Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. Pojďte si s námi připravit tři typy drinků se zmrzlinou. Můžete je nesčetněkrát obměňovat a nikdy vás neomrzí.
Mrazivé italské sgroppino
Základem tohoto drinku je citronový sorbet z rozmixovaných citronů a cukru s vodou, do kterého se přidává alkohol (většinou vodka), šumivé prosecco a někdy kapka mléka. Servíruje se v tzv. flétně, podlouhlé úzké sklenici na sekt.
- Jeho prvopočátky sahají až do 16. století, kdy led platil za známku luxusu. V Itálii se podával mezi jednotlivými chody k očištění patra a zabránilo se tak mísení chutí.
Ve Francii se setkáte s tzv. coupé colonel, který má stejné složení jako sgroppino. Neservíruje se však mezi chody, ale výhradně jako dezert. Má i jnou konzistenci. Dostanete ho v podobě dvou kopečků sorbetu přelitých vodkou.
Jak si připravit italské sgroppino al limone doma?
- Na jednu porci dejte do mixéru dva kopečky citronového sorbetu, dvě lžíce prosecca a jeden panák vodky.
- Pokud máte chuť na krémovější texturu, přidejte tři lžíce plnotučného mléka nebo vyměňte citronový sorbet za citronovou zmrzlinu.
- Rozmixujte a hned podávejte.
Můžete také zkusit naši osvěžující variaci s malinovým sorbetem.
Americký pivní float
Pivní float je jednou z variací amerického zmrzlinového nápoje zvaného float. Zpravidla se jedná o chlazený drink ze zmrzliny a sodovky, ochucené sladkým sirupem.
Existuje ale i celá řada dalších typů, například float s colou nebo třeba tzv. Sněhurka, která sestává z vanilkové zmrzliny a 7Up či Sprite.
- Jednou z alkoholických verzí je právě pivní float. Připravíte ho z piva typu stout (například Guinness), čokoládové zmrzliny a espressa.
- Aby se zmrzlina v nápoji hned neroztekla, mělo by být pivo i espresso dobře vychlazené.
Mějte v záloze nanuk
Pokud se u vás občas stává, že neplánovaně přijdou hosté, alkoholické nanuky v mrazničce jsou ideálním řešením. Dají se snadno připravit do zásoby. Pak už je stačí v pravý čas jen vytáhnout z mrazáku.
Co se týče surovin, budete potřebovat alkohol, ovoce a trochu cukru. Vyzkoušejte třeba nanuky z aperolu, malinové nanuky s vodkou nebo kiwi nanuky s vodkou a kokosovou vodou:
Potřebovat budete:
- 7 oloupaných a nakrájených kiwi
- 3 lžíce agávového sirupu
- 1 a půl šálku kokosové vody
- ¾ šálku vodky s kokosovou příchutí
Jak na to:
- Rozmixujte kiwi s agávovým sirupem a kokosovou vodou.
- Přidejte vodku.
- Podle chuti můžete ještě dosladit agávovým sirupem.
- Směs nalijte do sáčků na nanuky a vložte do mrazáku nejméně na 6 hodin.
Přidat můžete:
- meloun cantaloupe, šťávu z limetky, třtinový cukr a bílý rum
- vodní meloun, agávový sirup, šťávu z limetky, tequilu a Grand Marnier
- kousky mraženého ananasu, ananasový džus, kokosové mléko, vodka s kokosovou příchutí
Náš tip:
Použijte jednorázové sáčky na vodové nanuky, které se dají nejsnáz sehnat v eshopech na internetu.
Nedoporučujeme klasické plastové formy na nanuky, protože směs s alkoholem nikdy zcela nezmrzne a je takřka nemožné ji z těchto formiček dostat neporušenou.
Zdroj informací: časopis Apetit