0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo
sdílet:

Existuje univerzálnější cukroví? Linecké se o Vánocích objeví na slavnostním stole v každé rodině. Jak na něj, aby bylo jemné, křehké, zkrátka to nej?

Jak začít?

Nakupte ty správné suroviny – mouku s vysokým obsahem lepku (dvounulku) a máslo. S jiným tukem sice těsto připravíte taky, ale rozhodně mu bude chybět vůně másla. Linecké těsto je jednoduché, skládá se jen ze tří surovin, proto je důležité je neošidit. Jen tak vytvoříte skvělé cukroví.

  • Základní poučka praví, že křehké linecké těsto rovná se hladká moukamáslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1.
  • Přidejte 1 žloutek na každých 300 g mouky, špetku soli a máte svůj univerzální základ.
  • Přepočítáno na gramy to může vypadat třeba takto: 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru. 

Aby se těsto podařilo

  1. Mouku smíchejte s cukrem, případně dalšími sypkými přísadami (citronová kůra, koření, kakao, ořechy).
  2. Přidejte vychlazené a nakrájené máslo. A teď se rychle pusťte do díla. Aby se vám linecké opravdu podařilo, musíte suroviny zpracovat rychle, aby se těsto příliš nezahřálo. Když se máslo ve vašich rukou příliš rozehřeje, bude těsto lepit a vy budete mít tendenci přidávat mouku. Upečené těsto tím ztratí na své křehkosti..
  3. Máslo nejprve nožem krátce zasekejte do mouky, pak co nejrychleji zapracujte prsty a utvořte drobenku. Nakonec přidejte žloutek a všechny suroviny spojte v hladké těsto.
  4. Hotové linecké zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, nejméně hodinu, ideálně však přes noc. Hotové cukroví bude díky tomu křehčí.

Tip: Pokud žloutek nestačí a těsto se nechce spojit, přidejte trochu ledové vody.

A šup s ním do trouby

Uležené těsto vyjměte z lednice a nechte povolit. Pak ho rychlými pohyby od středu ke krajům vyválejte. Aby se nelepilo na pracovní plochu, podsypte ji moukou.

  • Nejlépe se vám těsto bude vyvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie.
  • Stejně jako při přípravě těsta i teď postupujte rychle. Aby se těsto nepřehřívalo, můžete také často větrat nebo ho opět na chvíli vrátit do lednice. Teplo zkrátka lineckému svědčí až v troubě.
  • Připravené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Nikam neodcházejte, trvá to chvilku.
  • Linecké by mělo i po upečení zůstat spíše světlé. Jakmile je hotové, pokuste se ho z plechu co nejrychleji dostat – na horkém plechu se totiž stálé dopéká a mohlo by ztmavnout. Buďte při tom ale opatrní. Horké cukroví se snadno láme, protože je křehké.

Vychladlé tvary slepujte ovocnou zavařeninou. Lineckému sluší alespoň týdenní pobyt v krabici, kdy krásně zvláční a sladká chuť máslového cukroví se spojí s nakyslostí džemu. To však neplatí pro cukroví plněné máslovými krémy, to naopak připravujte krátce před vánočními svátky.

Jedno těsto, dvanáctero cukroví

Linecké těsto na sebe umí brát mnoho podob a s trochou fantazie vymyslíte mnoho variant cukroví. S použitím vhodné bezlepkové směsi z něj snadno připravíte také bezlepkové cukroví.

Pokud lepek neřešíte, i tak si můžete pohrát s moukou a místo hladké pšeničné použijte špaldovou nebo pohankovou. Část mouky můžete také zaměnit za najemno namleté ořechy nebo kakaový prášek.

  • Experimentujte i s ochucením základního těsta. Kromě najemno nastrouhané citronové kůry mu sluší skořice, hřebíček i méně obvyklá levandule či mák.
  • A co vyzkoušet nové tvary? Kromě klasických srdíček, koleček a hvězdiček jsou velmi efektní karty. Pokud nemáte k ruce vykrajovátka, zkuste linecké těsto použít jako základ pro řezy s džemem a kokosovým sněhem nebo záviny, které po upečení nakrájíte na tenké proužky.
  • Z lineckého snadno upečete také košíčky nebo rohlíčky, kterým sluší krémové zdobení a čokoládová poleva.

Tím napovídáme, že nemusíte zůstat u klasické rybízové náplně. Vyzkoušejte i meruňkový, malinový, višňový, mangový, šípkový, kdoulový džem nebo pomerančovou marmeládu.

  • V jiné variaci můžete svěžest ovocného džemu nahradit sametovým krémem.
  • I závěrečná tečka může mít více podob. Obligátní cukrový poprašek vyměňte za cukrovou nebo rumovou polevu. Linecké je zkrátka ukázkovým příkladem toho, jak snadno se dá připravit vánoční cukroví stokrát jinak. A jaké zavoní na vašem svátečním stole?

Související články

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví
  • Tipy a triky

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na luxusní vánoční cukroví. Poradíme vám jak na ni. ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...

Obchod Apetit