Jak na domácí přípravu masa ve vlastní šťávě

veprovy bucek syrovy
ZDROJ: Frank Zhang/Unsplash
sdílet:

Pokud se letos chystáte strávit dovolenou v kempu u vody, vyrážíte na delší dobu mimo domov nebo si zkrátka chcete vybavit spíž zásobami, pusťte se s námi do přípravy domácího zavařeného masa. Je neobyčejně šťavnaté a navíc dodá tělu potřebnou dávku bílkovin. 
 

Není nad chuť domácích zavařenin, které zdaleka nemusíte připravovat jen z ovoce a zeleniny. Zavařené maso se hodí na cestování a rychlou přípravu večeře v kempu, skvěle však poslouží jako zásoba ve spíži

Podávat jej můžete jako teplý hlavní chod, avšak výtečně si na něm pochutnáte i za studena s čerstvým chlebem. Maso ve vlastní šťávě je všestranně využitelná lahůdka, a jakmile vyzkoušíte jeho domácí přípravu a hlavně chuť, budete pravidelně zásobovat nejen sebe, ale i své blízké. Sklenicí s domácí chutnou a výživnou zavařeninou totiž nikdo nepohrdne. 

syrové maso
ZDROJ: Yousaf Usman/Unsplash

Pár chytrých rad

  • Obecně nejznámější masovou zavařeninou je vepřové maso ve vlastní šťávě, bát se však nemusíte ani jiných druhů mas. Zavařit také můžete hovězí, kuřecí a rybí maso nebo zvěřinu.
  • Konzervy vepřového maso si drží první příčky zejména díky tomu, že do nich lze skvěle upotřebit například bůček. U vepřového je nejlepší kombinovat libové a tučnější maso, ideální je spojení vepřová kýta a bok v poměru 1:1. Výsledek pak snadno namažete na chleba.
  • V případě hovězího masa sáhněte v řeznictví po kližce nebo hovězím předním
  • Kuřecí zavařeninu můžete připravit z prsou.
  • Hlavním kritériem však zůstávájí vaše preference, proto hlavně volte takové maso, které máte v oblibě.
  • Mějte jen na paměti, že tuk je zde žádoucí a dodává výsledné zavařenině tu správnou chuť a konzistenci.

K dokonalosti stačí sůl 

Chtěli byste svou domácí masovou zavařeninu vyšperkovat o pořádnou dávku koření či cibule? Další přidané složky mohou snadno přispět k rychlejšímu kažení masa po otevření, proto doporučujeme přidávat pouze sůl. 

Sáhnout můžete po obyčejné soli, nebo po speciální soli nakládací (např. řeznická nakládací sůl praganda).

  • Běžná kuchyňská sůl (NaCl) má konzervační účinky sama o sobě. Maso konzervované pouze kuchyňskou solí však spotřebujte raději co nejdříve.
  • Do nakládací solící směsi se přidávají ještě další látky, jako je například dusitan sodný. Ten působí jako konzervant, udržuje červenou barvu masa a přestavuje účinnou zbraň proti množení nebezpečných bakterií.

Pomalu pečené maso: vepřové

Více

Příprava masa a odležení v lednici 

Maso před zavařováním důkladně očistěte, osolte, promíchejte a vložte do uzavíratelné nádoby. Naložené maso v soli nechte odpočívat přes noc v lednici. 

Zavařovat maso syrové nebo pečené?

Záleží jen na vás, zda se rozhodnete zavařovat maso syrové, nebo předem upečené. Rozdíl tvoří hlavně výsledná chuť, kdy předem pečené maso více připomíná domácí pečínku. 

Zavařování syrového masa je jednodušší v tom, že při něm jeden krok odpadá. Navíc může na plotně bublat ve sklenicích libovolně dlouho, čím déle, tí líp.

  • Zavařenina ze syrového masa: Do vysterilizovaných sklenic vložte na kousky pokrájené a osolné maso, upěchujte a zavíčkujte. Vložte do hrnce s vodou či speciálního zavařovacího hrnce a pomalu vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny. Ani výrazně delšího času se bát nemusíte, čím déle budete maso vařit (zavařovat), tím víc se bude rozpadat. 

  • Zavařenina z pečeného masa: Do sádlem vymazaného pekáčku vložte prosolené maso a podlijte vodou. Na pečení jednoho kilogramu masa budete potřebovat cca 300 ml vody a podlévat jej můžete v průběhu pečení. Voda ve spojení s vypečeným tukem vytvoří šťávu, proto přidávejte vodu, případně i tuk (záleží na tučnosti masa) dle potřeby. Pečte při 160 až 180 stupních cca 2 hodiny. Masem naplňte sterilizované sklenice a zavařte.

Jak dlouho vydrží domácí masová zavařenina?

Po vychladnutí sklenic zkontrolujte jejich víčka, zda-li dobře drží a zatáhla se. Sklenice, pod jejichž víčky je vzduch, a na na poklep vydávají dutý zvuk, uložte do lednice a spotřebujte v nejbližší době. 

Zavařené sklenice s masem ve vlastní šťávě skladujte v suchu a chladu.

 




 

Obchod Apetit