0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na domácí nanuky plus 22 receptů

Jak na domácí nanuky plus 22 receptů

Domácím nanukům se nic nevyrovná. Jejich příprava je snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi, a co víc – do dětí dostanete porci čerstvého ovoce a množství cukru je ve vašich rukou.

V obchodech nalezneme nespočet nanuků – od jogurtových, smetanových přes sorbety až po mražené sladké limonády sytých  barev s nenáročným složením. Pokud vám nevadí,  že strávíte v kuchyni pár minut navíc, pak si bezkonkurenční nanuky vyrobíte doma.

  • Za zlomek peněz, bez zbytečných éček, a především s plným vědomím toho, co nanuk obsahuje! Takové letní osvěžení pak můžete bez výčitek dávkovat dětem i sobě ve velkém. 

Bez tvořítek to (ne)půjde

Při tvoření domácích nanuků vám pomocnou ruku podají formičky neboli tvořítka. Vybrat si můžete mezi svislými nebo vodorovnými tvořítky.

  • Zatímco u svislých formiček se nemusíte bát, že tekutá směs před zmrznutím vyteče, vodorovná tvořítka je třeba položit do mrazáku opatrně a dbát na to, aby stála na rovném povrchu.
  • Na druhou stranu se vodorovné formičky poměrně snadno vymývají.
  • Samozřejmě lze nanuky připravit i bez formiček. Toto počínání sice vyžaduje více kreativity, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvořítka můžete nahradit například vymytými kelímky od jogurtů, do kterých nalijete směs, a následně zapíchnete silnou špejli.

Stejný základ, rozdílná invence

Máte formičky na nanuky? Skvělé, teď už přichází zábavnější část, tedy samotná příprava nanuků. Ta je poměrně jednoduchá. V první řadě si rozmyslete, zda nanuk bude čistě ovocný, nebo smetanový (tvarohový, jogurtový, s podmáslím...).

U první možnosti postačí, když vámi zvolené ovoce rozmixujete na pyré a následně nalijete do formiček.

S cukrem, nebo bez? 

Při rozhodování, zda použít cukr či vytvořit dětem (i sobě) nanuky čistě přírodní, zvažte, jak sladké máte ovoce. Pokud je hodně zralé nebo je samo o sobě schopno dodat nanukům přirozeně nasládlou chuť a příjemně krémovou texturu (typickým příkladem je banán), můžete zkusit cukr vynechat.

  • Ale počítejte s tím, že mražení potlačuje chuť, takže i dřeň, která se vám mohla zdát při pokojové teplotě výrazně sladká, bude jazyk zastudena vnímat jako chuťově méně intenzivní. Cukr se také ve směsi stará o to, aby se v nanuku nevytvořilo tolik ledových krystalů. Nanuky mražené bez cukru tak budou tvrdší a více ledové.

Chutné nanuky mohou obsahovat i kombinaci mléčného výrobku a ovoce. Takový tvarohový nanuk s jahodami rozzáří oči malým i velkým gurmánům. Mnozí nedají dopustit na borůvkové nanuky s podmáslím a kuchařským majstrštykem jsou malinové nanuky v bílé čokoládě

Pouze pro dospělé

Zahradní párty, letní oslava narozenin nebo posezení s přáteli si občas říká o něco ostřejšího. Co takhle připravit nanuky, ve kterých se skrývá kapka alkoholu?

Při přípravě domácích nanuků se kreativitě meze nekladou. Kombinujte různé druhy ovoce, experimentujte s mléčnými výrobky, a především si přípravu i samotnou konzumaci domácích nanuků užívejte. Jedná se totiž o dezert, který zvládne i začátečník!

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Pak by vás mohla zaujmout kniha Zmrzliny z edice Apetit.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč