0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak osušit kupu salátových listů?

Salátové listy
ZDROJ: Pixabay 
sdílet:
Aby zelené listy salátu, špenátu či polníčku nekřupaly mezi zuby, je potřeba zbavit je hlíny a nečistot. Důkladné omytí zabrání také množení bakterií. Co ale s mokrými listy dál, abychom neztratili požitek ze salátu?

Salátová sprcha a koupel

Celý hlávkový salát případně jiné zelené lístky, na kterých je jasně vidět znečištění, ponořte do misky se studenou až ledovou vodou a nechejte odmočit. Starší listy z vnější strany hlávky, na kterých je znát opotřebení, vyhoďte.

Balené salátové listy nebo směsi stačí osprchovat či umýt pod proudem vody s použitím cedníku nebo síta. Stejným způsobem můžeme omýt i bylinky.

Aby na lístky přilnula salátová zálivka a zelenina nepůsobila unaveně, je potřeba se přebytečné vody zbavit. Máte několik možností, jak toho dosáhnout.

Rotující síto

Nejrychlejší metodu představuje využití speciálního zařízení – odstředivky. Jde o speciální misku, uvnitř které se nachází rotační sítko, které se ovládá pákou. Listy přemístíte do odstředivky a točením klikou se uvnitř dostane sítko do pohybu. V důsledku působení odstředivé síly se voda z listů dostane do misky pod sítkem. Salát se tím nijak neporuší.

Jako v kovbojce

Využít fyzikálních sil ale můžete i s pomocí igelitové tašky přiměřené velikosti. Vyložte ji několika vrstvami kuchyňských papírových utěrek, přidejte k nim salát a ucha tašky zavažte. Uchopte tašku a několikrát s ní prudce zatočte, podobně jako třeba s lasem. Voda z listů se přemístí do papíru a listy budou připravené do salátu. Podobně bude fungovat, když salátové listy vyskládáte do textilní utěrky a šetrně ji i s listy zavinete jako roládu.

Pokud nevlastníte odstředivku ani tašku, můžete na to jít postaru. Po omytí listů v cedníku jím stačí několikrát zatřepat, aby se voda uvolnila, a zeleninu pak vyskládat na papírovou utěrku. Můžete ji i zlehka shora osušit papírem. Pokud chcete očištěné listy uschovat na později, nejlépe jí bude v chladu v uzavřené plastové krabičce i s papírovou utěrkou.

Nepospícháte-li, máte vždycky možnost nechat omytou zeleninu proschnout volně na vzduchu. Jde o časově náročnější metodu, zato však nejméně pracnou. I když bude nejspíš potřeba některé lístky časem otočit, aby v jejich členitých zákoutích nezůstávala voda.

Black Riv
ZDROJ: Black Riv/Pixabay 

Související články

Ten jediný pravý! Salát Caesar
  • Tipy a triky

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.         ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit