0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: konzervace hub

Jak na to: konzervace hub
sdílet:
Houby nestačí jen umět poznávat, důležité je také vědět, jak je zpracovat. Bez náležité konzervace je totiž nelze dlouho uchovávat. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější způsoby, jak houby připravit na zimu.

SUŠENÍ


Houby nakrájejte na přibližně 4mm plátky, poskládejte je na síť, mřížku či do sušičky tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. Správně usušené houby šustí a při lámání nekladou odpor. Suché houby můžete podrtit v hmoždíři na jemný prášek, který vám svěle poslouží k dochucení jídel. Než přidáte suché houby do jídla, namočte je alespoň na 15 minut do mléka.

 

 

MRAŽENÍ


Houby lze bez větších obtíží také zamrazit. K mražení se nejlépe hodí tvrdé houby, jako jsou hříbky, lišky či holubinky. Vybírat můžete ze dvou způsobů: buď zamrazte rovnou celé houby (větší překrojte na menší kusy), nebo houby nejprve poduste ve vlastní šťávě či předvařte v osolené vodě a pak rozdělte na porce. Usnadní vám to pozdější vaření. Jednou rozmrazené houby již znovu nezmrazujte!

 

 

 

 

ZAVAŘOVÁNÍ


Houby v kyselém nálevu vám v zimě připomenou teplejší období roku. Při pěchování hub do sklenice dbejte na to, aby mezi nimi nezůstávaly velké mezery. Při zalévání lákem buďte pečliví – pozor na to, aby ve sklenici nezůstávaly vzduchové kapsy. Pokud není vaše rodina početná, zavařujte do menších sklenic. Otevřené houby na kyselo je třeba brzy spotřebovat. Recept na houby s octem podle Viléma Vrabce najdete tady.

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit