Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si jáhly na sladko či na slano. Tato lahodná obilovina jednoduchá na přípravu vám učaruje

Veganské jáhlové kari
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl moderně a chutně.

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa setého, které můžete znát z ptačích krmítek. Získávají se odstraněním tvrdé slupky a mají žlutou až zlatavou barvu. Typická je pro ně jemně oříšková chuť. Někomu se mohou zdát mírně nahořklá, ale toho se snadno zbavíte vhodnou úpravou.

Jak jáhly uvařit

  • Před samotným vařením je potřeba jáhly důkladně propláchnout.
  • Následně je přesypejte do jemného sítka, přelijte horkou vodou a pak nechte mírně okapat. Spařením jáhly zbavíte hořkosti a případné pachuti.
  • Samotné vaření se však téměř neliší od vaření rýže. Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu.
  • Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky.

Tip: Pokud je pro vás chuť loupaného prosa příliš výrazná, kombinujte ho napříkad s rýží, bulgurem nebo kuskusem.

Jáhly září v zimě

Podle tradiční čínské medicíny mají jáhly zahřívací funkci. To znamená, že se jejich konzumace doporučuje především v chladných podzimních a zimních dnech.

Skvěle se doplňují s právě dozrávajícím sezónním ovocem, jako jsou jablka, hrušky, švestky, rozinky, zeleninou (kořenovou nebo červenou řepou), ořechy i houbami. Koření volte opět zahřívací, tedy skořici, hřebíček, kari, zázvor, chilli.

Vařené jáhly

  • Fungují samy o sobě jako úžasná bezlepková příloha k masu i omáčkám. A to jak v sypké podobě, tak v té kompaktnější - můžete z nich vyválet například knedlíky nebo tvarovat malé noky.
  • Obilnina dokáže plnohodnotně zastoupit těstoviny jako vložka do polévek, ale také v nejrůznějších salátech.

Jestliže si uvaříte příliš jáhel a nestihnete je ten den zpracovat, přendejte je do uzavíratelné krabičky a dejte do ledničky. V té vydrží 2 až 3 dny.

Jáhlová kaše

Nutriční složení předurčuje jáhlovou kaši jako adepta na ideální snídaní. Jáhly obsahují vysoký podíl sacharidů, které vyzbrojí tělo energií na celý den.

  • Jeden díl jáhel uvařte ve třech dílech vody nebo mléka.
  • Přidejte skořici, ořechy, semínka, ovoce (čerstvé, mražené, sušené i lyofilizované), ořechové máslo, kakaové boby, kousky čokolády - zkrátka co máte rádi.
  • Abyste ráno ušetřili čas, uvařte si jáhly už večer. Ráno k nim jen dolijte mléko nebo vodu a prohřejte. Nebo vyzkoušejte jáhlové vločky a instantní kaše. I jejich příprava je velmi rychlá a snadná.

Tip: Nachystejte si jáhlovou kaši do skleničky a vezměte si ji s sebou do práce na svačinu.

Jahelník

Jestliže jste zvládli uvařit jahelnou kaši, jste už na půli cesty k jáhelníku. Lehce do kaše přimíchejte žloutky, vyšlehané bílky a jednu polovinu hmoty přendejte do pekáčku. Položte na ni nakrájená jablíčka, hrušky, švestky nebo naneste povidla. Přikryjte zbytkem kaše a vložte do trouby. Asi za dvacet minut máte připravený jahelník, který si zamilují děti i dospělí.

  • Základní recept můžete obměňovat. Pokud vynecháte cukr, přidáte slaninu, sušená rajčata, listy čerstvého špenátu a zasypete strouhaným parmazánem, vykouzlíte moderní slanou variantu této staročeské pochoutky.
  • Jáhly se výborně doplňují i s houbami. Pokud se bojíte experimentovat a raději byste vsadili na osvědčenou klasiku, uvařte jáhlového kubu podle našeho receptu.

Jahelné placky

I když jsou jáhly bezlepková potravina, po jejich uvaření a následném zchladnutí mají lepkavou konzistenci a lze z nich snadno tvarovat placky.

  • Přidejte do nich koření, česnek, zeleninu, kukuřici, strouhaný sýr nebo vařenou červenou čočku. Placičky položte na pečící papír a vložte do trouby nebo na pánvičku.
  • Hotové placky vložte do rozkrojené housky, přidejte oblíbenou zeleninu a jeden z osvědčených dipů. Rázem máte vegetariánskou verzi neodolatelných burgerů.

Jáhly – poklad v kuchyni

Tato oloupaná zrníčka prosa obsahují vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na psychiku. Dále železo, zinek i hořčík.

Bezesporu velkým benefitem je i desetinový (za syrova) podíl bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, která napomáhá vylučování i postupnému vstřebávání cukrů do krve.

Jáhly jsou navíc lehce stravitelné a neobsahují lepek, proto se jejich konzumace doporučuje při celiakii či redukční dietě. Navíc jsou vhodné i do prvních příkrmů pro miminka.

Na co si dát pozor

  • Když budete jáhly kupovat, dbejte na to, aby zrníčka byla lesklá.
  • Balení by nemělo obsahovat žádné nečistoty.
  • Jáhly jsou náchylné ke kažení, proto se nedoporučuje jejich dlouhodobé skladování. Hlídejte si při nákupu datum minimální trvanlivosti.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč