Jak na dokonalou rybu z pánve

Jak na dokonalou rybu z pánve
sdílet:
Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Při použití techniky opékání se kůže vypeče dokřupava a teplo prostoupí i vrstvou rybího masa. To je však velmi jemné a snadno se vysuší, je proto lepší rybu vyndat z pánve dříve než později a nechat filety dojít na talíři.

Když zbavíte kůži přebytečné vody, začne se opékat, krásně zezlátne a bude chutná a křupavá. Stane se tak během takzvané Maillardovy reakce, při níž spolu reagují sacharidy a aminokyseliny či bílkoviny a díky které získávají suroviny charakteristické tmavé zabarvení, chuť a vůni.

Dokonalá ryba z pánve – od přípravy až na talíř

1) Všechna voda musí pryč

Vysušte maso i kůži co nejpečlivěji papírovými utěrkami – voda totiž zabraňuje chemické reakci, při níž vzniká barva i chuť.

2) Opravdu nepřilnavý povrch

Použijte kvalitní nepřilnavou pánev! I když dodržíte všechny nezbytné kroky a postupy, aby se vám ryba nepřichytla, při špatně zvoleném nádobí se vám může stát, že se filet připeče a při odškrabování přijdete o kůži nebo se maso rozpadne. Máme pro vás ale malý trik – pečicí papír! Vystřihněte kruh, dejte ho na rozpálenou pánev a pokračujte podle receptu.

3) Méně tuku je více

Olej můžete vlít i do pánve, pokud jím ale potřete před opečením pouze filety, použijete ho méně a mezi pánví a rybou nebude zbytečně velká vrstva tuku.

4) Důležitý je kontakt s pánví

Jakmile vložíte rybí filet do pánve, jemně ho shora přitlačte – tak bude kůže pěkně v kontaktu s pánví a vypeče se dokřupava. V opačném případě se kůže začne ohýbat a nevypeče se celá.

5) Odpočinek kůží vzhůru 

Když je ryba hotová, dejte ji na talíř odpočinout kůží vzhůru, tak do sebe kůže nenatáhne vodu, nezapaří se a zůstane krásně křupavá.

Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Více

Související články

Jak na dokonalý steak
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý steak

Základem je dobré maso, stařené, a nejlépe formou suchého zrání. Takové maso mívá i svůj rodokmen, odkud pochází, jak bylo ošetřené, dobrý řezník vám o něm zkrátka řekne všechno. Důležité je i jemné, ale četné...
Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...
Jak na famózní bůček
  • Tipy a triky

Jak na famózní bůček

Perfektní pečený bůček musí být křupavý na povrchu a dokonale šťavnatý uvnitř. Správně by se měl jen rozpadat! Víme, jak z trouby vytáhnout nádherný kus masa, který nebude suchý ani tvrdý, bude dokonale propečený a...
Jak na rybu v solné krustě
  • Tipy a triky

Jak na rybu v solné krustě

Může se zdát, že je to trochu zbytečné a že je té soli škoda. Sůl, ve které se ryba peče, už sice znovu použít nelze, ale výsledek, který pod krustou najdete, ten bude stát za to! Solná krusta totiž vytvoří vlastní...

Obchod Apetit