Jak připravit dokonalé koblihy

Jak připravit dokonalé koblihy
sdílet:
Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš postup a povedou se vám koblihy jedna báseň.

Těsto a kynutí

Prvotřídní suroviny dělají prvotřídní výsledek. Na koblihy jich potřebujete jen pár. Začněte hladkou pšeničnou moukou, díky které budou krásně nadýchané. Navíc se dobře zpracovává a díky jemnosti a vysokému obsahu lepku hezky kyne. Před zaděláním těsta mouku prosejte.

Nejprve si zaděláte kvásek z velmi teplého mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Jakmile začne pěnit, pustíte se do přípravy těsta. Suroviny přidávejte podle receptu (pozor, tuk vždy přijde až jako poslední) a důkladně propracujte. V míse byste na konci svého snažení měli mít hladké těsto, které se nelepí na vařečku a je trochu tužší než kynuté na buchty.

Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Kouzelná ingredience této fáze? Teplo, teplo a zase teplo. Hlavně nenechte kynuté těsto stát nikde v průvanu. Rýmu by z něj sice nedostalo, ale nevykynulo by.

Vykrajování a plnění

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Bude se vám s ním lépe pracovat. Rozválejte ho na pláty tlusté cca 1 cm. A Teď si můžete vybrat jeden ze tří postupů:

  1. Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka. Dělejte je těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny. Zbytek koleček vykrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje k sobě důkladně přitlačte, a ještě jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Díky tomuto triku se okraje hladce a pevně spojí a zavařenina při smažení nevyteče. 
  2. Sklenkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček naklaďte džem a přikryjte je zbývajícími kolečky. Okraje pečlivě spojte a koblížky nechte dokynout. 
  3. Pokud jste si na plnění koblihů netroufnete před smažením, vykrajujte pouze kolečka, která necháte vykynout a naplníte cukrářskou plničkou po usmažení.

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Více

Smažení 

Do široké pánve nebo hrnce, ke kterému máte poklici, nalijte nejméně 4cm vrstvu oleje vhodného na smažení a pořádně ji rozpalte. Pokud se nebojíte sádla, je ke smažení také vhodné. Některé kuchařky dokonce ani koblihy jinak nesmaží. Vysoká vrstva oleje či rozpuštěného sádla je nezbytností. Koblihy by měly v tuku plavat a nedotýkat se dna. Nesmažte jich příliš mnoho současně – díky kynutému těstu koblihy ještě nabudou.

Do rozpáleného tuku vložte první koblížek. Pokud se kolem něj hned začnou dělat bublinky, je tuk správně rozpálený a vy můžete vložit další koblihy. Koblížky vkládejte dolů tou stranou, která byla nahoře při kynutí. Poté je hned přiklopte poklicí. Díky páře koblihy krásně vyběhnou, budou vzdušné a nadýchané. Pokud se vám zdá, že koblihy příliš rychle tmavnou, uberte na sporáku trochu tepla. Takto smažte cca 2 minuty, až koblihy na spodní straně zezlátnou, pak je otočte a dozlatova dosmažte i z druhé strany, tentokrát však už bez poklice. Hotové koblihy vyjměte z olejové lázně a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. 

A hotovo! Pokud jste koblihy naplnili před smažením, nyní je stačí už jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem, nejlépe ovoněným vanilkou. Prázdné koblihy v tuto chvíli můžete naplnit pomocí cukrářského sáčku s rovným širokým nástavcem. Zvolit můžete klasiku v podobě ovocného džemu nebo si dopřát nutelovou náplň či hedvábný žloutkový krém. Jezte hned, tak chutnají koblihy nejlépe.

Který z následujících receptů si vyberete pro masopustní mlsání?

Související recepty

Související články

6 nápadů, čím naplnit koblihy
  • Tipy a triky

6 nápadů, čím naplnit koblihy

1 Tradiční zavařeninaTakto si koblihy asi představí většina z nás. Smažené koblihy plněné zavařeninou jsou naprostá klasika. Ať už zvolíte kontrastní rudou jahodovou nebo jemnou meruňkovou, pochutnáte si. Na koblihy...
7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech
  • Novinky a zajímavosti

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

1 Kdo vyrobil první donuty?Původ prvních amerických koblih bychom pravděpodobně našli v Nové Anglii u osadníků z anglického hrabství Hertfordshire, kteří si s sebou ze své rodné země přivezli recept na kynuté pečivo „Hertfordshire...
Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl
  • Novinky a zajímavosti

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Tradice půstu před VelikonociPostní období má kořeny v náboženství, kdy se touto cestou křesťané připravovali na svůj nejvýznamnější svátek. Doba odpírání navazuje na masopustní oslavy, které jsou naopak obdobím vydatného jídla, tance a...
Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti
  • Tipy a triky

Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti

Tradiční pečivo na masopust i VelikonoceŽe jste o božích milostech nikdy neslyšeli? Jedná se o tradiční sladké pečivo, které naše babičky a prababičky pekly vždy na masopust a Velikonoce. V období masopustu se boží milosti podávaly...

Obchod Apetit