0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na perfektní bulku na burger

Jak na perfektní bulku na burger
sdílet:

Burger – stálice rychlých občerstvení a bister. Ačkoli hlavní hvězdou burgeru je maso, podstatnou roli hraje také správné pečivo. Bulka totiž musí unést a podržet všechny další přidané suroviny jako jsou omáčky a šťavnatá zelenina. Dobrou zprávou je, že upéct si žemli na burger vlastními silami, není až takové věda!

Často se říká, že když rozeberete burger na základní složky, žádná z nich vás úplně neuchvátí. Je to právě jejich kombinace, která tvoří skvělou komplexní chuť. Zlatavý bochánek ozdobený sezamem je tedy nedílnou součástí každého správného burgeru. 

  • Rozpadavá drobivá "hamburgerová" trvanlivá bulka ze supermarketu může dokonale zkazit celé dílo. Ani nejlepší maso nebo sýr to nezachrání.Právě proto si ty úspšné burgrárny pečou bulky vlastní. 
  • Houska na burger by měla být nadýchaná a zároveň dostatečně pevná. Musí spolehlivě udržet všechny lahodné přísady, kterými se ji rozhodnete naplnit.
  • Po upečení by měly mít hladký lesklý povrch a pěkně sytou zlatavou barvu
  • Než rozkrojené upečené bulky položíte na rozpálený gril, nechte je vychladnout. 

Základní recept na burgerové bulky

  1. V rendlíku v 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50 g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli.
  2. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350 g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650 g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte asi 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
  3. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pozor, už s nimi nebudete hýbat, rozmístěte je proto tak, aby měly dostatek prostoru na kynutí. 
  4. Nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před použitím podélně rozpulte a obě poloviny opečte řeznou stranou na grilu.

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč