Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na jarní detox podle čínské medicíny: Co jíst pro očistu střev?

Jarní očista neboli detox
ZDROJ: Unsplash/Brooke Lark
sdílet:

Podle tradiční čínské medicíny se období vhodné pro jarní očistu odehrává mezi 14. únorem a 26. dubnem. V tomto období doporučuje zaměřit svou pozornost na játra, krev a střeva a věnovat jim péči, která je pročistí a povzbudí jejich činnost. Proto je skvělý nápad dopřát si detoxikační kúru. 

Činnost jater a žlučníku mimo jiné podporují jednoduchá, avšak výživná jídla, a vše hořké – například hořké koření, jako jsou kurkuma nebo citronová kůra, a hořké lístky prvních jarních bylin, které jsou plné chlorofylu. K prvním jedlým poslům jara patří rukola, řeřicha, čekanka i pampelišky. Vzpomeňte na ně, až roztaje sníh a příroda se začne zelenat. 

A co si naopak v tomto období, kdy jsou játra citlivější, odepřít? Asi vás nepřekvapí, že tradiční čínská medicína nedoporučuje alkohol ani cigarety, také bílou moukucukrprůmyslově zpracované potraviny a nekvalitní tuky. Činnost jater oslabuje také stres a dlouhodobé a nepromyšlené hladovění. Naopak přerušovaný půst je skvělý způsob, jak zvládnout chutě, odlehčit tělu a vyloučit z těla toxiny.

Co jíst právě teď

Nutriční terapeutka Ivana Stenzlová, která se tématu stravování podle tradiční čínské medicíny dlouhodobě věnuje, ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví doporučuje, abychom v jarním období do jídelníčku více zařazovali potraviny s kyselou chutí. Ty organismus osvěžují a čistí krev.

Mezi podpůrné potraviny na jaře patří například:

  • obiloviny (celá naklíčená zrna buď krátce tepelně upravená do rizota nebo lehce prohřátá ve formě kaší)
  • zeleninu (různé druhy kvašené zeleniny, zelené listové saláty, hořké čekankové listy)
  • čerstvé klíčky (naklíčené mungo fazolky, čočka a další)
  • zelené bylinky (i když je venku sněhová peřina, snadno si doma můžete vypěstovat řeřichu, později jsou to první lístky pampelišek, kopřivy či sedmikrásky a jarní bylinky jako pažitka)
  • ne příliš sladké ovoce (citron, maliny, ostružiny, borůvky – mohou být bezpochyby z mrazáku)
  • kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, ale také tvaroh)
  • lehké drůbeží maso (kuře, slepice)
  • očistné a povzbuzující nápoje (bylinkové čaje s mátou či sušenou kopřivou, šípkový čaj, vlažná citronová voda nebo kefír z tibi krystalů)

Dostali jste chuť odlehčit svůj jídelníček a pročistit své tělo? Spoustu další inspirace pro jarní detox najdete v následujících článcích.

Zdroj: Health, Healthline, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč