0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak porcovat velkou drůbež

smažené kuře
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Chystáte se na sváteční krůtu, krocana nebo snad husu?

Před a při porcování postupujte takto:
1. Ujistěte se, že máte upečeno: Teplota masa v nejsilnějším místě stehna (měřená speciálním teploměrem) by měla být 90 °C. Do nejsilnější části stehna můžete také vpíchnout grilovací jehlu nebo ostrou špejli – vytékající šťáva by měla být u dopečené drůbeže čirá.

2. Drůbež nechte po vyjmutí z trouby před krájením odpočinout (krůtu či krocana nejméně 25 minut, nejlépe 30–45 minut; husu 15–30 minut), na nahřáté míse a pevně zabalenou do alobalu.

3. Pokud jste drůbež někde svazovali, odstraňte před krájením provázek. Pečínku přendejte na prkénko.

4. Vezměte si porcovací nebo velký kuchařský nůž a vidlici a dejte se do díla.

  1. Začněte nohama: Pečínku položte na záda a tak, aby její nohy směřovaly od vás, vidlici zabodněte do prostředku jejího trupu. Nožem pak veďte řez mezi stehnem a trupem. Pak stehno mírně odkloňte, abyste se dostali ke kloubu. Překrojte ho a oddělte celou nohu. Zopakujte na druhé straně. Stehna pak můžete rozdělit v kloubu na horní a spodní část. Menším nožem je pak můžete vykostit, chcete-li.
  2. Pokračujte křídly: Drůbež dejte nohama k sobě, stále prsíčky vzhůru. Uchopte jedno z křídel a ‚zamávejte‘ jím, díky tomu zjistíte, kde je kloub. Pak je (pokud jde o krůtu co nejblíže prsíčku, nevadí, když na křídle zůstane plátek z prsou) odkrojte, trup si přidržujte vidlicí zabodnutou do střední části prsou. Stejně postupujte na druhé straně.
  3. A máte prsa: Směrem od krku příčně krájejte plátky prsou (případně včetně nádivky). Ta přitom přidržujte vidlicí. Aby se plátky s nádivkou nerozpadly, podložte je vidlicí. Opakujte na druhé straně. Můžete také oddělit celá prsa a nakrájet je na plátky.
  4. Chcete-li, můžete naporcovat také záda (prostě je rozkrájejte na kusy nebo je rozstříhejte nůžkami na drůbež).

5. Snažte se, aby každý měl při podávání na talíři světlé i tmavé maso.

6. Z okrájené kostry můžete připravit báječný vývar. Povařte ji mírným varem, čím déle, tím lépe, pak přeceďte a maso oberte. Vývar s masem doplňte zeleninou a závářkou podle chuti a podávejte.

Související články

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...
Jak využít tmavý drůbeží vývar
  • Tipy a triky

Jak využít tmavý drůbeží vývar

Vyzkoušejte naše recepty na tmavý, voňavý a silný drůbeží vývar a tři skvělá jídla, která s tímto základem snadno připravíte....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit