Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak nahradit víno při vaření

vecere s vinem
ZDROJ: Paul Einerhand/Unsplash
sdílet:

Spousta kuchyřských receptů volá po přidání bílého nebo červeného vína, zvlášť těch francouzských a italských. Alkoholu se vyhýbáte nebo se vám zkrátka nechce kvůli vaření otevírat lahev? Nevadí. Poradíme vám, jak víno s grácií nahradit.

Víno dodá jídlu potřebné tekutiny, ale jeho hlavní devizou je jeho chuť. Hloubka, kterou pokrm obohatí, je totiž jedinečná. To ovšem platí, pokud na vaření použijeme takové víno, které si nalijeme i do sklenky. Tedy žádné horší, nedobré, kyselé nebo zvětralé!

Pokud tedy nechcete nebo nemůžete vařit s vínem, je třeba se smířit s tím, že pokrm, který má víno podle receptu obsahovat, nebude stoprocentní. Aby se té stovce alespoň blížil, zkuste víno adekvátně nahradit.

Jak a čím nahradit víno?

Způsob, kterým víno nahrazujete, bude vždy záviset na pokrmu, který připravujete.

Vinný ocet případně jakýkoli ocet!

  • Nejlepší náhradou za víno je vinný ocet. Neobsahuje alkohol, přesto má s vínem společnou výchozí surovinu i chuť. Používá se běžně do dresinků na saláty.
  • Protože je hodně kyselý, doporučujeme ho před přidáním zředit vodou nebo vývarem.

125 ml vína = 125 ml vody nebo vývaru + 1 lžička vinného octa (bílého nebo červeného, podle toho, jaké víno se nahrazuje)

  • Martha Stewart ovšem neváhá použít jakýkoli ocet – jablečný, rýžový, bílý. Jediné, co doporučuje zohlednit, je jeho barva, která by měla odpovídat nahrazovanému vínu. Někdy totiž může ovlivnit barvu jídla.

Vývar a citronová šťáva vás nenechají ve štychu

  • Zeleninový nebo kuřecí vývar sice nepřinesou pokrmu potřebnou aciditu (kyselost), ale svůj neopominutelný díl chuti jídlu dodají. Vývar můžete kombinovat s vinným octem nebo přidat pár kapek citronové šťávy. Víno jím můžete nahrazovat zejména tam, kde není potřeba víno redukovat.

125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička citronové šťávy

Vždycky je tu voda

Pokud nemáte jinou možnost, chybí víno i vývar, vždy můžete použít vodu. Sice od vody žádnou chuť čekat nemůžeme, ale s její pomocí udržíte poměr tekutin v receptu. Abyste jídlo na chuti příliš neošidili, přidejte k vodě buď citronovou šťávu nebo ocet (viz výš).

Jiný alkohol z nabídky domácího baru

  • Vyžaduje-li recept jen málo vína a nemáte zrovna po ruce načatou lahev, sáhněte po vermutu či fortifikovaném víně jako je portské nebo madeira.
  • Bílé víno můžete nahradit rosé nebo červeným. Ne všude to jde, ale například do rajčat a rajčatových omáček červené víno uplatníte dokonale. Do bílých omáček raději zvolte jinou alternativu.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Obchod Apetit