S košíkem plným čerstvých hub přichází radost z úspěšného úlovku, ale i výzva, jak úrodu správně zpracovat a uchovat na zimní měsíce. Ať už preferujete sušení, mrazení či zavařování, máme pro vás několik tipů, které vám pomohou udržet vůni lesa i chuť čerstvých hub po celý rok.
Základní pravidla sběru hub
Češi patří k poučeným houbařům, ale protože chyba při sbírání může mít fatální důsledky, zopakujme si alespoň v rychlosti základní pravidla sběru:
- Sbírejte jenom ty houby, které bezpečně poznáte. Nespoléhejte se na různé aplikace a rady laiků ze sociálních sítí. Větší jistotu poskytnou oficiální online mykologické poradny, ale na výsledek budete muset čekat, proto je v případě pochybností nejlepší houby nechat na místě.
- Sbírejte jenom zdravé plodnice bez plísní, červů a dalších vad. I když odříznete kousek viditelné plísně, stačila už prorůst dovnitř a nikdy se jí nezbavíte. Napadené houby vyhoďte.
- Používejte košíky, nikoli plastové tašky. V košíku houby lépe dýchají a nebudou se mačkat. Plastové tašky houby dusí a podporují jejich rychlé kažení.
- Houby očistěte ihned v lese. Zbavte je hlíny a přebytečných částí už při sběru. Šetříte si práci doma a snížíte riziko ušpinění ostatních plodnic.
Jak si vychutnat houby ihned i později
Každý houbař má svůj oblíbený recept, na přípravu kterého se těší už od nálezu prvního kousku, ať už je to klasická smaženice, tradiční kulajda, houbová omáčka nebo křupavý houbový řízek. A co nesníte hned, uchovejte na zimu. Jaké jsou nejlepší způsoby?
Jak správně sušit houby?
Houby, které budete sušit, nikdy neoplachujte. Očistěte je pouze nožíkem a v případě většího znečištění navlhčeným ubrouskem. Na sušení se nehodí všechny houby, vyhněte se babkám, václavkám a čirůvkám, naopak ideální jsou pravé hřiby, bedly, křemenáče a ryzce.
Jak skladovat sušené houby?
- Správně usušené houby šustí a při lámání nekladou odpor. Skladujte je v látkovém pytlíčku nebo v dobře uzavřené skleněné dóze ve tmě. Někteří houbaři k nim přidávají i bobkový list proti napadení moly.
- Suché houby můžete podrtit v hmoždíři na jemný prášek, který vám skvěle poslouží k dochucení jídel (můžete ho smíchat i se solí). Než přidáte suché houby do jídla, namočte je alespoň na 15 minut do mléka.
Mrazení hub
Houby lze bez větších obtíží také zamrazit. K mrazení se nejlépe hodí tvrdé houby, jako jsou hříbky, lišky či holubinky.
Očištěné a nakrájené houby je potřeba před zmrazením nejprve krátce blanšírovat ve troše osolené vody, postačí jim 3-5 minut. Do vody vložte jen tolik hub, aby byly všechny ponořené ve vodě. Houby poté sceďte a propláchněte studenou vodou. Takto zpracované houby nechte vychladnout, rozdělte na porce, které se vám budou hodit později při vaření a vložte do mrazáku. Jednou rozmrazené houby již znovu nezmrazujte!
Tip: Houby můžete podusit i na troše tuku, pokud přidáte i cibulku, máte připravený základ na smaženici. Důležité je ale houby tepelně zpracovat.
Zavařování hub
Kyselé houby v nálevu vám v zimě připomenou teplejší období roku. Při pěchování hub do sklenice dbejte na to, aby mezi nimi nezůstávaly velké mezery. Při zalévání lákem buďte pečliví – pozor na to, aby ve sklenici nezůstávaly vzduchové kapsy. Pokud není vaše rodina početná, zavařujte do menších sklenic. Otevřené houby na kyselo je třeba brzy spotřebovat. Pokud nemáte oblíbený rodinný recept, můžete zkusit houby s octem podle Viléma Brabce.
Ať už se rozhodnete pro sušení, mražení nebo zavařování, své houbařské úlovky si budete moci vychutnávat po celou zimu.
Zdroj: časopis Apetit, Česká mykologická společnost