0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak porcovat velkou drůbež

smažené kuře
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Chystáte se na sváteční krůtu, krocana nebo snad husu?

Před a při porcování postupujte takto:
1. Ujistěte se, že máte upečeno: Teplota masa v nejsilnějším místě stehna (měřená speciálním teploměrem) by měla být 90 °C. Do nejsilnější části stehna můžete také vpíchnout grilovací jehlu nebo ostrou špejli – vytékající šťáva by měla být u dopečené drůbeže čirá.

2. Drůbež nechte po vyjmutí z trouby před krájením odpočinout (krůtu či krocana nejméně 25 minut, nejlépe 30–45 minut; husu 15–30 minut), na nahřáté míse a pevně zabalenou do alobalu.

3. Pokud jste drůbež někde svazovali, odstraňte před krájením provázek. Pečínku přendejte na prkénko.

4. Vezměte si porcovací nebo velký kuchařský nůž a vidlici a dejte se do díla.

  1. Začněte nohama: Pečínku položte na záda a tak, aby její nohy směřovaly od vás, vidlici zabodněte do prostředku jejího trupu. Nožem pak veďte řez mezi stehnem a trupem. Pak stehno mírně odkloňte, abyste se dostali ke kloubu. Překrojte ho a oddělte celou nohu. Zopakujte na druhé straně. Stehna pak můžete rozdělit v kloubu na horní a spodní část. Menším nožem je pak můžete vykostit, chcete-li.
  2. Pokračujte křídly: Drůbež dejte nohama k sobě, stále prsíčky vzhůru. Uchopte jedno z křídel a ‚zamávejte‘ jím, díky tomu zjistíte, kde je kloub. Pak je (pokud jde o krůtu co nejblíže prsíčku, nevadí, když na křídle zůstane plátek z prsou) odkrojte, trup si přidržujte vidlicí zabodnutou do střední části prsou. Stejně postupujte na druhé straně.
  3. A máte prsa: Směrem od krku příčně krájejte plátky prsou (případně včetně nádivky). Ta přitom přidržujte vidlicí. Aby se plátky s nádivkou nerozpadly, podložte je vidlicí. Opakujte na druhé straně. Můžete také oddělit celá prsa a nakrájet je na plátky.
  4. Chcete-li, můžete naporcovat také záda (prostě je rozkrájejte na kusy nebo je rozstříhejte nůžkami na drůbež).

5. Snažte se, aby každý měl při podávání na talíři světlé i tmavé maso.

6. Z okrájené kostry můžete připravit báječný vývar. Povařte ji mírným varem, čím déle, tím lépe, pak přeceďte a maso oberte. Vývar s masem doplňte zeleninou a závářkou podle chuti a podávejte.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč