0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: první grilování

grilování
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Už se těšíte na vaření pod širým nebem? Ještě než rozpálíte gril, nezapomeňte na pravidelnou údržbu, která zaručí zdravější jídlo a delší životnost přístroje.

Na čištění grilu myslete nejen před prvním grilováním. Díky průběžnému čištění připravíte jídlo bez zbytků tuku a sazí z předchozího opékání a prodloužíte tím také životnost přístroje. Vyhněte se čištění saponáty na nádobí a pořiďte si speciální prostředek na mytí grilu. Gril na dřevěné uhlí nejprve vypalte, až se z něj bude kouřit. Poté ho očistěte.

Plynový gril vypalujte asi 10 minut, vypněte plyn a pak ho umyjte. U elektrického grilu si dejte pozor, aby se voda nedostala do částí, jež jsou v kontaktu s elektřinou. Vypněte ho a nechte vychladnout. Umývejte ho jen vlhkým hadrem, abyste co nejvíce zamezili kontaktu s vodou.

Údržba při grilování

Během grilování se snažte zamezit hromadění tuku na roštu a na grilovací komoře. Vyvarujete se tak vznícení. Abyste předešli spáleninám, používejte ochranné rukavice, zástěru a kleště na otáčení grilovaných surovin. Po grilování přístroj očistěte od zbytků tuků a sazí.

Náš tip: Důležitou součástí grilování je marináda. My vám doporučujeme pikantní marinádu podle řezníka Františka Kšány (recept), které dodává říz čerstvý křen. Ať už připravujete krkovici, nebo kuřecí prsní, naložte maso včas, nejlépe den předem. Nebojte se experimentovat a zkuste ugrilovat cokoli, co vás napadne. Čím pestřejší talíř, tím větší hvězdou budete.

Připravila Nikita Rybová
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč