Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší jahodový koktejl: Jde to i bez mléka a skvělý je s bylinkami

Jak na nejlepší jahodový koktejl?
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou ze skvělých možností, jak si jahody vychutnat. Určitě ji nevynechejte.

Základní koktejl tvoří jahody a mléko. Rozmixováním jahod a smícháním s mlékem získáme dokonale osvěžující lahodný letní drink. K nepříliš vyzrálým jahodám, kterým k dokonalosti chybí delší pobyt na sluníčku, můžete přidat cukr, med nebo sirup. Nejjednodušší ovocné osvěžení je tak na světě!

Jde to i bez mléka!

Jahodový koktejl skvěle chutná také s jogurtem. Jogurt představuje prospěšnější složku než mléko zejména proto, že jde o kvašený výrobek. To znamená, že u něj došlo k přeměně laktózy, která může pro někoho představovat trávicí problém, na kyselinu mléčnou.

  • Jogurt stačí přidat do mixéru k jahodám a případně dolít vodou.
  • Podobně můžete mléko vyměnit za rostlinné nápoje, jako jsou například sójový, mandlový, kokosový nebo ovesný. Vizuálně se mléku blíží, a i když se jejich chuť od mléka značně liší, jsou skvělou volbou pro všechny, kterým mléko nedělá dobře. 
  • Jahodové osvěžení v podobě koktejlu si mohou připravit i puristi, kteří chtějí zachovat chuť jahod v co nejčistší podobě. Rozmixované jahody „prodlouží“ prosté přidání vody, případně ledu či sladidla.

Jahodám sluší zelená

Další proměnnou, která dodá jahodovému koktejlu nový směr, jsou bylinky. Vedle máty, která přirozeně ladí k čemukoli sladkému, můžete drink ozvláštnit například lístky bazalky, meduňky nebo levandule. Kdo má pro strach uděláno, může vyzkoušet rozmarýn, fenykl či kousek zázvoru.

Na půl cesty k zákusku

Od základního jahodového koktejlu jde ujít ještě o pár kroků dál.

  • Nevinný nápoj rázem proměníte v ostřejší drink, přilitím vodky, ginu nebo vaječného či jahodového likéru.
  • Dalším stupínkem, který ovšem mění nápoj v regulérní dezert, je šlehačka. Ta je s jahodami jedna ruka a ještě vytvoří na sklenici efektní obláček.

  • Těžší kalibr přichází s použitím zmrzliny. Tu lze přidat do rozmixovaných jahod před tím, než přilijeme mléko. Celý kus zmrzliny pak poslouží v nápoji podobně jako kostka ledu. Skvěle se hodí vanilková, jahodová, mátová nebo stracciatella.
  • Čokoláda ladí s jahodami v dokonalé harmonii. Když k jahodám přihodíme na malé kousíčky pokrájenou čokoládu, chuť jahodového koktejlu získá další rozměr.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč