0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: domácí mošt

Jak na to: domácí mošt
sdílet:

Podzimní odrůdy jablek jsou díky vyšší cukernatosti ideální k výrobě domácího moštu. I v tomto případě platí, že ‚domácí je nejlepší‘. Máme pro vás návod, jak si vitaminovou bombu lahodné podzimní chuti udělat doma.

Výběr jablek

Pro domácí moštování je nutné pořídit si drtičku ovoce a soudkový lis. Před samotnou výrobou musíte probrat všechna jablka, která jste si připravili. Kyselejší odrůdy dodají moštu kyselinky a ten správný říz, sladší zas cukernatost.

Mošt pouze z kyselých jablek vám může překyselit žaludek, a tak je nejlepší obě odrůdy zkombinovat. Nemáte-li k dispozici sladší odrůdu, nechte ty kyselejší chvilku dozrát. Ale vyhněte se těm úplně přezrálým kouskům, mošt by pak mohl být mdlý. Z konečného výběru odstraňte všechna jablka, na kterých jsou známky hniloby. Z 1 kg jablek můžete získat až 0,7 l moštu!

Moštovací procedura

Pečlivě umytá jablka rozdrťte v manuálním nebo elektrickém šrotovníku na ovoce. Do soudkového lisu dejte čisté plátno a naplňte ho jablečnou drtí. Po naplnění lisu uzavřete drť plátnem i z vrchní strany. Lis uzavřete i dřevěným poklopem a utahovací pákou na závitové tyči lis stlačujte dolů. Při stlačování z lisu vytéká mošt. Tím pak naplňte skleněné nebo plastové lahve.

Aby mošt déle vydržel

Čerstvý mošt vydrží skladovaný v chladu pouze několik dní, pak začne kvasit. Chcete-li si ho užívat do další sezony, jednoduše ho zamrazte. Konzervaci lze provést také zahřátím moštu ve vodní lázni o teplotě 80 °C, asi na 15 minut. Počítejte však s tím, že po této proceduře mošt ztrácí část vitaminů.

Ochutnávání

Na každém procesu je nejhezčí jeho finální část – v tomto případě ochutnávání. Co možná nevíte, je, že mošt se dá zužitkovat i v receptech. Ráno si jím můžete zalít müsli s pomerančem, borůvkami a kokosem a večer ho přidat do cibulové omáčky pod vepřové maso. Mňam!

Připravila Nikita Rybová

Související články

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?
  • Tipy a triky

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Sezona jablek je v plném proudu a vy nevíte, jak nadměrnou sklizeň zužitkovat? Pokud už nechcete po sto prvé péct jablečný závin nebo zavařovat jablečná povidla, pak připravte domácí mošt. Osvěžující tekutina z jablek vyniká nejen sladkou...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit