I vzpomínka na dětství má svá pravidla.
Škubánky se připravují z brambor, které se hned po uvaření rozšťouchají a zasypou moukou. Ta se horkem propaří, a vznikne těsto, ze kterého se vykrajují lžičkou pravidelné kousky. Na talíři se pak omastí máslem a sypou mletým mákem s cukrem. Někdo přidává i nastrouhaný tvaroh.
BRAMBORY
Jak budou škubánky vypadat a chutnat, záleží na použitých bramborách, jejich měkkosti a množství vody, ve které se vaří. Na škubánky vybírejte zásadně moučné brambory varného typu C, které mají hodně škrobu. Naprosto nevhodné jsou brambory salátové.
VAŘENÍ
Brambory zalijte vodou jen tak, aby byly sotva potopené. Jinak bude těsto na škubánky moc řídké. Hlídejte dobu vaření. Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas, ještě než se dovaří. Dojdou při následném spařování mouky.
FINÁLE
Těsto na škubánky má správnou konzistenci, pokud je tužší, příliš nelepí a jde vymíchat opravdu ztuha. Škubánky vykrajujte polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.