0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: dortové želé

Jak na to: dortové želé
sdílet:

Naučíme vás pracovat se želé, aby nesteklo, kam nemá, nerozmáčelo korpus a ovoce pod ním bylo jako pod sklem. A k tomu přidáme recept na dokonalý letní dort od cukrářky Pavlíny Berzsiové.

Jaké želé použít

Ideální je želé s pektiny. „Má příjemnou chuť a je jedno, jestli ho budete vařit, nebo ne,“ radí cukrářka Pavlína Berzsiová. V receptu jsme použili želé Dr. Oetker – má stejné složení jako želé, které používají cukráři. Pokud byste chtěli mít vyšší vrstvu, použijte dortové želé s agarem nebo agar. Jen počítejte s tím, že není úplně čirý a budete ho muset dobarvit a ochutit ovocnou šťávou nebo ovocným nápojem v prášku.

Vaření želé

Na krásně čiré želé nejdřív svařte vodu s cukrem (či ovocnou šťávu) a teprve do vroucí vody důkladně rozmíchejte želé v prášku. Kdybyste ho rozmíchávali ve studené vodě, vytvoří se pěna, nebo i škraloup. Pokud chcete tužší a pevnější želé, snižte o něco množství tekutiny.

Nanášení želé

Horké želé nanášejte ihned ve slabých vrstvách (stačí asi čtyři) na čerstvé ovoce. Vrstvy se bez problémů spojí, pokud je želé horké. Na vyšší vrstvu želé pomalu a pramínkem zalévejte ovoce až do požadované výšky. Mražené ovoce zalijte úplně zmrzlé a co nejvíce horkým želé.

Záludné želé už vás nepřekvapí! Upečte si dort s vanilkovým krémem a lesním ovocem (recept).

Související články

Upečte dokonalý narozeninový dort
  • Zajímavosti

Upečte dokonalý narozeninový dort

Šéfcukrář Lukáš Pohl vám na kurzu prozradí, jak na nadýchaný mechový korpus i šlehaný francouzský krém a jeho obměny. Naučíte se připravit dekorace z čokolády a potáhnout dort pravým marcipánem nebo čokoládovou glazurou. Dort, který na...
Učíme se od mistra: Ovocný želé dort
  • Zajímavosti

Učíme se od mistra: Ovocný želé dort

Co vás Pavlína Berzsiová naučí? Upéct nadýchaný a jemný korpus z piškotového těsta. Vyšlehat pudink s máslem tak, aby se krém nesrazil. Pracovat se želé, aby nesteklo, kam nemá, nerozmáčelo korpus a ovoce pod ním bylo jako pod sklem.Recept...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit