Jak na domácí nanuky?

sdílet:
Skvěle osvěží, potěší malé i velké strávníky, a především vynikají svým složením. Ovocné i smetanové nanuky zažívají v posledních letech obrovský boom. Není divu, vždyť k přípravě této jednoduché letní pochoutky potřebujete jenom pár surovin.

V obchodech nalezneme nespočet nanuků - od jogurtových, smetanových až po ovocné nebo sytě barevné nanuky, o jejichž složení bychom mohli polemizovat. Pokud vám ale nevadí,  že strávíte v kuchyni pár minut navíc, pak si bezkonkurenční nanuky vyrobíte doma. Za zlomek peněz, bez zbytečných éček, a především s plným vědomím toho, co nanuk obsahuje! Takové letní osvěžení pak můžete bez výčitek dávkovat dětem i sobě ve velkém. 

Bez formiček to (ne)půjde

Při tvoření domácích nanuků vám pomocnou ruku podají formičky. Buď dáte přednost svislým, nebo vodorovným tvořítkům. Zatímco u svislých formiček se nemusíte bát, že tekutá směs před zmrznutím vyteče, vodorovná tvořítka je třeba položit do mrazáku opatrně a dbát na to, aby stála na rovném povrchu. Na druhou stranu se vodorovné formičky poměrně snadno vymývají. Samozřejmě lze nanuky připravit i bez formiček. Toto počínání sice vyžaduje více kreativity, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvořítka můžete nahradit například vymytými kelímky od jogurtů, do kterých nalijete směs, a následně zapíchnete silnou špejli.

Stejný základ, rozdílná invence

Máte formičky na nanuky? Skvělé, teď už přichází zábavnější část, tedy samotná příprava nanuků. Ta je poměrně jednoduchá. V první řadě si rozmyslete, zda nanuk bude čistě ovocný, nebo smetanový (tvarohový, jogurtový, s podmáslím...). 

U první možnosti postačí, když vámi zvolené ovoce rozmixujete na pyré a následně nalijete do formiček. Je jenom na vás, jestli připravíte nanuky z jednoho druhu ovoce či zkombinujete více druhů. Skvělou volbou jsou například nanuky s mangem a jahodami, jablečný nanuk s hroznovým vínem nebo nanuky s melounem a kiwi.

Při rozhodování, zda použít cukr či vytvořit dětem (i sobě) nanuky čistě přírodní, zvažte, jak sladké máte ovoce. Pokud je hodně zralé nebo je samo o sobě schopno dodat nanukům přirozeně  nasládlou chuť a příjemně krémovou texturu (typickým příkladem je banán), můžete zkusit cukr vynechat. Ale počítejte s tím, že mražení potlačuje chuť, takže i dřeň, která se vám mohla zdát při pokojové teplotě výrazně sladká, bude jazyk zastudena vnímat jako chuťově méně intenzivní. Cukr se také ve směsi stará o to, aby se v nanuku nevytvořilo tolik ledových krystalů. Nanuky mražené bez cukru tak budou tvrdší a více ledové.

Chutné nanuky mohou obsahovat i kombinaci mléčného výrobku a ovoce. Takový tvarohový nanuk s jahodami rozzáří oči malým i velkým gurmánům. Mnozí nedají dopustit na borůvkové nanuky s podmáslím a kuchařským majstrštykem jsou malinové nanuky v bílé čokoládě

Jak připravit domácí zmrzlinu, poradí autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková

Více

Pouze pro dospělé

Zahradní párty, letní oslava narozenin nebo posezení s přáteli si občas říká o něco ostřejšího. Co takhle připravit nanuky, ve kterých se skrývá kapka alkoholu? Milovníky tvrdého alkoholu jistě osloví nanuky s ibiškem, malinami a vodkou. Zajímavou chuť slibují také nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem nebo nanuky se sangrií. Dámy jistě potěší malinový nanuk s proseccem či aperol nanuk

Při přípravě domácích nanuků se kreativitě meze nekladou. Kombinujte různé druhy ovoce, experimentujte s mléčnými výrobky, a především si přípravu i samotnou konzumaci domácích nanuků užívejte. Jedná se totiž o dezert, který zvládne i začátečník!

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Pak by vás mohla zaujmout kniha Zmrzliny z edice Apetit.

Obchod Apetit