Burger – stálice rychlých občerstvení a bister. Ačkoli hlavní hvězdou burgeru je maso, podstatnou roli hraje také správné pečivo. Bulka totiž musí unést a podržet všechny další přidané suroviny jako jsou omáčky a šťavnatá zelenina. Dobrou zprávou je, že upéct si žemli na burger vlastními silami, není až takové věda!
Často se říká, že když rozeberete burger na základní složky, žádná z nich vás úplně neuchvátí. Je to právě jejich kombinace, která tvoří skvělou komplexní chuť. Zlatavý bochánek ozdobený sezamem je tedy nedílnou součástí každého správného burgeru.
- Rozpadavá drobivá "hamburgerová" trvanlivá bulka ze supermarketu může dokonale zkazit celé dílo. Ani nejlepší maso nebo sýr to nezachrání.Právě proto si ty úspšné burgrárny pečou bulky vlastní.
- Houska na burger by měla být nadýchaná a zároveň dostatečně pevná. Musí spolehlivě udržet všechny lahodné přísady, kterými se ji rozhodnete naplnit.
- Po upečení by měly mít hladký lesklý povrch a pěkně sytou zlatavou barvu.
- Než rozkrojené upečené bulky položíte na rozpálený gril, nechte je vychladnout.
Základní recept na burgerové bulky
- V rendlíku v 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50 g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli.
- Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350 g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650 g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte asi 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
- Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pozor, už s nimi nebudete hýbat, rozmístěte je proto tak, aby měly dostatek prostoru na kynutí.
- Nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před použitím podélně rozpulte a obě poloviny opečte řeznou stranou na grilu.