Jak na nejlepší jahodový koktejl?

Jak na nejlepší jahodový koktejl?
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou z možností, jak si je vychutnat. Máme pro vás několik tipů, jak si ho připravit.

Základní koktejl tvoří jahody a mléko. Rozmixováním jahod a smícháním s mlékem získáme dokonale osvěžující lahodný letní drink. K nepříliš vyzrálým jahodám, kterým k dokonalosti chybí delší pobyt na sluníčku, můžeme přidat cukr. A nejjednodušší ovocné osvěžení je na světě.

Jahodový koktejl

Více

Jde to i bez mléka!

Jahodový koktejl skvěle chutná s jogurtem. Jogurt představuje prospěšnější složku než mléko zejména proto, že jde o kvašený výrobek. To znamená, že u něj došlo k přeměně laktózy, která může pro někoho představovat trávicí problém, na kyselinu mléčnou. Jogurt stačí přidat do mixéru k rozmixovaným jahodám a případně ještě naředit vodou.

Podobně můžeme mléko vyměnit za rostlinné nápoje, jako jsou například sójový, mandlový, kokosový nebo ovesný. Vizuálně se mléku blíží, a i když se jejich chuť od mléka značně liší, jsou skvělou volbou pro všechny, kterým mléko nedělá dobře.

Jahodové osvěžení v podobě koktejlu si mohou připravit i puristi, kteří chtějí zachovat chuť jahod v co nejčistší podobě. Rozmixované jahody „prodlouží“ i přídavek vody.

Jahodám bylinky sluší

Další proměnnou, která dodá jahodovému koktejlu nový směr, jsou bylinky. Vedle máty, která přirozeně ladí k čemukoli sladkému, můžete drink ozvláštnit například lístky bazalky, meduňky nebo levandule. Kdo má pro strach uděláno, může vyzkoušet rozmarýn, fenykl či kousek zázvoru.

Vyšperkovaný koktejl na cestě k zákusku

Od základního jahodového koktejlu jde ujít ještě o pár kroků dál. Nevinný nápoj rázem proměníme v ostřejší drink, přilitím vodky, ginu nebo vaječného či jahodového likéru.

Dalším stupínkem, který ovšem mění nápoj v regulérní dezert, je šlehačka. Ta vykouzlí na sklenici neodolatelnou čepici.

Jahodový freakshake

Více

Těžší kalibr přichází s použitím zmrzliny. Tu lze přidat do rozmixovaných jahod před tím, než přilijeme mléko. Celý kus zmrzliny poslouží v nápoji podobně jako kostka ledu. Skvěle se hodí vanilková, jahodová nebo stracciatella, vybírat však můžete jakoukoli.

Čokoláda ladí s jahodami v dokonalé harmonii. Když k jahodám přihodíme na malé kousíčky pokrájenou čokoládu, jeho chuť získá další rozměr.

Autor: Olga Šlesingerová

Obchod Apetit