0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nahradit víno při vaření

vecere s vinem
ZDROJ: Paul Einerhand/Unsplash
sdílet:

Spousta kuchyřských receptů volá po přidání bílého nebo červeného vína, zvlášť těch francouzských a italských. Alkoholu se vyhýbáte nebo se vám zkrátka nechce kvůli vaření otevírat lahev? Nevadí. Poradíme vám, jak víno s grácií nahradit.

Víno dodá jídlu potřebné tekutiny, ale jeho hlavní devizou je jeho chuť. Hloubka, kterou pokrm obohatí, je totiž jedinečná. To ovšem platí, pokud na vaření použijeme takové víno, které si nalijeme i do sklenky. Tedy žádné horší, nedobré, kyselé nebo zvětralé!

Pokud tedy nechcete nebo nemůžete vařit s vínem, je třeba se smířit s tím, že pokrm, který má víno podle receptu obsahovat, nebude stoprocentní. Aby se té stovce alespoň blížil, zkuste víno adekvátně nahradit.

Jak a čím nahradit víno?

Způsob, kterým víno nahrazujete, bude vždy záviset na pokrmu, který připravujete.

Vinný ocet případně jakýkoli ocet!

  • Nejlepší náhradou za víno je vinný ocet. Neobsahuje alkohol, přesto má s vínem společnou výchozí surovinu i chuť. Používá se běžně do dresinků na saláty.
  • Protože je hodně kyselý, doporučujeme ho před přidáním zředit vodou nebo vývarem.

125 ml vína = 125 ml vody nebo vývaru + 1 lžička vinného octa (bílého nebo červeného, podle toho, jaké víno se nahrazuje)

  • Martha Stewart ovšem neváhá použít jakýkoli ocet – jablečný, rýžový, bílý. Jediné, co doporučuje zohlednit, je jeho barva, která by měla odpovídat nahrazovanému vínu. Někdy totiž může ovlivnit barvu jídla.

Vývar a citronová šťáva vás nenechají ve štychu

  • Zeleninový nebo kuřecí vývar sice nepřinesou pokrmu potřebnou aciditu (kyselost), ale svůj neopominutelný díl chuti jídlu dodají. Vývar můžete kombinovat s vinným octem nebo přidat pár kapek citronové šťávy. Víno jím můžete nahrazovat zejména tam, kde není potřeba víno redukovat.

125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička citronové šťávy

Vždycky je tu voda

Pokud nemáte jinou možnost, chybí víno i vývar, vždy můžete použít vodu. Sice od vody žádnou chuť čekat nemůžeme, ale s její pomocí udržíte poměr tekutin v receptu. Abyste jídlo na chuti příliš neošidili, přidejte k vodě buď citronovou šťávu nebo ocet (viz výš).

Jiný alkohol z nabídky domácího baru

  • Vyžaduje-li recept jen málo vína a nemáte zrovna po ruce načatou lahev, sáhněte po vermutu či fortifikovaném víně jako je portské nebo madeira.
  • Bílé víno můžete nahradit rosé nebo červeným. Ne všude to jde, ale například do rajčat a rajčatových omáček červené víno uplatníte dokonale. Do bílých omáček raději zvolte jinou alternativu.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit