0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak dlouho vydrží víno otevřené?

cervene vino
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Dopíjet, nebo nedopíjet víno otevřené předchozí večer.

Odpověď je jednoduchá: většina vín se dá pít ještě den nebo dva po otevření. Pak už ale ne. Začnou totiž oxidovat a případně se měnit ve vinný ocet a výrazně měnit svoji chuť.

Na druhou stranu, mnohá mladá červená vína – australský shiraz, argentinský malbec – je lepší pít právě až den po otevření. Lehké zoxidování v otevřené lahvi na ně má stejný efekt jako dekantování.

Jinak se ale vždy přesvědčte, že otevřené víno znovu ‚zavíráte‘, korek musí být v lahvi opravdu natěsno, aby k vínu neproudil žádný vzduch. Anebo víno – ať už červené, nebo bílé – dávejte otevřené do ledničky: chladný vzduch oxidování pozastaví či zpomalí.

Související články

Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit