Chcete se při svátečním obědě blýsknout před svými nejbližšími? Pokud nedáte dopustit na šťavnatou chuť masa, vyzkoušejte masovou roládu, kterou můžete naplnit nejrůznějšími dobrotami. Máte ji hotovou během chvilky a všem u rodinného stolu ukážete, kdo je doma opravdovým kulinářským mistrem
Masovou roládu můžete servírovat jako večeři po náročném dni nebo při nedělním obědě. S trochou tréninku ji zvládne každý. Pojďme se společně podívat, jak takovou roládu připravit a na co si dát během přípravy pozor.
Z čeho masovou roládu připravit?
Jemnou a vláčnou masovou roládu se zlatavou kůrčičkou vyrobíte z nejrůznějších druhů masa. Běžně se rolády připravují z kuřecího, vepřového a hovězího. Náročnější labužníci mohou sáhnout i po kousku krůtího, jehněčího, telecího nebo králičího masa.
Drůbeží roláda
Kuřecí i krůtí maso patří mezi v Čechách mezi oblíbená jídla. Hojně se využívají také v roládách. Maso neobsahuje velké množství kalorií, výborně natáhne chuť nádivky i šťávu, ale zachovává si neutrální chuť.
Díky tomu můžete roládu naplnit houbami, brokolicí mozzarellou, fetou nebo jiným sýrem. Pokud vám učarovala italská kuchyně, zkuste třeba náplň ze sušených rajčat.
Vepřová roláda
Další osvědčená klasika. Oproti kuřecímu bývá vepřové tučnější, proto při pečení tak rychle nevysychá. Chutnou roládu připravíte z vepřového kýty nebo méně tučného vepřového boku bez kostí.
Vepřové je možné kombinovat s nejrůznějšími druhy ovoce. Zkuste jej naplnit kousky jablek, nakrájenými hruškami, švestkami nebo brusinkami. Příznivci sladko-kyselých chutí nedají na tyhle kombinace dopustit.
Hovězí roláda
Hovězí vyžaduje náročnější přípravu, ale výsledný chuťový zážitek za to určitě stojí. Roláda z hovězího (zadní, svíčková atd.) je ideální v kombinaci s červeným vínem a hodí se pro všechny sváteční příležitosti.
Jako náplň do hovězí rolády můžete použít vařená vejce, párečky, okurky nebo mleté maso (upravené stejně jako při přípravě tradiční sekané).
Králičí roláda
Králičí maso se k přípravě rolády skvěle hodí. Jemný a dokonale šťavnatý výsledek si zamilují především děti. Zkuste roládu na talíři doplnit třeba originálním krupetem nebo bramborovou kaší s parmazánem a rukolou.
Roládu můžete naplnit játrovou nádivkou nebo masovou fáší.
Ještě než se pustíte do příprav, máme pro vás pár tipů, na co si dát pozor.
1. Vyberte správný nůž
Aby se vám maso krájelo na pláty pohodlněji, sáhněte po delším noži s dobře nabroušeným ostřím. Nevhodné jsou krátké nožíky nebo nože s pilkovým ostřím. Menší kousky kuřecího můžete zpracovat i ostrým sekáčkem.
2. Provázek nebo alobal?
Jakmile přidáte nádivku, je potřeba maso srolovat a zajistit tak, aby se při pečení nerozpadlo. Zabalení jednoho plátku masa bývá snadnější, než když se snažíte spojit dohromady více menších plátků.
K zajištění rolády vám nejlépe poslouží obyčejný potravinový provázek, kterým maso obtočíte jak napříč, tak podélně, aby v troubě dobře drželo. Pokud ale zkoušíte roládu poprvé nebo vás tlačí čas, vsaďte na alobal.
Jednoduše roládu zaviňte a vložte maso do trouby. Asi 20 minut před dopečením roládu z alobalu vyjměte, aby získala zlatavou barvu a křupavou krustičku.
3. Fantazii se meze nekladou
Při výběru masa se nemusíte omezovat. Vyzkoušejte třeba roládu z jehněčího nebo srnčího hřbetu. Inspiraci najdete níže. Zaručeně si pochutnáte a u příštího oběda sklidíte zaslouženou pochvalu.