Už dávno neplatí, že burger musí obsahovat plátek hovězího masa. Ať už maso nejíme z etických nebo zdravotních důvodů, můžeme si dopřát vegetariánský burger. Nutno podotknout, že jeho chuť mnohdy předčí všechna očekávání, a tak si na bezmasém burgeru leckdy smlsnou i masožrouti.
Zatímco v klasickém burgeru vždy nalezneme plátek hovězího masa, sýr, rajčata a omáčku, u vegetariánského burgeru si můžeme pohrát s ingrediencemi a pokaždé vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Je jenom na vás, jestli se rozhodnete pro burger, ve kterém hlavní roli hrají luštěniny nebo třeba portobello. Při přípravě vegetariánských burgerů se kreativitě meze nekladou!
Základ je stejný
Vegetariánský i masový burger staví na stejném základu, tedy nadýchané bulce. I když burgerové bulky naleznete v každém supermarketu, vyplatí se, když si je připravíte doma.
- Základem je kynuté těsto, které hnětením vypracujete v hladkou hmotu. Následně těsto necháte vykynout, a to hned dvakrát! Poprvé v míse, podruhé už na samotném plechu.
- Nezapomeňte ani na posypání bulek. Někteří volí klasická sezamová semínka, jiní dávají přednost máku. V obou případech se ale dočkáte výtečné chuti. Pak už stačí bulky upéct a před naplněním nechat vychladnout.
Namísto masa luštěniny
Následně už přichází čas na experimentování. Mezi klasické pomocníky při přípravě vegetariánských burgerů patří luštěniny a obilniny. Právě z luštěnin a obilnin lze vytvořit placky, které se až nápadně podobají plátku masa.
- Vyzkoušejte například burger, v jehož základu je quinoa, žampiony a tofu.
- Milovníci falafelu zase jistě ocení cizrnové burgery, které jsou šmrncnuté arabskou kuchyní.
- Pomocnou ruku při tvorbě vegetariánských burgerů vám nabídnou také fazole, ze kterých lze taktéž vytvořit pevnou placku. Pokud vám nevadí ostřejší chuť, vsaďte na mexický fazolový burger.
V hlavní roli zelenina či houby
Plátek masa nemusíte nutně nahrazovat placičkou z luštěnin nebo obilnin. Bohatě postačí, když maso vyměníte za vychucenou zeleninou.
- Mnoho vegetariánů nedá dopustit na lilkový burger, který připravíte do třiceti minut.
- Výbornou alternativou k plátku masa jsou také žampiony portobello. Zkuste portobello burger připravit i masožroutovi a uvidíte, jak ho chuť houby uvnitř burgeru příjemně překvapí.
- V neposlední řadě můžete do burgeru vložit třeba i plátek opečného tofu. I tato kombinace polechtá vaše chuťové pohárky a dokáže vám, že vegetariánský burger je chutná záležitost.
Další nápady na lahůdky bez masa najdete v naší Vegetariánské kuchařce.