0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

jáhly
ZDROJ: MYCCF/pixabay.com
sdílet:

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl moderně a chutně.

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa setého, které můžete znát z ptačích krmítek. Získávají se odstraněním tvrdé slupky a mají žlutou až zlatavou barvu. Typická je pro ně jemně oříšková chuť. Někomu se mohou zdát mírně nahořklá, ale toho se snadno zbavíte vhodnou úpravou.

Jak jáhly uvařit

  • Před samotným vařením je potřeba jáhly důkladně propláchnout.
  • Následně je přesypejte do jemného sítka, přelijte horkou vodou a pak nechte mírně okapat. Spařením jáhly zbavíte hořkosti a případné pachuti.
  • Samotné vaření se však téměř neliší od vaření rýže. Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu.
  • Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky.

Tip: Pokud je pro vás chuť loupaného prosa příliš výrazná, kombinujte ho napříkad s rýží, bulgurem nebo kuskusem.

Jáhly září v zimě

Podle tradiční čínské medicíny mají jáhly zahřívací funkci. To znamená, že se jejich konzumace doporučuje především v chladných podzimních a zimních dnech.

Skvěle se doplňují s právě dozrávajícím sezónním ovocem, jako jsou jablka, hrušky, švestky, rozinky, zeleninou (kořenovou nebo červenou řepou), ořechy i houbami. Koření volte opět zahřívací, tedy skořici, hřebíček, kari, zázvor, chilli.

Vařené jáhly

  • Fungují samy o sobě jako úžasná bezlepková příloha k masu i omáčkám. A to jak v sypké podobě, tak v té kompaktnější - můžete z nich vyválet například knedlíky nebo tvarovat malé noky.
  • Obilnina dokáže plnohodnotně zastoupit těstoviny jako vložka do polévek, ale také v nejrůznějších salátech.

Jestliže si uvaříte příliš jáhel a nestihnete je ten den zpracovat, přendejte je do uzavíratelné krabičky a dejte do ledničky. V té vydrží 2 až 3 dny.

Jáhlová kaše

Nutriční složení předurčuje jáhlovou kaši jako adepta na ideální snídaní. Jáhly obsahují vysoký podíl sacharidů, které vyzbrojí tělo energií na celý den.

  • Jeden díl jáhel uvařte ve třech dílech vody nebo mléka.
  • Přidejte skořici, ořechy, semínka, ovoce (čerstvé, mražené, sušené i lyofilizované), ořechové máslo, kakaové boby, kousky čokolády - zkrátka co máte rádi.
  • Abyste ráno ušetřili čas, uvařte si jáhly už večer. Ráno k nim jen dolijte mléko nebo vodu a prohřejte. Nebo vyzkoušejte jáhlové vločky a instantní kaše. I jejich příprava je velmi rychlá a snadná.

Tip: Nachystejte si jáhlovou kaši do skleničky a vezměte si ji s sebou do práce na svačinu.

Jahelník

Jestliže jste zvládli uvařit jahelnou kaši, jste už na půli cesty k jáhelníku. Lehce do kaše přimíchejte žloutky, vyšlehané bílky a jednu polovinu hmoty přendejte do pekáčku. Položte na ni nakrájená jablíčka, hrušky, švestky nebo naneste povidla. Přikryjte zbytkem kaše a vložte do trouby. Asi za dvacet minut máte připravený jahelník, který si zamilují děti i dospělí.

  • Základní recept můžete obměňovat. Pokud vynecháte cukr, přidáte slaninu, sušená rajčata, listy čerstvého špenátu a zasypete strouhaným parmazánem, vykouzlíte moderní slanou variantu této staročeské pochoutky.
  • Jáhly se výborně doplňují i s houbami. Pokud se bojíte experimentovat a raději byste vsadili na osvědčenou klasiku, uvařte jáhlového kubu podle našeho receptu.

Jahelné placky

I když jsou jáhly bezlepková potravina, po jejich uvaření a následném zchladnutí mají lepkavou konzistenci a lze z nich snadno tvarovat placky.

  • Přidejte do nich koření, česnek, zeleninu, kukuřici, strouhaný sýr nebo vařenou červenou čočku. Placičky položte na pečící papír a vložte do trouby nebo na pánvičku.
  • Hotové placky vložte do rozkrojené housky, přidejte oblíbenou zeleninu a jeden z osvědčených dipů. Rázem máte vegetariánskou verzi neodolatelných burgerů.

Jáhly – poklad v kuchyni

Tato oloupaná zrníčka prosa obsahují vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na psychiku. Dále železo, zinek i hořčík.

Bezesporu velkým benefitem je i desetinový (za syrova) podíl bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, která napomáhá vylučování i postupnému vstřebávání cukrů do krve.

Jáhly jsou navíc lehce stravitelné a neobsahují lepek, proto se jejich konzumace doporučuje při celiakii či redukční dietě. Navíc jsou vhodné i do prvních příkrmů pro miminka.

Na co si dát pozor

  • Když budete jáhly kupovat, dbejte na to, aby zrníčka byla lesklá.
  • Balení by nemělo obsahovat žádné nečistoty.
  • Jáhly jsou náchylné ke kažení, proto se nedoporučuje jejich dlouhodobé skladování. Hlídejte si při nákupu datum minimální trvanlivosti.

Související články

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví
  • Tipy a triky

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví

Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité...
5 tipů na rychlou snídani
  • Jak na to

5 tipů na rychlou snídani

Známé rčení říká, „snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas.“ Jenže jak si vychutnat první jídlo dne, když po ránu není času nazbyt? Pokud patříte k těm, kteří před odchodem z domu zhltnou housku, zalijou mlékem...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit