Pokud slavíte Velikonoce, pak byste měli vědět, jaký původ mají dobroty s nimi neodmyslitelně spojené. Víte například, proč se barví vejce, stůl zdobí velikonoční beránek, nebo jak vznikl název trhanec?
Pro někoho jsou Velikonoce znamením volna, pro jiného symbolem dodržování zvyků a pochutnávání si na dobrém jídle. Rozhodně jde ale o tradiční jarní vlaštovku, kterou nelze přehlédnout. Odkud se vlastně vzaly všechny ty dobroty, které si o velikonočních svátcích dopřáváme?
Vejce
Jedním z bezkonkurenčně nejznámějších symbolů Velikonoc je vejce, které má představovat nový život. V některých kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. Zdobili je už naši předci v pravěku.
- Tradice barvení vajíček má své kořeny ve starověkém Egyptě a Persii, kde se na svátky jara barvila vajíčka na červeno.
- Významů velikonočních vajec je ovšem daleko více a to v závislosti na náboženství rozdílných kultur.
Tak jako tak patří vajíčka ve všech svých podobách a úpravách na sváteční tabuli. Podávat je můžete vařená na tvrdo, na měkko, smažit je, přidávat je do salátů, polévek a podobně. Jsou také nepostradatelnou ingrediencí při přípravě nádivky.
Beránek
I proto hospodyně pokrmy různě deformovaly. Na pánvi bramboráky, sladké placky, palačinky, lívance a omelety různě potrhaly, tradici dostály a tak daly vzniknout tradičnímu svátečnímu pokrmu.