Crème fraîche báječně doplní krémové polévky, lososa, brambory i sladké dezerty. Pokud se vám tento jemný, lehce zakysaný smetanový krém zdá v obchodě příliš drahý nebo ho nemůžete sehnat, připravte si svůj vlastní.
Jednu lžičku podmáslí nebo 2 lžičky kysané smetany a hrnek 40% smetany dejte do zavařovací sklenice – obě suroviny musejí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou – a uzavřete víčkem. Pořádně sklenicí zatřepte, aby se všechno spojilo, a poté víčko odklopte.
Nechte jeden den stát při pokojové teplotě, dokud obsah nezhoustne. Pak sklenici opět uzavřete a dejte na osm hodin chladit. Takto připravený domácí crème fraîche můžete ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce až deset dní.
Připravila Karolina Konečná. Vyšlo v časopise Apetit.