Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak dlouho vydrží bramborový salát a jak ho správně skladovat? Radí inženýrka výživy a kvality potravin

19. 12. 2024
Bramborový salát
Shutterstock

Bramborový salát je pochoutka, která chybí jen na málokteré vánoční tabuli. Ale taky jej málokdy připravujeme „na porce“, naopak jej děláme plnou mísu, proto je na místě otázka: jak dlouho salát vydrží čerstvý a dokdy si na něm můžeme bez obav pochutnávat? Existuje pár zásad, které se vyplatí dodržet. Co doporučuje odbornice na výživu Karolína Four?

Vánoce jsou svátky klidu a míru a jsou to také svátky jídla. Jedním z pokrmů, který jen málokde chybí, je tradiční bramborový salát. Salát, který každá rodina připravuje jinak, ale vždy ve velkém množství, protože k Vánocům patří nejen jako součást štědrovečerní večeře ke smaženému kaprovi, ale také i jen tak na mističku, ke snídani na Boží hod... Jak jej skladovat, aby vydržel co nejdéle a z jeho ujídání nebyla bolest břicha

U bramborového salátu může být rizikem několik faktorů, například trvanlivost použitých surovin, hygiena během přípravy a následné skladování.

Trvanlivost surovin

Ačkoliv můžete na první dobrou odhadnout, že nejrizikovější ingrediencí v salátu je majonéza, není v tom sama. 

  • Majonéza či jogurt: Je-li součástí vašeho salátu majonéza kupovaná, tedy vyrobená z pasterovaných žloutků, je poměrně bezpečná, navíc často obsahuje konzervanty. Problematičtější je pak domácí majonéza – ta má trvanlivost zhruba 2-3 dny. A pokud místo majonézy volíte jogurt, pak vězte, že ten má po otevření a kontaktu s dalšími ingrediencemi trvanlivost ještě kratší.
  • Cibule: Možná nečekaným rizikem je pak syrová cibule, tedy cibulová šťáva, která po dvou dnech začne kvasit. Má to řešení: do salátu ji dejte až poté, co ji přelijete nejprve horkou vodou, následně ji studenou vodou zchladíte a necháte okapat. Nebo můžete zvolit cibuli nakládanou.

Příprava a skladování bramborového salátu

„Bramborový salát patří mezi lahůdkový sortiment, který se před konzumací tepelně neupravuje, proto je potřeba dodržet základní hygienická pravidla při přípravě i skladování,“ říká Karolína Four, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin.

  • Řádná hygiena: Při přípravě salátu si důkladně myjte ruce, nemíchejte ho rukama, na kterých mohou i po umytí zůstat mikroorganismy, jež by se dostaly do jídla.

  • Pozor při ochutnávání: Nezapomeňte, že pokud salát ochutnáváte, vždy byste měli použít čistou lžíci.

  • Teplota je klíčová: Hotový salát skladujte při teplotě nižší než 4 °C, což zpomalí růst nežádoucích mikroorganismů.

  • Do konce roku nevydrží: Bramborový salát by měl být spotřebován do 2–3 dnů, i přes dodržení hygienických pravidel. Na silvestrovské chlebíčky ho proto neskladujte.

Zdroje: autorský rozhovor, Toprecepty.cz, Irozhlas.cz

Sdílet článek

Salát Vánoce Brambory

Související články