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Více

Rajská omáčka

Ať už s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího masa, favoritem dětských mlsných jazýčků nebývá. A přitom i v tomto případě stačí věnovat přípravě pokrmu čas a trochu zainvestovat do surovin.

Rajská omáčka od Šroubka

Více

  • Základ – přesto, že je omáčka z rajčat, pro výraznější a plnou chuť použijte zeleninový základ. Cibule, mrkev, celer a petržel, v kombinaci s kořením dodají omáčce přesně to, co jí v jídelnách často chybělo, navíc ji krásně zahustí.
  • Koření – bez toho se neobejde ani rajská. Pepř, nové koření a bobkový list jsou správná volba. Někdo dává pro zvýraznění i trochu skořice. Ale na tu pozor, ať to nepřeženete.
  • Rajčata – omáčka má své jméno po rajských jablíčkách, proto nechte protlak protlakem a sáhněte po rajčatech. Ať už čerstvých, nebo v konzervě. Obsahují sice zrníčka, ale ty snadno při dokončování přecedíte.
  • Vývar – ano, opět ten vývar. Ideálně hovězí, ale můžete použít i zeleninový.
  • Maso – místo plátků vařeného masa použijte masové koule. Uvidíte, že i dětem zachutnají.

Špenátová polévka

Špenát napatří mezi masově oblíbené dětské přílohy. O důvod víc, proč mu dát v dospělosti druhou šanci. Uvařte si z něj polévku, která je v chladných dnech ideální příležitostí, jak si k němu opět najít cestu.

  • Použijte čerstvé listy baby špenátu. Jsou křehké, snadno se mixují a tím dodají polévce na jemnosti.
  • K zahuštění polévky použijte dokonale dochucený bešamel nebo vařené brambory.

Špenátová polévka s lososem

Více

Rýžový nákyp

Máte rádi mléčnou rýži? Pokud ano, pak vyzkoušejte rýžový nákyp. Aby nebyl pouhou bílou sladkou hmotou, kterou si všichni pamatujeme, stačí použité ingredience posunout na vyšší level.

  • Rýže – použijte kulatozrnnou. Je vhodná pro přípravu kaší i nákypů.
  • Vanilka – ano, přesně ta dodá sladkým pokrmům neodolatelnou vůni a chuť. Ve školní jídelně ji jistě nepřidávali, proto vy na ni rozhodně nezapomeňte.
  • Ovoce – nemusíte používat jen kompotované švestky. Lahodné jsou i meruňky, broskve, hrušky nebo ovoce sušené.
  • Ořechy - jde o alergen a v zařízeních hromadného stravování je praktičtější je spíš nepoužívat. Vařené ořechy jsou krásně šťavnaté a dodají nákypu ten správný "křup".

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Více

Bramborové šišky

Ve školní jídelně šlo i další častou volbu sladkého jídla. Někdy s mákem, jindy s opečenou strouhankou. Dost často však byly příliš suché a strávníkovi hrozily udušením. Buď jsme je jako děti milovaly, nebo vracely nedotčené zpět.

Jestli si chcete tuto vzpomínku na mládí oživit a nadchnout pro ni i své potomky, vyzkoušejte nefalšované bramborové šišky podle Karolíny.

Karolininy bramborové šišky se strouhankou

Více

Související recepty

Související články

Autor: Katka Vávrová

Obchod Apetit