0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: první grilování

Jak na to: první grilování
sdílet:
Už se těšíte na vaření pod širým nebem? Ještě než rozpálíte gril, nezapomeňte na pravidelnou údržbu, která zaručí zdravější jídlo a delší životnost přístroje.

Na čištění grilu myslete nejen před prvním grilováním. Díky průběžnému čištění připravíte jídlo bez zbytků tuku a sazí z předchozího opékání a prodloužíte tím také životnost přístroje. Vyhněte se čištění saponáty na nádobí a pořiďte si speciální prostředek na mytí grilu. Gril na dřevěné uhlí nejprve vypalte, až se z něj bude kouřit. Poté ho očistěte. Plynový gril vypalujte asi 10 minut, vypněte plyn a pak ho umyjte. U elektrického grilu si dejte pozor, aby se voda nedostala do částí, jež jsou v kontaktu s elektřinou. Vypněte ho a nechte vychladnout. Umývejte ho jen vlhkým hadrem, abyste co nejvíce zamezili kontaktu s vodou.

Údržba při grilování


Během grilování se snažte zamezit hromadění tuku na roštu a na grilovací komoře. Vyvarujete se tak vznícení. Abyste předešli spáleninám, používejte ochranné rukavice, zástěru a kleště na otáčení grilovaných surovin. Po grilování přístroj očistěte od zbytků tuků a sazí.

Náš tip: Důležitou součástí grilování je marináda. My vám doporučujeme pikantní marinádu podle řezníka Františka Kšány (recept), které dodává říz čerstvý křen. Ať už připravujete krkovici, nebo kuřecí prsní, naložte maso včas, nejlépe den předem. Nebojte se experimentovat a zkuste ugrilovat cokoli, co vás napadne. Čím pestřejší talíř, tím větší hvězdou budete.

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit