0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na domácí sušenky

Jak na domácí sušenky
sdílet:

Příprava domácích sušenek není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Navíc má jednu nepřekonatelnou výhodu – vždy máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny používáte. Ztužené tuky, barviva či jiné přídavné látky, ani obrovské množství cukru vám tak nemusí dělat vrásky.

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslovité a lepivé než suché a drobivé. Je ovšem jasné, že to může působit potíže při práci s ním. Proto při domácím pečení sušenek nejspíš oceníte následující praktické rady.

Jak si usnadnit práci se sušenkovým těstem

  1. Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo.
  2. Zkuste těsto rozvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru – nebude se lepit ani nebude obalené moukou.
  3. Rozválené těsto dejte na pět minut do mrazáku, aby se vám lépe vykrajovalo.
  4. Vykrájené tvary přenášejte plochým nožem nebo kovovou špachtlí na plech.
  5. Sušenkové těsto můžete zabalit do potravinářské fólie a zamrazit až na tři měsíce. Rozmrazte v chladničce a použijte jako obvykle.
     

Jak na sušenky bez rozvalování těsta a vykrajování

Pokud neradi těsto rozvalujete nebo k tomu doma nemáte potřebnou výbavu, můžete z něj vyválet rovnoměrný váleček, ten zabalit do potravinářské fólie, uložit na 30 minut do mrazáku. Ztuhlý váleček pak vybalte, nakrájejte na stejně silné plátky, ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Vyvalování těsta a vykrajování sušenek vás příliš nebaví? Nevadí! I vy si můžete dopřát domácí sušenky. K přípravě sušenek s mléčnou čokoládou vám bude stačit lžíce (nejlepší je ta na zmrzlinu). Pokud hledáte nejjednodušší recept, pak vsaďte na naše oblíbené ovesné sušenky.

Související články

Dokonalé domácí sušenky
  • Zajímavosti

Dokonalé domácí sušenky

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslovité a lepivé než suché. To ovšem může působit potíže při práci s ním. Proto nejspíš oceníte následující rady: Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo. Zkuste těsto...
Pečení na víkend: sušenková mánie
  • Tipy a triky

Pečení na víkend: sušenková mánie

Domácí jsou prostě nejlepší. Upečte si křupavé sušenky. Z jednoho receptu připravíte bezpočet variant. Záleží jen na vaší chuti a obsahu spižírny. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit