0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na perfektní bulku na burger

Jak na perfektní bulku na burger
sdílet:

Burger – stálice rychlých občerstvení a bister. Ačkoli hlavní hvězdou burgeru je maso, podstatnou roli hraje také správné pečivo. Bulka totiž musí unést a podržet všechny další přidané suroviny jako jsou omáčky a šťavnatá zelenina. Dobrou zprávou je, že upéct si žemli na burger vlastními silami, není až takové věda!

Často se říká, že když rozeberete burger na základní složky, žádná z nich vás úplně neuchvátí. Je to právě jejich kombinace, která tvoří skvělou komplexní chuť. Zlatavý bochánek ozdobený sezamem je tedy nedílnou součástí každého správného burgeru. 

  • Rozpadavá drobivá "hamburgerová" trvanlivá bulka ze supermarketu může dokonale zkazit celé dílo. Ani nejlepší maso nebo sýr to nezachrání.Právě proto si ty úspšné burgrárny pečou bulky vlastní. 
  • Houska na burger by měla být nadýchaná a zároveň dostatečně pevná. Musí spolehlivě udržet všechny lahodné přísady, kterými se ji rozhodnete naplnit.
  • Po upečení by měly mít hladký lesklý povrch a pěkně sytou zlatavou barvu
  • Než rozkrojené upečené bulky položíte na rozpálený gril, nechte je vychladnout. 

Základní recept na burgerové bulky

  1. V rendlíku v 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50 g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli.
  2. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350 g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650 g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte asi 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
  3. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pozor, už s nimi nebudete hýbat, rozmístěte je proto tak, aby měly dostatek prostoru na kynutí. 
  4. Nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před použitím podélně rozpulte a obě poloviny opečte řeznou stranou na grilu.

Související články

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí
  • Zajímavosti

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí

V druhém dílu našeho pekařského seriálu se podíváme na pečení z droždí. Zdá se jednoduché, ale víte, jak na nejlepší housky, loupáky, rohlíky či pivní chleba? A uměli byste zadělat na těsto, i když už vám zbývá jen drobek droždí? Zkoušeli...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit