0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalou drobenku?

Borůvkové koláče s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani moc suchá? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit?

Známe odpověď na všechny vaše otázky týkající se drobenky. Stačí se dodržet pár jednoduchých kroků a vaše borůvkové koláče (ale i jiné) se budou pyšnit stejně perfektní křupavou žmolenkou, jakou uměla snad jenom babička. Pamatujete?

5 kroků k dokonalé drobence

1. Držte se ověřeného poměru surovin

Klasická drobenka se skládá z mouky, másla a cukru. Bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu, pokud dodržíte základní pravidlo 1,5 – 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového či krystalového cukru cukru. 

  • Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná.
  • Pokud se začíná podobat spíše křehkému těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků.
  • Hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Polohrubá je sázkou na jistotu, tedy zlatá střední cesta, kterou používáme asi nejčastěji.

+ TAJNÝ TIP NAVÍC:
Chcete žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou? Přidejte k základním surovinám navíc žloutek!

2. Vychlaďte máslo

Máslo vždy používejte dokonale vychlazené. Zapracáváním studeného másla do mouky z cukrem vytvoříte dokonale nerovnoměrné hrudky. 

3. Pracujte rychle 

Klíčem k úspěchu je svižnost. Ať už připravujete drobenku ručně, v mixéru či v robotu s nožovým nástavcem, pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát. 

4. Před posypáním drobenku opět vychlaďte

Drobenku připravte s lehkým přestihem, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Vždy jí koláč ozdobte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby.

5. Šetřete čas a zbytky zamražte

Když drobenku připravujete, udělejte jí rovnou dvojnásobek. Část, kterou nevyužijete hned, dejte do uzavi cv bmratelného sáčku, vložte ji do mrazáku a zamrazte. Čím větší sáček, tím rozprostřenější drobenka bude, a tak zmrzne v menších kouscích. Pak ji můžete rovnou použít! Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je, a datum zamrazení. I pokud vám zbude troška drobenky, neváhejte ji zamrazit, uvidíte, že se vám bude brzy hodit třeba na vylepšení muffinů!

Čím drobenku vylepšit?

  • Klasický krupicový či krystalový cukr můžete zaměnit za třtinový, skořicový či vanilkový.
     
  • Ovoňte drobenku kořením (skvělá je skořice, vanilka, kardamom, pernikové koření, mletý zázvor, či špetka muškátového oříšku) nebo strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou.
     
  • Nahraďte část mouky strouhanými lískovými oříšky, vlašskými ořechy, pistáciemi, strouhaným kokosem či mletými mandlemi (do drobenky skvěle zužitkujete třeba i pevné zbytky po přípravě domácího ořechového mléka), ovesnými a dalšími obilnými vločkami, kakaem, mletým mákem nebo strouhaným perníkem.
     
  • K hotové drobence přidejte půlené či nahrubo nasekané lískové oříšky, nalámané vlašské či pekanové ořechy, mandlové plátky či třísky, kokosové lupínky, nemletý mák či semínka. Vmíchat můžete i nakrájený marcipán, rozdrobené piškoty či sušenky.

Koláče s drobenkou i drobenkové koláče

S drobenkou se dá opravdu kouzlit. Nejen, že sluší kynutým i křehkým koláčům s tvarohem, povidly, mákem i ovocem, ale vylepšit jí můžete i dětmi tolik milované malinové muffiny s drobenkou, obyčejnou bublaninu, jednoduchá hrnková buchta s borůvkami a drobenkou či lité koláče. Nemusíte se ovšem omezovat pouze na zdobení, z drobenky hravě připravíte i jednoduchý a přitom naprosto výborný dort či koláč, nebo pod ni můžete schovat čerstvé či mražené ovoce a vmžiku tak vyčarovat populární britský dezert – krambl.



Při přípravě kramblu se nebojte ovoce různě kombinovat. Jahody jsou skvělé s broskvemi (či nektarinkami), rebarborou nebo lesními plody, ostružiny zase báječně ladí s hruškami či jablky nebo mangem. Švestky s hruškami zkuste schovat pod marcipánovou či perníkovou drobenku a uvidíte, jaký hit z toho bude! K americkým brusinkám přidejte strouhanou pomerančovou kůru, která krásně doladí jejich chuť. Pokud nemáte čerstvé ani mražené ovoce, můžete krambl upéct i ze sušeného! Pokud máte drobenku schovanou v mrazáku hravě stihnete vlahý voňavý krambl naservírovat i neohlášené návštěvě. 

Dozlatova upečenou žmolenkou ovšem můžete bleskově vylepšit i oblíbený cheesecake či zmrzlinu.

 

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Související články

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet
  • Tipy a triky

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není se ovšem čeho bát. S našimi osvědčenými triky a radami je zvládnete na výbornou hned napoprvé. ...
Popraskalo těsto při pečení? S námi to vyřešíte!
  • Tipy a triky

Popraskalo těsto při pečení? S námi to vyřešíte!

Každý den není posvícení, a tak se někdy stane, že těsto při pečení popraská. Co s tím? Nebojte se, nemusíte ho vyhazovat, to by byla škoda. Připravili jsme pro vás pár triků, pomocí nichž praskliny odstraníte nebo zakryjete a nikdo nic...
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit