Naučíme vás pracovat se želé, aby nesteklo, kam nemá, nerozmáčelo korpus a ovoce pod ním bylo jako pod sklem. A k tomu přidáme recept na dokonalý letní dort od cukrářky Pavlíny Berzsiové.
Jaké želé použít
Ideální je želé s pektiny. „Má příjemnou chuť a je jedno, jestli ho budete vařit, nebo ne,“ radí cukrářka Pavlína Berzsiová. V receptu jsme použili želé Dr. Oetker – má stejné složení jako želé, které používají cukráři. Pokud byste chtěli mít vyšší vrstvu, použijte dortové želé s agarem nebo agar. Jen počítejte s tím, že není úplně čirý a budete ho muset dobarvit a ochutit ovocnou šťávou nebo ovocným nápojem v prášku.
Vaření želé
Na krásně čiré želé nejdřív svařte vodu s cukrem (či ovocnou šťávu) a teprve do vroucí vody důkladně rozmíchejte želé v prášku. Kdybyste ho rozmíchávali ve studené vodě, vytvoří se pěna, nebo i škraloup. Pokud chcete tužší a pevnější želé, snižte o něco množství tekutiny.
Nanášení želé
Horké želé nanášejte ihned ve slabých vrstvách (stačí asi čtyři) na čerstvé ovoce. Vrstvy se bez problémů spojí, pokud je želé horké. Na vyšší vrstvu želé pomalu a pramínkem zalévejte ovoce až do požadované výšky. Mražené ovoce zalijte úplně zmrzlé a co nejvíce horkým želé.
Záludné želé už vás nepřekvapí! Upečte si dort s vanilkovým krémem a lesním ovocem (recept).