Jak na dokonalý steak

Jak na dokonalý steak
sdílet:
Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná!

Základem je dobré maso, stařené, a nejlépe formou suchého zrání. Takové maso mívá i svůj rodokmen, odkud pochází, jak bylo ošetřené, dobrý řezník vám o něm zkrátka řekne všechno. Důležité je i jemné, ale četné mramorování – tuk je nositelem chuti! Pokud má steak kost nebo vrstvu tuku po stranách, obojí ponechte, steaku to prospěje na chuti. Správný kus masa by měl být silný alespoň na dva prsty. Pokud se bojíte, že správně netrefíte propečení, vezměte si na pomoc vpichovací steakový teploměr (vnitřní teplota středně propečeného steaku by měla být 60°C), nebo nechte steak dojít hned po opečení na plechu v troubě (s oříškem másla 5–10 minut při 180–200°C).

Od nákupu, přes přípravu, až k dochucení a odpočinutí hotového steaku

1) Výběr masa

Kupte pořádnou flákotu. Steak má být velký, aby bylo dost masa pro každého, a silný, abyste z něj na pánvi neudělali podrážku. Silnější steak totiž můžete na pánvi nechat déle – bude mít lepší krustičku, a přesto se nevysuší.

2) Správná teplota

Základem je výchozí steak pokojové teploty, nikdy ho nedávejte z lednice rovnou na horkou pánev! Dopřejte mu (podle velikosti) zhruba hodinu na lince. Jen tak budete mít kontrolu nad propečením. Nezapomeňte ani na pořádně rozpálenou pánev a odpočinek po opékání.

3) Olej

Nikdy ho nelijte do pánve, ale na maso. Olejem maso jen zakápněte a pěkně ho do steaku vetřete. To bohatě stačí. Ke konci opékání přihoďte do pánve lžíci másla a steak jím přelévejte. V chuti to udělá obrovský efekt!

4) Sůl & pepř

Solit před opečením, nebo až po něm? O tom se vedou dlouhé debaty! Jedni tvrdí, že sůl vytáhne vodu, druzí, že když jde voda ven, může sůl dovnitř a maso nejen ochutí, ale i zkřehčí. Budete-li solit až po, soli se nebojte a solte štědře těsně před servírováním. Co se pepře týče, použijte čerstvě namletý. Také pepřit lze před i po opečení.

5) Pánev

Použijte silnostěnnou železnou či litinovou (nikoli nepřilnavou) pánev s rovným dnem. Maso tak bude v kontaktu s pánví po celé své ploše.

6) Odpočinek

Odpočinek po opékání je důležitý, dovolí totiž šťávám v masu, které jsou díky tepelné úpravě pod tlakem, rozprostřít se zpět do celého kousku. A díky odpočinku také střed masa ještě dojde.

Související články

Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...
Jak vybírat hovězí maso na grilování
  • Tipy a triky

Jak vybírat hovězí maso na grilování

Pro grilování se hodí různé kusy hovězího masa. Vyzkoušet můžete hovězí pupek. Steaky z něj jsou výborné jako předkrm při čekání na jiné druhy masa, které se grilují delší dobu. Maso krájejte těsně před podáváním přes vlákno na plátky...
Jak zacházet s bifteky
  • Tipy a triky

Jak zacházet s bifteky

Biftekům v pánvi nechte dostatečný prostor, aby se póry mohly uzavřít a maso nepustilo cennou šťávu. ...
Jak na famózní bůček
  • Tipy a triky

Jak na famózní bůček

Skvělý hlavní chod na rodinnou oslavu, ale úspěch s ním budete slavit i na večírcích, ať už bude natrhaný v housce, nebo si hosté rozloží plátky bůčku na krajíčky tmavého chleba s hořčičnou omáčkou, pečenou zeleninou a cibulí.  ...
Jak na rybu v solné krustě
  • Tipy a triky

Jak na rybu v solné krustě

Může se zdát, že je to trochu zbytečné a že je té soli škoda. Sůl, ve které se ryba peče, už sice znovu použít nelze, ale výsledek, který pod krustou najdete, ten bude stát za to! Solná krusta totiž vytvoří vlastní...

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit