0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší ovocný koláč?

koláče
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

K zaručenému koláčovému úspěchu vede poměrně přímá cesta. Důležité je zvolit dobrý recept na těsto, se kterým se bude dobře pracovat, které se nebude trhat a po upečení bude krásně křehké.

Základem úspěchu je také vybrat správnou náplň a nakonec koláč hezky ozdobit. Máme pro vás řadu tipů, díky kterému se vám koláč povede na výbornou a také několik receptů pro inspiraci!

Ovocný koláč jako z nejlepší pekárny – 12 tipů pro dokonalý výsledek

  1. Použité máslo i voda musejí být opravdu ledově vychlazené. Vychlazení a rychlá práce zabrání tuku v tání vlivem tepla z dlaní a zaručí, že těsto nebude vyžadovat víc mouky, než uvádí recept. Po upečení bude měkké a křehké.
  2. S těstem pracujte co nejrychleji, protože čím víc ho budete namáhat, tím tužší ve výsledku bude. Určitě také nepřeskakujte ani nezkracujte jeho pobyt v lednici, ten je totiž zcela zásadní! Těsto se díky chlazení nebude během pečení tolik smršťovat.
  3. Citronová šťáva či vinný nebo jablečný ocet přidaný do těsta působí na lepek v mouce, takže se výsledné těsto bude daleko lépe rozvalovat.
  4. Část másla v těstě (až 40 %) můžete nahradit vepřovým sádlem. To má vyšší bod tání než máslo a napomůže korpusu ještě lépe držet tvar.
  5. Část mouky (zhruba 1/3) můžete zkusit nahradit například špaldovou nebo celozrnnou moukou. 
  6. Škrob má v ovocné náplni nezastupitelné místo. Zahustí šťávy unikající z plodů, a tak ochrání těsto před rozmáčením. Bez něj by korpus nakonec nebyl pečený, ale spíše (roz)vařený. Klasický kukuřičný škrob ovšem můžete zkusit nahradit tapiokovým nebo moukou arrowroot (seženete v bioprodejnách). Další ochranou před rozmáčením dna korpusu je i vrstva mletých ořechů. Ty navíc dodají koláčům další chuťový rozměr. Skvěle se hodí především k těm podzimním.
  7. Nejlepší ovoce do koláče je pochopitelně to sezonní. Zralé, voňavé a šťavnaté. Ovšem není plod jako plod, a tak se nebojte dát na svůj pocit, a pokud se vám zdá zvolené ovoce kyselejší, přidejte cukr, pokud je šťavnatější, přidejte škrob. Mimo sezonu doporučujeme použít ovoce mražené. Nechte ho rozmrznout a přebytečnou vodu slijte.
  8. Při krájení proužků těsta se nebojte použít pravítko, aby byly opravdu jeden jako druhý.
  9. Koláč před pečením po potření vejcem nemusíte sypat cukrem. Ten ovšem zajistí křupavou karamelovou krustičku a krásný rustikální vzhled koláče.
  10. Než vložíte koláč do trouby, vždy ho položte na větší plech. Ten můžete ještě vyložit papírem na pečení. Šťáva z ovoce, která často vybublá ven z koláče, tak zůstane bezpečně zachycená v plechu, který se čistí snáze než trouba.
  11. Pokud se vám zdá, že koláč příliš rychle tmavne, přikryjte ho v troubě archem alobalu a dopečte přikrytý.

Jak na efektní zdobení

Pomyslnou korunou ovocného koláče je zdobení na povrchu, se kterým si můžete opravdu vyhrát. Pokud si netroufáte na splétání mřížky, můžete zvolit jednodušší, ovšem neméně dechberoucí způsob.

Máme pro vás hned několik nápadů, ze kterých si vyberete, ať už jste začátečník nebo ostřílený pekař. 

zdobení koláče - různé ornamenty

  • Poklička Celistvá vrstva těsta koláčům sluší. Vždy v ní ale udělejte u středu pár otvorů, kudy může odejít pára jako u jablečného koláče, nebo do ní můžete vykrájet nejrůznější ozdobné tvary (puntíky, srdíčka, hvězdičky). Po obvodu můžete koláč ozdobit copem ze tří pruhů těsta.

  • Ornamenty Povrch koláče můžete ozdobit nejrůznějšími ornamenty vykrájenými z těsta a naskládanými přes sebe. Je jen na vás, zda zvolíte srdíčka jako my v případě broskvových koláčků, nebo kvítky, lístky… Fantazii se meze nekladou.

  • Mřížka Klasika všech klasik. Ať už zvolíte pravidelnou mřížku jako na ostružinovém koláči, nebo mřížku z různě silných pruhů těsta  (viz Jak na pletení ozdobné mřížky níže), výsledkem bude luxusně vypadající páj hodný mistra. Koláč ještě ozvláštníte, když některé proužky nahradíte copy z těsta.

Jak na pletení ozdobné mřížky

Na obrázcích je zachyceno pletení nestejnoměrné mřížky pletené z dvojic různě silných pruhů těsta, pravidelnou mřížku ovšem upletete stejně snadno.

 jak vytvořit mřížku na koláči

  1. Z rozváleného těsta vykrájejte široké (3cm) a tenké (1cm) pruhy. Polovinu pruhů vyrovnejte na připravený koláč naplněný ovocem. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a dál střídejte široké a tenké.
  2. Ohněte každý druhý široký pruh a sousedící tenký tak, aby se střídaly ohnuté a neohnuté dvojice. Kolmo na směr první poloviny pruhů položte na koláč jeden široký a jeden tenký pruh a ohnuté pruhy přeložte zpět přes tyto kolmé.
  3. Ohněte každý druhý široký pruh a vedlejší tenký – berte ty, které jste neohýbali předtím. Opět vložte jeden široký a jeden tenký a přeložte pruhy zpět. Takto střídejte ohýbané pruhy a vkládejte nové, dokud nebude mřížka kompletní.

Související články

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč