Jak osušit kupu salátových listů?

Salátové listy
ZDROJ: Pixabay 
sdílet:
Aby zelené listy salátu, špenátu či polníčku nekřupaly mezi zuby, je potřeba zbavit je hlíny a nečistot. Důkladné omytí zabrání také množení bakterií. Co ale s mokrými listy dál, abychom neztratili požitek ze salátu?

Salátová sprcha a koupel

Celý hlávkový salát případně jiné zelené lístky, na kterých je jasně vidět znečištění, ponořte do misky se studenou až ledovou vodou a nechejte odmočit. Starší listy z vnější strany hlávky, na kterých je znát opotřebení, vyhoďte.

Balené salátové listy nebo směsi stačí osprchovat či umýt pod proudem vody s použitím cedníku nebo síta. Stejným způsobem můžeme omýt i bylinky.

Aby na lístky přilnula salátová zálivka a zelenina nepůsobila unaveně, je potřeba se přebytečné vody zbavit. Máte několik možností, jak toho dosáhnout.

Salátová zálivka

Více

Rotující síto

Nejrychlejší metodu představuje využití speciálního zařízení – odstředivky. Jde o speciální misku, uvnitř které se nachází rotační sítko, které se ovládá pákou. Listy přemístíte do odstředivky a točením klikou se uvnitř dostane sítko do pohybu. V důsledku působení odstředivé síly se voda z listů dostane do misky pod sítkem. Salát se tím nijak neporuší.

Jako v kovbojce

Využít fyzikálních sil ale můžete i s pomocí igelitové tašky přiměřené velikosti. Vyložte ji několika vrstvami kuchyňských papírových utěrek, přidejte k nim salát a ucha tašky zavažte. Uchopte tašku a několikrát s ní prudce zatočte, podobně jako třeba s lasem. Voda z listů se přemístí do papíru a listy budou připravené do salátu. Podobně bude fungovat, když salátové listy vyskládáte do textilní utěrky a šetrně ji i s listy zavinete jako roládu.

Pokud nevlastníte odstředivku ani tašku, můžete na to jít postaru. Po omytí listů v cedníku jím stačí několikrát zatřepat, aby se voda uvolnila, a zeleninu pak vyskládat na papírovou utěrku. Můžete ji i zlehka shora osušit papírem. Pokud chcete očištěné listy uschovat na později, nejlépe jí bude v chladu v uzavřené plastové krabičce i s papírovou utěrkou.

Nepospícháte-li, máte vždycky možnost nechat omytou zeleninu proschnout volně na vzduchu. Jde o časově náročnější metodu, zato však nejméně pracnou. I když bude nejspíš potřeba některé lístky časem otočit, aby v jejich členitých zákoutích nezůstávala voda.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit