Bramborový salát je pochoutka, která chybí jen na málokteré vánoční tabuli. Ale taky jej málokdy připravujeme „na porce“, naopak jej děláme plnou mísu, proto je na místě otázka: jak dlouho salát vydrží čerstvý a dokdy si na něm můžeme bez obav pochutnávat? Existuje pár zásad, které se vyplatí dodržet. Co doporučuje odbornice na výživu Karolína Four?
Vánoce jsou svátky klidu a míru a jsou to také svátky jídla. Jedním z pokrmů, který jen málokde chybí, je tradiční bramborový salát. Salát, který každá rodina připravuje jinak, ale vždy ve velkém množství, protože k Vánocům patří nejen jako součást štědrovečerní večeře ke smaženému kaprovi, ale také i jen tak na mističku, ke snídani na Boží hod... Jak jej skladovat, aby vydržel co nejdéle a z jeho ujídání nebyla bolest břicha?
U bramborového salátu může být rizikem několik faktorů, například trvanlivost použitých surovin, hygiena během přípravy a následné skladování.
Trvanlivost surovin
Ačkoliv můžete na první dobrou odhadnout, že nejrizikovější ingrediencí v salátu je majonéza, není v tom sama.
- Majonéza či jogurt: Je-li součástí vašeho salátu majonéza kupovaná, tedy vyrobená z pasterovaných žloutků, je poměrně bezpečná, navíc často obsahuje konzervanty. Problematičtější je pak domácí majonéza – ta má trvanlivost zhruba 2-3 dny. A pokud místo majonézy volíte jogurt, pak vězte, že ten má po otevření a kontaktu s dalšími ingrediencemi trvanlivost ještě kratší.
- Cibule: Možná nečekaným rizikem je pak syrová cibule, tedy cibulová šťáva, která po dvou dnech začne kvasit. Má to řešení: do salátu ji dejte až poté, co ji přelijete nejprve horkou vodou, následně ji studenou vodou zchladíte a necháte okapat. Nebo můžete zvolit cibuli nakládanou.
Příprava a skladování bramborového salátu
„Bramborový salát patří mezi lahůdkový sortiment, který se před konzumací tepelně neupravuje, proto je potřeba dodržet základní hygienická pravidla při přípravě i skladování,“ říká Karolína Four, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin.
-
Řádná hygiena: Při přípravě salátu si důkladně myjte ruce, nemíchejte ho rukama, na kterých mohou i po umytí zůstat mikroorganismy, jež by se dostaly do jídla.
-
Pozor při ochutnávání: Nezapomeňte, že pokud salát ochutnáváte, vždy byste měli použít čistou lžíci.
-
Teplota je klíčová: Hotový salát skladujte při teplotě nižší než 4 °C, což zpomalí růst nežádoucích mikroorganismů.
-
Do konce roku nevydrží: Bramborový salát by měl být spotřebován do 2–3 dnů, i přes dodržení hygienických pravidel. Na silvestrovské chlebíčky ho proto neskladujte.
Zdroje: autorský rozhovor, Toprecepty.cz, Irozhlas.cz