Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

sdílet:
Existuje univerzálnější cukroví? Linecké se o Vánocích objeví na slavnostním stole v každé rodině. Jak na něj, aby bylo jemné, křehké, zkrátka to nej?

Jak začít

Nakupte ty nejkvalitnější suroviny – nejlepší mouku i poctivé máslo. V lineckém se nic neschová a jen skvělé základní ingredience vytvoří skvělé cukroví. Základní poučka praví, že křehké linecké těsto rovná se hladká moukamáslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1. Přidejte 1 žloutek na každých 300 g mouky, špetku soli a máte svůj univerzální základ. Přepočítáno na gramy to může vypadat třeba takto: 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru. 

Aby se těsto podařilo

Mouku smíchejte s cukrem a dalšími sypkými přísadami (kůra, koření, kakao, ořechy). Přidejte vychlazené a nakrájené máslo. A teď se rychle pusťte do díla. Aby se vám linecké opravdu podařilo, musíte suroviny zpracovat rychle, aby se těsto příliš nezahřálo a nespařilo. Na přespřílišnou péči si nepotrpí.

Máslo nejprve nožem krátce zasekejte do mouky, pak co nejrychleji zapracujte prsty a utvořte drobenku. Nakonec přidejte žloutek a všechny suroviny spojte v hladké těsto. Pokud žloutek nestačí a těsto se nechce spojit, přidejte nepatrné množství ledové vody. Hotové linecké zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, nejméně hodinu, ideálně však přes noc. Hotové cukroví bude díky tomu křehčí.

40x vánoční cukroví

Více

A šup s ním do trouby

Uležené těsto vyjměte z lednici a nechte ho chvíli povolit. Pak ho rychlými pohyby od středu ke krajům vyválejte. Aby se nelepilo na pracovní plochu, posypte ji moukou. Nejlépe se vám těsto bude vyvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Stejně jako při přípravě těsta i teď postupujte rychle. Aby se těsto nepřehřívalo, můžete také často větrat nebo ho opět na chvíli vrátit do lednice. Teplo zkrátka lineckému svědčí až v troubě.

Připravené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Nikam neodcházejte, trvá to chvilku. Linecké by mělo i po upečení zůstat spíše světlé. Jakmile je hotové, pokuste se ho z plechu co nejrychleji dostat – na horkém plechu se totiž stálé dopéká a mohlo by příliš ztmavnout. Buďte při tom ale opatrní. Horké cukroví se snadno láme, protože je křehčí než vychladlé. 

Vychladlé tvary slepujte ovocnou zavařeninou. Lineckému sluší alespoň týdenní pobyt v krabici, kdy krásně zvláční a sladká chuť máslového cukroví se spojí s nakyslostí džemu. To neplatí pro cukroví plněné máslovými krémy, to naopak připravujte krátce před vánočními svátky.

Jedno těsto, dvanáctero cukroví

Linecké těsto na sebe umí brát mnoho podob a s trochou fantazie vymyslíte mnoho jeho variant. S použitím vhodné mouky z něj snadno připravíte bezlepkové cukroví. Pokud lepek neřešíte, i tak si můžete pohrát s moukou a místo hladké pšeničné použijte špaldovou nebo pohankovou. Část mouky můžete také zaměnit za najemno namleté ořechy nebo kakaový prášek. Experimentujte i s ochucením základního těsta. Kromě najemno nastrouhané citronové kůry mu sluší skořice, hřebíček i méně obvyklá levandule či mák.

A co vyzkoušet nové tvary? Kromě klasických srdíček, koleček a hvězdiček jsou velmi efektní karty. Pokud nemáte k ruce vykrajovátka, zkuste linecké těsto použít jako základ pro řezy s džemem a kokosovým sněhem nebo záviny, které po upečení nakrájíte na tenké proužky. Z lineckého snadno upečete také košíčky nebo rohlíčky, kterým sluší krémové zdobení a čokoládová poleva.

Tím napovídáme, že nemusíte zůstat u klasické rybízové náplně. Vyzkoušejte i meruňkovou, malinovou, višňovou, mangovou, šípkovou, kdoulovou nebo velmi netradiční pomerančovou zavařeninu. Pro další variaci svěžest ovocného džemu nahraďte sametovým krémem. I závěrečná tečka může mít více podob. Obligátní cukrový poprašek vyměňte za cukrovou nebo rumovou polevu. Linecké je zkrátka ukázkovým příkladem toho, jak snadno se dá připravit vánoční cukroví stokrát jinak. A jaké zavoní na vašem svátečním stole?

Obchod Apetit