0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: domácí mošt

Jak na to: domácí mošt
sdílet:
Podzimní odrůdy jablek jsou díky vyšší cukernatosti ideální k výrobě domácího moštu. I v tomto případě platí, že ‚domácí je nejlepší‘. Máme pro vás návod, jak si vitaminovou bombu lahodné podzimní chuti udělat doma.

Výběr jablek


Pro domácí moštování je nutné pořídit si drtičku ovoce a soudkový lis. Před samotnou výrobou musíte probrat všechna jablka, která jste si připravili. Kyselejší odrůdy dodají moštu kyselinky a ten správný říz, sladší zas cukernatost. Mošt pouze z kyselých jablek vám může překyselit žaludek, a tak je nejlepší obě odrůdy zkombinovat. Nemáte-li k dispozici sladší odrůdu, nechte ty kyselejší chvilku dozrát. Ale vyhněte se těm úplně přezrálým kouskům, mošt by pak mohl být mdlý. Z konečného výběru odstraňte všechna jablka, na kterých jsou známky hniloby. Z 1 kg jablek můžete získat až 0,7 l moštu!

 

 

Moštovací procedura


Pečlivě umytá jablka rozdrťte v manuálním nebo elektrickém šrotovníku na ovoce. Do soudkového lisu dejte čisté plátno a naplňte ho jablečnou drtí. Po naplnění lisu uzavřete drť plátnem i z vrchní strany. Lis uzavřete i dřevěným poklopem a utahovací pákou na závitové tyči lis stlačujte dolů. Při stlačování z lisu vytéká mošt. Tím pak naplňte skleněné nebo plastové lahve.

 

 

 

Aby mošt déle vydržel


Čerstvý mošt vydrží skladovaný v chladu pouze několik dní, pak začne kvasit. Chcete-li si ho užívat do další sezony, jednoduše ho zamrazte. Konzervaci lze provést také zahřátím moštu ve vodní lázni o teplotě 80 °C, asi na 15 minut. Počítejte však s tím, že po této proceduře mošt ztrácí část vitaminů.

 

 

 

Ochutnávání


Na každém procesu je nejhezčí jeho finální část – v tomto případě ochutnávání. Co možná nevíte, je, že mošt se dá zužitkovat i v receptech. Ráno si jím můžete zalít müsli s pomerančem, borůvkami a kokosem a večer ho přidat do cibulové omáčky pod vepřové maso. Mňam!

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit