0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: dokonalé škubánky

Jak na to: dokonalé škubánky
sdílet:

I vzpomínka na dětství má svá pravidla.

Škubánky se připravují z brambor, které se hned po uvaření rozšťouchají a zasypou moukou. Ta se horkem propaří, a vznikne těsto, ze kterého se vykrajují lžičkou pravidelné kousky. Na talíři se pak omastí máslem a sypou mletým mákem s cukrem. Někdo přidává i nastrouhaný tvaroh.

BRAMBORY

Jak budou škubánky vypadat a chutnat, záleží na použitých bramborách, jejich měkkosti a množství vody, ve které se vaří. Na škubánky vybírejte zásadně moučné brambory varného typu C, které mají hodně škrobu. Naprosto nevhodné jsou brambory salátové.

VAŘENÍ

Brambory zalijte vodou jen tak, aby byly sotva potopené. Jinak bude těsto na škubánky moc řídké. Hlídejte dobu vaření. Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas, ještě než se dovaří. Dojdou při následném spařování mouky.

FINÁLE

Těsto na škubánky má správnou konzistenci, pokud je tužší, příliš nelepí a jde vymíchat opravdu ztuha. Škubánky vykrajujte polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

Související články

Sladká jídla de luxe
  • Zajímavosti

Sladká jídla de luxe

No, uznejte, i obyčejná krupičná kaše dostane šmrnc, když do ní přidáte šafrán, který ji obarví a dodá jemnou exotickou příchuť. A podobně si šéfkuchař vyhrál i s dalšími tradičními sladkými jídly české kuchyně – vdolečky, které obohatil...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit