Jak na hovězí steaky

Jak na hovězí steaky
sdílet:

Nejměkčí steak pochází z pravé svíčkové, z tzv. falešné svíčkové bude steak trochu tužší. Vyhýbat se nemusíte ale ani jiným kusům hovězího. Osvojte si pár pravidel pro přípravu šťavnatého steaku!

Původ: Nejměkčí je steak z pravé svíčkové, z tzv. falešné bude tužší; šťavnatý a lahodný je ale i steak z dobře odleželé (zvláštní znamení: hnědočervená barva) roštěné z mladého kusu.

Tloušťka: Ideální je 2,5 cm. Tenčí steaky se rády připalují.

Chuť: Skvělé je biomaso; pro chuť je ale nejdůležitější, aby bylo maso správně odleželé (to platí i pro vepřové).
Teplota: Gril nebo pánev by měly být hodně rozpálené, než na ně steak položíte.

Zkouška propečenosti: Proveďte ji pomocí prstu – pokud je pod tlakem maso měkké, je steak krvavý. Setkáte-li se s mírným odporem, máte steak středně propečený – a maso na dotyk pevné věstí steak dobře propečený.

Tip: Až steak vyjmete z pánve, pár minut ho nechte odpočívat, bude ještě šťavnatější.

Související články

Jak vybírat hovězí maso na grilování
  • Tipy a triky

Jak vybírat hovězí maso na grilování

Pro grilování se hodí různé kusy hovězího masa. Vyzkoušet můžete hovězí pupek. Steaky z něj jsou výborné jako předkrm při čekání na jiné druhy masa, které se grilují delší dobu. Maso krájejte těsně před podáváním přes vlákno na plátky...
Seriál o mase: hovězí váleček
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí váleček

Váleček je hovězí zadní maso, na zadní kýtě přiléhající ke spodnímu šálu. Jde o zcela čistý kulatý sval, hladký a...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit