0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: první grilování

grilování
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Už se těšíte na vaření pod širým nebem? Ještě než rozpálíte gril, nezapomeňte na pravidelnou údržbu, která zaručí zdravější jídlo a delší životnost přístroje.

Na čištění grilu myslete nejen před prvním grilováním. Díky průběžnému čištění připravíte jídlo bez zbytků tuku a sazí z předchozího opékání a prodloužíte tím také životnost přístroje. Vyhněte se čištění saponáty na nádobí a pořiďte si speciální prostředek na mytí grilu. Gril na dřevěné uhlí nejprve vypalte, až se z něj bude kouřit. Poté ho očistěte.

Plynový gril vypalujte asi 10 minut, vypněte plyn a pak ho umyjte. U elektrického grilu si dejte pozor, aby se voda nedostala do částí, jež jsou v kontaktu s elektřinou. Vypněte ho a nechte vychladnout. Umývejte ho jen vlhkým hadrem, abyste co nejvíce zamezili kontaktu s vodou.

Údržba při grilování

Během grilování se snažte zamezit hromadění tuku na roštu a na grilovací komoře. Vyvarujete se tak vznícení. Abyste předešli spáleninám, používejte ochranné rukavice, zástěru a kleště na otáčení grilovaných surovin. Po grilování přístroj očistěte od zbytků tuků a sazí.

Náš tip: Důležitou součástí grilování je marináda. My vám doporučujeme pikantní marinádu podle řezníka Františka Kšány (recept), které dodává říz čerstvý křen. Ať už připravujete krkovici, nebo kuřecí prsní, naložte maso včas, nejlépe den předem. Nebojte se experimentovat a zkuste ugrilovat cokoli, co vás napadne. Čím pestřejší talíř, tím větší hvězdou budete.

Připravila Nikita Rybová
 

Související články

Naučte se grilovat s profesionálem
  • Zajímavosti

Naučte se grilovat s profesionálem

Kuchař Dalibor Navrátil vám prozradí, co vše můžete grilovat a co podávat ke grilovaným rybám a masům. Poradí vám, jak vybírat gril, jaké jsou mezi grily rozdíly a jak gril čistit. Naučí vás připravit si suroviny ke grilování a pomůže vám...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit