0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: dortové želé

Jak na to: dortové želé
sdílet:
Naučíme vás pracovat se želé, aby nesteklo, kam nemá, nerozmáčelo korpus a ovoce pod ním bylo jako pod sklem. A k tomu přidáme recept na dokonalý letní dort od cukrářky Pavlíny Berzsiové.

Jaké želé použít


Ideální je želé s pektiny. „Má příjemnou chuť a je jedno, jestli ho budete vařit, nebo ne,“ radí cukrářka Pavlína Berzsiová. V receptu jsme použili želé Dr. Oetker – má stejné složení jako želé, které používají cukráři. Pokud byste chtěli mít vyšší vrstvu, použijte dortové želé s agarem nebo agar. Jen počítejte s tím, že není úplně čirý a budete ho muset dobarvit a ochutit ovocnou šťávou nebo ovocným nápojem v prášku.

 

 

Vaření želé


Na krásně čiré želé nejdřív svařte vodu s cukrem (či ovocnou šťávu) a teprve do vroucí vody důkladně rozmíchejte želé v prášku. Kdybyste ho rozmíchávali ve studené vodě, vytvoří se pěna, nebo i škraloup. Pokud chcete tužší a pevnější želé, snižte o něco množství tekutiny.

 

 

 

 

Nanášení želé


Horké želé nanášejte ihned ve slabých vrstvách (stačí asi čtyři) na čerstvé ovoce. Vrstvy se bez problémů spojí, pokud je želé horké. Na vyšší vrstvu želé pomalu a pramínkem zalévejte ovoce až do požadované výšky. Mražené ovoce zalijte úplně zmrzlé a co nejvíce horkým želé.

Záludné želé už vás nepřekvapí! Upečte si dort s vanilkovým krémem a lesním ovocem (recept).

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit